Šios Europos Sąjungos narės prezidento vaidmuo yra daugiausia reprezentacinis, kaip valstybės vadovo ir vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado, bet kadenciją baigiančio, socialistų remiamo prezidento Rumeno Radevo reikšmė per krizę išaugo.

Jo populiarumas padidėjo jam parėmus didžiulius praėjusios vasaros mitingus prieš korupciją ir konservatyvų premjerą Boiko Borisovą, beveik dešimtmetį kone be pertraukų vadovavusį šaliai.

Gegužę R. Radevo paskirta laikinoji administracija, šaliai vadovausianti iki naujos vyriausybės suformavimo, taip pat gerai pasirodė ir tai dar labiau padidino prezidento populiarumą.

Bulgarija šiemet jau dukart balsavo parlamento rinkimuose, bet abiem atvejais parlamentas liko susiskaldęs ir nė viena partija negali suformuoti naujos vyriausybės.

R. Radevas jau yra paskelbęs, kad sieks antros penkerių metų kadencijos.

Jį remia socialistai ir prieš isteblišmentą nusistačiusi partija „Yra tokia tauta“ (ITN), vadovaujama populiaraus dainininko Slavio Trifonovo. Naujausios apklausos rodo, kad ITN dabar yra populiariausia partija – ją remia kiek daugiau nei 24 proc. bulgarų.

Kitos partijos savo kandidatų dar nepaskelbė.

Socialistai po liepą įvykusių parlamento rinkimų dabar bando suburti koaliciją, bet prognozuojama, kad to padaryti jiems nepavyks, kaip ir kitoms, anksčiau tai dariusioms partijoms.

R. Radevas netrukus turėtų paskelbti naujų parlamento rinkimų datą ir ji galėtų sutapti su prezidento rinkimų data.