Stebint kaip reikiant šokiruotai publikai, jaunuoliai virš savo galvų iškėlė pusnuogį kolegą, jam ant pilvo paguldė betoninį bloką (tai turėjo reikšti, kad homoseksualius asmenis reikia žudyti) ir sudaužė simbolinį objektą daiktu, panašiu į kūjį.

Rugpjūčio 29 dieną pasirodymą Jaroslavlio miesto teatre stebėję žiūrovai neslėpė patyrę šoką. Bent jau dauguma jų, bet tik ne parašiutininkų klubo pirmininkas, kuris, sprendžiant pagal jo pasisakymus po pasirodymo, homofobiškame turinyje neįžvelgė nieko blogo.

„Kokios problemos? Jiems tiesiog nepatinka gėjai. Kaip ir man“, – žurnalistams po spektaklio kalbėjo Andrejus Palačiovas.

Pasirodymas Jaroslavlyje – tik vienas iš daugybės suaktyvėjusios homofobijos ir netolerancijos pavyzdžių, iliustruojančių su kuo kiekvieną dieną susiduria Rusijoje gyvenančios mažumos. Ekspertai perspėja, kad situacija pastaruoju prastėja, o iš dalies tai lemia ir oficialios reakcijos į homofobijos ir netolerancijos apraiškas trūkumas.

Nors homoseksualumas Rusijoje buvo dekriminalizuotas dar XX amžiaus paskutinį dešimtmetį, LGBT žmonėms ir toliau tenka susidurti su diskriminacija. Žmogaus teisių gynėjai sako, kad neigiamą visuomenės nusiteikimą dar kursto įstatymas, „nukreiptas prieš homoseksualumo propagandą“, kurį 2013 metais pasirašė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Nuo tada kovotojai už LGBT teises ir neapykantos nusikaltimų tyrėjai fiksuoja drastišką smurto ir patyčių akcijų prieš gėjus ir lesbietes suaktyvėjimą. Neretai jų imasi konservatyvių pažiūrų aktyvistai, prisidengiantys krikščioniškomis vertybėmis.

Čečėnijoje – daugiausia musulmonų gyvename Šiaurės Kaukazo regione – situacija itin sudėtinga, sako LGBT teisių aktyvistai, kaltinantys Čečėnijos lyderį Ramzaną Kadyrovą nusitaikius į seksualines mažumas, įskaitant vykdomus grobimus, kankinimus ir netgi žudynes.

Skirtingai nuo A. Palačevo, Dobrynino kultūros rūmų vadovas Igoris Derbinas sako, kad tiek jį, tiek kitus teatro lyderius pasirodymas „labai papiktino“.

„Iš pradžių renginys buvo išties džiaugsmingas ir pozityvus. Jų triukas buvo mus visus nustebinti. Tai nebuvo planuota iš anksto, nebuvo dėl to susitarta, nes puikiai žinojo, kad to daryti neleisime“, – teigia I. Derbinas.

Pasirodymą stebėjęs Igoris Sidorinas įraše feisbuke teigia buvęs toks šokiruotas, jog netgi parašė pareiškimą policijai. „Ir visai tai vyko scenoje, juos stebėjo nepilnamečiai“, – sako I. Sidorinas, vadovaujantis vietos veteranų, tarnavusių Šiaurės Kaukaze, organizacijai.

Incidentas Jaroslavlyje įvyko likus dviem dienoms iki Tulos regione, į pietus nuo Maskvos, turėjusio vykti iliteratūros festivalio.

Renginys buvo atšauktas sulaukus daugybės skundų dėl į festivalį pakviestos homoseksualios rašytojos Oksanos Vasjakinos.

Renginio organizatorius – Tulos istorijos ir architektūros muziejus – savo puslapyje internete skelbia, kad festivalis atšauktas „dėl epidemiologinės su koronavirusu susijusios situacijos“. Ką tai reiškia, muziejus nepatikslino.

Vietos feministė Daria Serenko teigia, kad renginys buvo atšauktas dėl to, jog jame turėjo dalyvauti O. Vasjakina, o iš dalies dėl to kaltina ir vietos saugumo pareigūnus.

„Ortodoksų aktyvistai ir vadinamieji silovikai bandė išgrūsti mano draugę, rašytoją Oksaną Vasjakiną iš Tulos literatūros festivalio vien už tai, kad ji lesbietė. Kai to padaryti nepavyko, nusprendė atšaukti visą festivalį“, – savo instagramo paskyroje parašė D. Serenko.

Kai kurie Rusijos verslai kartais sugalvoja imtis progresyvių rinkodaros sprendimų – pavyzdžiui, savo reklamose vaizduoja skirtingų rasių žmones ar netgi tos pačios lyties asmenų šeimas. Žinoma, toks elgesys kliūva šalies nacionalistams ir konservatoriams radikalams.

Liepą sveiko maisto produktais prekiaujantis tinklas „VkusVill“ pristatė reklamą su LGBT žmonėmis. Tik netrukus jos buvo atsisakyta – sprendimas priimtas sulaukus konservatoriškų aktyvistų atakų, jie rėmėsi „homoseksualumo propagandos“ įstatymu.

Prekybos tinklas atsiprašė savo klientų už padarytą „klaidą“, atskleidusią kai kurių darbuotojų neprofesionalumą. Tada „VkusVill“ sulaukė klientų kritikos už paklusnumą homofobams.

Deja, bet pasekmės šioje reklamoje sudalyvavusiems LGBT žmonėms buvo žymiai skaudesnės: dvi moterys rugpjūtį prisipažino, kad dėl grasinimų nužudyti su šeima išvyko iš šalies.

Kitiems pasisekė dar mažiau.

Dar 2019 metais Rusijos interneto svetainėse ir socialinėje žiniasklaidoje buvo platinami dešimčių vardų ir pavardžių sąrašai, kuriuose – gėjai, lesbietės aktyvistai ir LGBT rėmėjai, net žurnalistai. Skaitytojai buvo raginami juos medžioti.

Garsi aktyvistė iš Sankt Peterburgo Jelena Grigorjeva taip pat buvo įtraukta į sąrašą. Vėliau ji dingo be žinios, kol galiausiai jos palaikai rasti jos bute Sankt Peterburge. Moteris buvo mirtinai subadyta.

Šiaurės Kaukaze Rusijos LGBT tinklas – didžiausia Rusijos gėjų ir lesbiečių paramos grupė – rugpjūčio 25 dieną pranešė, jog šiais metais Maskvoje buvo pagrobtas dagestanietis ir prievarta atgabentas į Čečėniją, kur pareigūnai jam darė spaudimą suteikti informacijos apie regione gyvenančius homoseksualius asmenis.

Po kelių dienų, kaip teigia grupė, vyras buvo paleistas ir patikėtas motinos globai, tačiau jam pavyko ištrūkti į Maskvos regioną, kur parašė pareiškimą policijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (534)