Ši teismo nutartis panaikina ankstesnę aštuonerių metų nelaisvės bausmę, skirtą J. Ternerai 2017 metais, kai nuo pareigūnų besislapstantis baskų separatistų grupuotės ETA politinis lyderis buvo teisiamas už akių.

J. Ternera, kurio tikrasis vardas – Jose Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, ETA grupuotei vadovavo nuo 1977 iki 1992 metų. Jam priskiriama kombinuotų atakų, kai sprogdinami sprogmenų prikrauti automobiliai ir kartu surengiamos šaudynės, strategija, naudota Ispanijoje 9-ame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

ETA ilgiau nei keturis dešimtmečius vykdė kruviną kampaniją už nepriklausomą baskų valstybę Ispanijos šiaurėje ir Prancūzijos pietvakariuose. 2018 metais oficialiai išformuota grupuotė buvo kaltinama dėl daugiau kaip 850 žmonių mirties.

Nuo 2002 metų besislapsčiusį J. Ternerą Prancūzijos teismas nuteisė už akių dėl kaltinimų slapta dalyvavus ETA operacijose nuo 2011 iki 2013 metų.

2019 metais J. Ternera buvo suimtas vienoje ligoninėje Prancūzijos Alpėse, kur jam turėjo būti atlikta operacija.

Vėliau šį mėnesį J. Ternera vėl stos prieš teisėjus dėl panašių kaltinimų kitoje byloje. 2010 metais už dalyvavimą ETA veikloje 2002–2005 metais teismas už akių jam skyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Kadangi abu kartus Prancūzijoje J. Ternera buvo teisiamas už akių, jis turėjo teisę prašyti nagrinėti jo bylas pakartotinai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją