Aktyvistai tvirtino, kad su N. Estemirovos pagrobimu ir nužudymu susiję Čečėnijos, kurią geležiniu kumščiu valdo Kremliui lojalus autoritarinis lyderis Ramzanas Kadyrovas, valdžios pareigūnai.

N. Estemirova vadovavo garsiausios Rusijos žmogaus teisių organizacijos „Memorial“ padaliniui Čečėnijoje.

Aktyvistai reikalavo atlikti nuodugnesnį nužudymo tyrimą.

Į EŽTT 2011 metais kreipėsi N. Estemirovos sesuo Svetlana.

Antradienį teismas nurodė nematęs įrodymų, kad valstybė susijusi su N. Estemirovos nužudymu. Tačiau nutartyje konstatuojama, kad praėjus daugiau nei dešimtmečiui po Rusijos žmogaus teisių bendruomenę sukrėtusio nužudymo, dėl kurio iki šiol joks asmuo nestojo prieš teismą, Maskva parodė „nesugebanti tinkamai ištirti šį nusikaltimą“.

Anot EŽTT, Rusijos vyriausybė taip pat nepateikė teismui visos baudžiamosios bylos medžiagos, todėl buvo „pakenkta jo galimybėms įvertinti tyrimo kokybę“.

Visgi, anot teismo, jam pateikti įrodymai ir prieštaravimai byloje „paskatino jį abejoti, kad tyrimas buvo veiksmingas“.

Rusijai nepavyko įrodyti, kad tyrimas atitiko Europos žmogaus teisių konvencijos standartus, nurodė EŽTT ir įpareigojo Rusijos vyriausybę sumokėti 20 tūkst. eurų žalai atlyginti.

N. Estemirova dingo 2009 metų liepos 15-osios rytą, išėjusi iš savo namų Čečėnijos sostinėje Grozne. Tos pačios dienos vakarą teisių gynėjos kūnas su šautinėmis žaizdomis krūtinėje ir galvoje buvo rastas kaimyninėje Ingušijoje.

Anot EŽTT, nors prokurorai įvardijo čečėnų kovotoją Alchazurą Bašajevą kaip pagrindinį įtariamąjį ir nurodė sulaikyti, jis taip ir nebuvo surastas.

„Tyrimas, panašu, tebevyksta“, – nurodė teismas.

Tyrimas taip pat nepaaiškino, „kodėl nebuvo aptikta asmens, apkaltinto nužudymu, DNR pėdsakų, taip pat žmonių iš jo neteisėtos ginkluotos grupuotės DNR pėdsakų“.

Per du pastaruosius dešimtmečius Rusijoje buvo nužudyta visa virtinė iškilių veikėjų, tarp jų N. Estemirovos draugė žurnalistė Ana Politkovskaja, nušauta 2006 metais Maskvoje, ir 2015-aisiais ant tilto netoli Kremliaus nušautas opozicijos politikas Borisas Nemcovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)