Penktadienį paskelbtame pranešime spaudai šalies sveikatos apsaugos ministras Magnus Heunicke aiškino, kad spartūs Danijos vakcinacijos tempai ir intensyvus pažeidžiamiausių grupių skiepijimas iš esmės pakeitė viruso keliamą grėsmę.

„Epidemija yra suvaldyta, mūsų vakcinacijos tempai rekordiniai, – kalbėjo ministras. – Todėl rugsėjo 10 d. mes galėsime panaikinti tam tikras taisykles, kurias teko įvesti kovojant su COVID-19.“

Rugsėjo 10-ąją nustos galioti vykdomasis įsakas, kuriuo remiantis COVID-19 laikoma „visuomenei pavojinga liga“. Šį įsaką praėjusių metų kovo 10 d. priėmė Danijos parlamento epidemiologinis komitetas.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, COVID-19 priskyrimas visuomenei pavojingoms ligoms sudarė galimybę įvesti daugybę specialių taisyklių. Tai apima, pavyzdžiui, susibūrimų draudimą, reikalavimą pateikti koronos pasą ar dėvėti kaukę.

Kad liga būtų priskirta pavojingoms visuomenei, ji, be kitų dalykų, privalo kelti pavojų gyvybiškai svarbioms visuomenės funkcijoms – pavyzdžiui, sveikatos priežiūros paslaugoms. Politikų vertinimu, COVID-19 Danijoje to nebedaro.

M. Heunicke tviteryje rašė asmeniškai „laukęs šios dienos“ ir dėkojantis visiems, kovojusiems su koronavirusu: „Toks sprendimas buvo įmanomas tik dėl gero epidemijos suvaldymo Danijoje, aš noriu padėkoti visiems prisidėjusiems už nudirbtą gigantišką darbą“.

Numatyta, kad dalis ribojimų nustos galioti jau nuo rugsėjo 1 d., tarp jų – ir reikalavimas pateikti koronos pasą restoranuose bei baruose ir naktinių klubų atsidarymas.

Penktadienio pranešimas reiškia, kad, nuo rugsėjo 1 d. prabėgus dešimčiai dienų, einantiems, tarkime, į futbolo rungtynes nebereikės pateikti koronos paso.

Tiesa, epidemijos stebėjimo priemonės tebebus taikomos, pabrėžia M. Heunicke.

„Mes ir toliau įgyvendinsime griežtą pandemijos stebėseną, testavimą, sekoskaitą, nuotekų testavimą ir panašiai, taip pat ir vakcinavimą“, – sakė ministras.

Visgi, jei virusas įsisiautėtų, M. Heunicke neatmeta galimybės, kad specialusis įsakas ir vėl įsigalios.

„Vyriausybė pažadėjo netaikyti priemonių ilgiau, nei jos yra būtinos – tą mes ir darome. Tačiau net jei ir esame geroje situacijoje, pandemija dar nesibaigė. Tad vyriausybė nedvejos ir veiks greitai, jeigu pandemija ir vėl ims grasinti esminėms visuomenės funkcijoms“, – pažymėjo sveikatos apsaugos ministras.

COVID-19 klasifikavimo pokytis visgi nepaveiks atvykimo į Daniją taisyklių, kurios reguliuojamos pagal atskirą susitarimą. Numatyta, kad šis susitarimas turėtų nustoti galioti spalio mėnesį.

Atsisako COVID-19 paso

Danijoje nuo šiol daugumoje laisvalaikio įstaigų nebereikės pateikti COVID paso. Ateityje jis bus reikalingas tik dideliuose renginiuose ir naktiniuose klubuose, kurie naktį į trečiadienį pirmą kartą atvėrė duris. Baruose, restoranuose, kavinėse, sporto klubuose ir kirpyklose nereikės įrodymo, kad žmogus yra visiškai paskiepytas ar turi neigiamą PGR testą.

COVID pasas Danijoje buvo įvestas kovą, kai šalis ėmėsi pirmųjų atlaisvinimų ir vėl atidarė zoologijos sodus. Tai „kažkiek ypatinga diena“, - Kopenhagoje sakė restorano savininkas Ericas Poezevara. Atsisveikinti su COVID pasu jam esą nebus sunku, tačiau jo įvedimas kovą jam patiko, nes tai buvo vilties, kad epidemija bus įveikta, pradžia.

Danija pirmoji iš šalių įvedė COVID pasą. Šioje šalyje nuo koronaviruso paskiepyta beveik 72 proc. gyventojų iš 5,8 mln. Kaukių prievolės viešajame transporte buvo atsisakyta jau rugpjūčio viduryje. Rugsėjo 10 dieną neliks jokių ribojimų.

Keliautojai, vykstantys į Daniją, vis dar turi pateikti pažymą apie skiepą arba neigiamą PGR testą.

Skelbia pilnai paskiepijusi 80 proc. gyventojų

Danija, pasak sveikatos ministro Magnuso Heunickės, jau paskiepijo 80 proc. vyresnių nei 12 metų amžiaus gyventojų.

„Ačiū daugiau kaip 4 mln. danų, kurie pasinaudojo pasiūlymu pasiskiepyti“, – tviteryje rašė ministras.

Anot jo, pasiektas „naujas, įspūdingas vakcinacijos rodiklis“. Prieš tai Danijos ministrė pirmininkė Mettė Frederiksen pareiškė, kad dėl didelio vakcinuotų žmonių procento naujo karantino šalyje nebus.

Danija iki rugsėjo 10-osios panaikins visus suvaržymus dėl COVID-19, penktadienį paskelbė pareigūnai, nurodę, kad paskiepijus didelę visuomenės dalį virusas jai nebekelia pavojaus.

„Epidemija valdoma, vakcinavimo mastas yra rekordinis. Štai kodėl rugsėjo 10-ąją galime atšaukti specialiąsias taisykles, kurias turėjome įvesti kovodami su COVID-19“, – sakoma sveikatos apsaugos ministro M. Heunicke pareiškime.

Tačiau jis pabrėžė, kad „epidemija dar nesibaigė“, ir sakė, kad vyriausybė „nedvejodama imsis skubių veiksmų, jei pandemija vėl pradės kelti pavojų svarbiausiam visuomenės funkcionavimui“.

Danija buvo tarp pirmųjų šalių, 2020 metų kovą paskelbusių dalinį karantiną. Tuomet buvo uždarytos mokyklos, nebūtinas prekes ir paslaugas teikiančios kompanijos.

Pandemijos metu kovos su virusu priemonės būdavo tai švelninamos, tai griežtinamos. Balandį buvo įvestas „koronos pasas“, suteikiantis jo turėtojams teisę lankytis tokiose vietose kaip restoranai, kino teatrai, sporto klubai ir kirpyklos.

Šis reikalavimas, rugpjūčio 1 dieną jau panaikintas tokiose vietose kaip muziejai, nuo rugsėjo 1-osios nebebus taikomas ir dalyje kitų vietų, tačiau iki rugsėjo 10-osios dar galios naktiniams klubams ir dideliems renginiams.

Kaukės viešajame transporte Danijoje nebeprivalomos nuo rugpjūčio 14-osios.

Šaltinis
Temos
Šis straipsnis yra iš portalo skandinavija.today. Be leidimo kopijuoti draudžiama.
skandinavija.today
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (549)