„Aš neketinau pratęsti šio amžinojo karo“, – sakė jis. „Atėjo laikas baigti šį karą“, – kalbėjo J. Bidenas.

Prezidentas teigė prisiimantis atsakomybę už sprendimą trauktis iš Afganistano ir pridūrė manantis, kad pasilikti ilgiau nebuvo išeitis.

„Kai kurie sako, kad turėjome pradėti masinę evakuaciją anksčiau. Aš pagarbiai nesutinku“, – sakė jis.

Jis taip pat tikino, kad JAV ir toliau rems Afganistano žmones „per diplomatiją ir įsipareigojimus“.

J. Bidenas pagerbė karius, kurie buvo dislokuoti įvykdyti evakuaciją, įskaitant 13 asmenų, žuvusių per išpuolį, ir gyrė savo bendražygius, kurie baigė misiją.

„Kelias savaites jie rizikavo savo gyvybe, kad į lėktuvus patektų Amerikos piliečiai, afganai, padėję mums, mūsų sąjungininkų ir partnerių piliečiai ir kiti“, – sakė J. Bidenas.

Daugiau nei šimto tūkstančių amerikiečių ir afganistaniečių evakuaciją iš Afganistano J. Bidenas vadino nepaprastai sėkminga operacija.

JAV prezidentas pažadėjo evakuoti šalyje dar likusius amerikiečius, „jei jie to norės“. Jis pasiuntė žinutę ir vietiniams afganams, norintiems išvykti: „Mes toli gražu nebaigėme.“

Ir kalbėdamas apie „Islamo valstybės“ padalinį, kuris prisiėmė atsakomybę už išpuolį prie Kabulo oro uosto, kai žuvo daugiau nei 170 žmonių, iš jų 13 JAV karių, J. Bidenas perspėjo: „ISIS-K, mes su jumis dar nebaigėme.“

Joe Bidenas

Bidenas: pajėgų išvedimas iš Afganistano – „geriausias sprendimas Amerikai“

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį gynė savo sprendimą išvesti karius iš Afganistano, pareiškęs, kad tai atitinka nacionalinius Amerikos interesus.

„Mes nebeturėjome aiškaus tikslo neterminuotoje misijoje Afganistane“, – sakė jis praėjus dienai po galutinio pasitraukimo, kurį Talibai šventė kaip didelę savo pergalę.

„Tai – teisingas sprendimas. Išmintingas sprendimas. Ir geriausias sprendimas Amerikai“, – kalbėjo prezidentas, kreipdamasis į tautą Vašingtone.

Karių išvedimas baigėsi prieš pat rugpjūčio 31-osios terminą, kurį prezidentas nustatė užbaigti ilgiausiam Amerikos karui, iš viso pareikalavusiam daugiau nei 2 400 JAV karių gyvybių. Tas karas ir prasidėjo, ir baigėsi islamistų judėjimui esant Afganistano valdžioje.

J. Bidenas į tautą kreipėsi Jungtinėms Tautoms perspėjus apie artėjančią „humanitarinę katastrofą“ Afganistane, pabrėždamos bauginančius iššūkius, su kuriais susidurs Talibanas, iš sukilėlių grupės virstantis valdančiąja galia.

Pasak J. Bideno, Amerikai vienintelis pasirinkimas Afganistane buvo jį „palikti arba eskaluoti“ padėtį.

Prezidentas, kurio kritikai jį pliekė už tai, kaip jis tvarkėsi su pajėgų išvedimu, taip pat sakė, kad skubi evakuacijos operacija, per kurią JAV ir jų sąjungininkai išskraidino iš Afganistano daugiau nei 120 000 žmonių, bėgančių nuo naujojo Talibano režimo, buvo „nepaprasta sėkmė“.

„Nė viena šalis per visą istoriją niekada nėra padariusi nieko panašaus; tik JAV turėjo pajėgumų, noro ir sugebėjimų“, – sakė jis.

Ilgiausias Amerikos karas baigėsi vidury nakties, Afganistane. Didžiulis transporto lėktuvas C-17, gabenantis karius ir JAV ambasadorių, išskrido iš Kabulo oro uosto, likus minutei iki rugpjūčio 31-osios vidurnakčio – galutinio termino, nustatyto prezidento J. Bideno.

Šis skrydis užbaigė chaotišką evakuacinių skrydžių operaciją, per kurią buvo išgabenta daugiau kaip 120 tūkst. žmonių, bėgančių nuo Talibano islamistų griežto valdymo. Kovotojai valdžią Afganistane užgrobė dviem savaitėmis anksčiau, praėjus beveik dviem dešimtmečiams po jų ankstesnio režimo žlugimo per JAV vadovaujamų pajėgų įsiveržimą.

Pabaigos pradžia atėjo vadovaujant prezidentui Donaldui Trumpui, prieš 2016 metų rinkimus žadėjusiam užbaigti „amžinus karus“.

Iš pradžių jis Afganistane dislokuotą JAV karinį kontingentą padidino iki 16 tūkst. karių, bet kovos veiksmais Talibano nepavyko reikšmingai susilpninti, tad prezidentas pradėjo derybas su kovotojais.

2020 metų vasarį Vašingtonas įsipareigojo išvesti pajėgas iki šių metų gegužės 1-osios. Talibanas savo ruožtu sutiko pradėti taikos derybas su Kabulo vyriausybe ir pasižadėjo nepuldinėti amerikiečių pajėgų.

Joe Bidenas

Tačiau islamistai suintensyvino kampaniją prieš Afganistano vyriausybės pajėgas, kurios buvo itin priklausomos nuo Jungtinių Valstijų.

Sausio 20-ąją Baltuosiuose rūmuose įsikūrus J. Bidenui, Amerikos kontingentas Afganistane jau buvo sumažintas iki 2,5 tūkst. karių.

Naujasis lyderis nurodė iš naujo apsvarstyti strategiją ir nusprendė, kad amerikiečių pajėgas reikės išvesti. Vis dėlto jis galutinį terminą atidėjo iki rugpjūčio 31 dienos, tikėdamasis, kad atsitraukimą pavyks sklandžiai organizuoti.

Užkulisiuose prezidentas ir jo patarėjai padarė išvadą, kad afganistaniečiai negalės arba nenorės kovoti patys.

„Į Afganistaną ėjome dėl šiurpios atakos, kuri įvyko prieš 20 metų. Tai negali paaiškinti, kodėl turėtume likti ten 2021 metais, – kalbėjo J. Bidenas. – Laikas užbaigti šį amžiną karą.“

„Susimovėme“

Galas atėjo greičiau nei Vašingtonas tikėjosi.

Amerikiečiai planavo tvarkingai pasitraukti, stengdamiesi išvengti scenarijaus, panašaus į susiklosčiusį baigiantis Vietnamo karui. Pastarojo konflikto vienu iš simbolių tapo nuotrauka, kurioje matyti daugybė vietnamiečių, mėginančių įlipti į sraigtasparnį ant tuomečio JAV vyriausybinio pastato Saigone.

J. Bidenas liepos 8-ąją sakė, kad nebus „jokių aplinkybių“, galinčių vesti į panašius vaizdus Afganistane.

Praėjus penkioms savaitėms, kai Talibano kovotojai nepatirdami jokio pasipriešinimo įžygiavo į Kabulą, virtinė sraigtasparnių „Chinook“ leidosi JAV ambasados teritorijoje Afganistano sostinėje, kad išgabentų į saugią vietą amerikiečius diplomatus.

Tuo metu vaizdai oro uoste buvo dar tragiškesni – dešimtys tūkstančių afganistaniečių ropštėsi per sienas, kad į jį patektų, o kai kurie net laikėsi įsikibę į kylančius JAV lėktuvus ir galiausiai užsimušė nukritę.

Šis karas prasidėjo dar prieš išplintant išmaniesiems telefonams ir socialiniams tinklams. Jam baigiantis internete buvo masiškai dalijamasi vienu vaizdo įrašu, kuriame JAV jūrų pėstininkų pulkininkas leitenantas Stuartas Schelleris ragino Afganistano konflikto padarinius vertinti sąžiningai.

„Žmonės piktinasi, nes jų aukščiausi vadai juos nuvylė. Ir nė vienas jų nekelia savo rankos, neprisiima atsakomybės ir nesako: „Mes susimovėme.“

S. Schelleris buvo nušalintas nuo pareigų, bet prisiimti kaltės niekas nepasisiūlė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)