„Šiandien pasiekėme svarbią savo vakcinavimo kampanijos ribą. 70 proc. suaugusiųjų ES jau yra paskiepyti“, – sakoma internete paskelbtame U. von der Leyen vaizdo įraše.

Visas reikiamas vakcinos dozes jau yra gavę iš viso daugiau kaip 256 mln. suaugusių Bendrijos gyventojų. Jau prieš septynias savaites, anksčiau numatyto laiko, pasiektas Europos Komisijos tikslas: iki liepos mėn. pabaigos pateikti valstybėms narėms pakankamai vakcinos dozių, kad būtų galima visiškai paskiepyti 70 proc. suaugusių ES gyventojų.

„ES bendrų veiksmų strategija duoda naudos ir padeda Europai tapti pasaulinės kovos su COVID-19 varomąja jėga. Tačiau pandemija dar nesibaigė – reikia siekti daugiau. Raginu pasiskiepyti visus galinčius. Be to, turime padėti skiepytis kitoms pasaulio šalims. Europa toliau rems savo partnerių, visų pirma mažas ir vidutines pajamas gaunančių šalių, šios srities pastangas“, – kalbėjo U. von der Leyen.

Už sveikatą ir maisto saugą atsakinga Europos Komisijos narė Stella Kyriakides savo ruožtu sakė: „Labai džiaugiuosi, kad šiandien pasiekėme tikslą iki vasaros pabaigos paskiepyti 70 proc. suaugusių ES gyventojų. Tai kolektyvinis ES ir jos valstybių narių pasiekimas, įrodantis mūsų galimybes veikiant solidariai ir koordinuotai. Mes ir toliau stengsimės plėsti skiepijimą visoje ES. Toliau remsime visų pirma tas valstybes nares, kurios vis dar susiduria su sunkumais. Turime užtikrinti visišką imunitetą ir neįsileisti naujų atmainų, o tam būtina, kad skiepijimo tempai aplenktų atmainų plitimo greitį.“

Spartus visiškas visų tikslinių gyventojų grupių skiepijimas Europoje ir visame pasaulyje yra labai svarbus kontroliuojant pandemijos poveikį. ES vadovauja daugiašaliam atsakui ir į kitas pasaulio šalis eksportavo apie pusę Europoje pagamintų vakcinų – tiek pat, kiek jų buvo skirta ES piliečiams. Pagal Europos komandos iniciatyvą skirta beveik 3 mlrd. eurų Jungtinių Tautų dalijimosi vakcinomis programai COVAX, kad 92 mažas ir mažesnes nei vidutines pajamas gaunančioms šalims būtų galima užsitikrinti bent 1,8 mlrd. vakcinos dozių. Iki šiol 138 šalims COVAX pristatė daugiau kaip 200 mln. vakcinų dozių.

Be to, dalijantis ES pagalba pagal Europos komandos iniciatyvą siekiama iki 2021 m. pabaigos, visų pirma naudojantis COVAX, pateikti mažas ir vidutines pajamas gaunančioms šalims dar bent 200 mln. vakcinos dozių, dėl kurių įsigijimo Bendrija yra sudariusi išankstinius susitarimus.

Atsižvelgiant į naujų atmainų grėsmę, svarbu ir ateinančiais metais užtikrinti, kad vakcinų, įskaitant pritaikytas vakcinas, būtų pakankamai. Todėl gegužės 20 dieną Komisija pasirašė su bendrovėmis „BioNTech“ ir „Pfizer“ naują sutartį, kurioje numatyta nuo šių metų pabaigos iki 2023 metų patiekti 1,8 mlrd. jų sukurtos vakcinos dozių. Komisija taip pat pasinaudojo galimybe pagal antrą sutartį su bendrove „Moderna“ užtikrinti 150 mln. dozių tiekimą. Valstybės narės gali perparduoti ar dovanoti vakcinos dozes ES nepriklausančioms šalims, kurioms reikia pagalbos, arba tai daryti pagal priemonę COVAX.

Europos Komisija iki šiol užsitikrino iki 4,6 mlrd. COVID-19 vakcinos dozių ir vyksta derybos dėl papildomų dozių. Komisija taip pat bendradarbiauja su pramonės įmonėmis, kad padidintų vakcinų gamybos pajėgumus.

Tuo pat metu Komisija pradėjo spręsti naujų atmainų keliamas problemas siekdama greitai sukurti ir dideliu mastu gaminti veiksmingas vakcinas nuo šių atmainų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)