Kinija ne kartą kritikavo, anot jos, skubotą ir prastai suplanuotą JAV karių išvedimą, ir teigė esanti pasirengusi plėtoti su Talibanu „draugiškus ir bendradarbiavimu pagrįstus santykius“, kai ši grupuotė užgrobė valdžią Afganistane.

JAV pirmadienį iš Afganistano išvedė paskutinius karius ir taip užbaigė ilgiausią savo karą.

„Afganistanas išsilaisvino iš užsienio pajėgų karinės okupacijos, – teigė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas. – Afganistano žmonės pradeda naują visuotinės taikos ir atsistatymo etapą, o Afganistanas atvertė naują lapą.“

Kinijos ambasada Kabule toliau veikia, nors Pekinas dar prieš kelis mėnesius, kai šalyje pablogėjo saugumo situacija, pradėjo savo piliečių evakuaciją. Tačiau Pekinas dar nepripažino Talibano de facto vyriausybe ir baiminasi, kad radikalaus islamo grupuotė gali teikti paramą uigūrų separatistams.

„Tikimės, kad Afganistanas suformuos atvirą, įtraukią ir atstovaujamąją vyriausybę... bei ryžtingai kovos su visų tipų teroristinėmis jėgomis“, – teigė Užsienio reikalų ministerijos Pekine atstovas.

Aukšto rango Talibano delegacija praėjusį mėnesį susitiko su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi ir pažadėjo, kad Afganistanas nebus naudojamas kaip bazė kovotojams.

Analitikų teigimu, stabili ir bendradarbiaujanti administracija Kabule nutiestų kelią Kinijos infrastruktūros iniciatyvos ekspansijai. Talibanas savo ruožtu gali pradėti laikyti Kiniją svarbiu investicijų ir ekonominės paramos šaltiniu.

Kinijos kompanijos taip pat žvalgosi į Afganistano didžiules vario ir ličio kasyklas, tačiau ekspertai teigia, kad, esant pavojingai saugumo situacijai, mažai tikėtina, jog investuotojai skubės imtis veiksmų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)