„Los Angeles Times“ korespondentas Nabih Bulusas sekė paskui Talibano kovotojus, apžiūrinėjusius angarą, kuriame, kaip spėjama, tuo metu buvo besitraukiančių amerikiečių paliktas lėktuvas.

„Esame čia kartu su Talibanu, vos prieš kelias minutes ši teritorija dar buvo amerikiečių kontroliuojamas karinio oro uosto segmentas. Dabar jie viską perėmė“, – į kamerą sako žurnalistas.

Kituose vaizdo įrašuose matoma, kaip Talibano kovotojai švenčia pergalę į dangų šaudydami iš automatinių ginklų, fotografuodamiesi ir apžiūrinėdami likusį oro uostą.

JAV kariuomenė pasirūpino, kad viskas, ką paliko Kabulo oro uoste, įskaitant lėktuvus ir šarvuotus automobilius, būtų nebetinkami naudoti, teigia pareigūnai.

Misijos vadas, generolas Kennethas McKenzie teigia, kad kariai „demilitarizavo“ 73 orlaivius, 70 šarvuotų taktinių automobilių ir 27 „Humvees“, kad jais savo tikslais negalėtų pasinaudoti Talibanas.

„Tie lėktuvai jau niekada neskraidys... Jais jau niekas nebegalės pasinaudoti“, – patikino vadas.

Jungtinių Valstijų kariai demilitarizavo ir modernią raketinės gynybos sistemą, kurią taip pat teko palikti oro uoste. C-RAM sistema dar buvo panaudota atremti „Islamo valstybės“ raketinę ataką.

Pastarosiomis savaitėmis Talibano kovotojai vi dažniau matomi su JAV pagamintais ginklais ir automobiliais. Ši technika buvo skirta Afganistano kariuomenei, tačiau ji labai greitai pasidavė ir viską perėmė Talibanas.

Praėjus kelioms valandoms po paskutinių užsienio karių išvykimo iš Afganistano Talibano lyderiai pergalingai pražygiavo Kabulo oro uostu, apsupti apsaugininkų, vilkėjusių specialiųjų pajėgų karių kovines uniformas, ir apžiūrėjo sunaikintus JAV sraigtasparnius.

Talibano atstovas spaudai Zabihullah Mujahidas palydėjo grupę pareigūnų ant kilimo ir tūpimo tako. Įprastai santūrią jo veido išraišką šįsyk buvo buvo pakeitusi plati šypsena.

Talibano specialiųjų operacijų junginio „Badri 313“ kariai pozavo nuotraukoms iškėlę amerikiečių šautuvus ir baltą judėjimo vėliavą.

Oro uosto keleivinis terminalas, anksčiau buvęs viena saugiausių vietų Afganistane, buvo nusiaubtas. Prie visų įėjimų mėtosi daugybė tuščių šovinių tūtelių.

Rugpjūčio 15-ąją talibams įžengus į sostinę, oro uostą apsupo didžiulės minios žmonių, bandžiusių patekti į evakuacijos skrydžius. Tačiau daugeliui kitų žmonių nepavyko prasibrauti iki oro uosto teritorijos dėl Talibano įrengtų kontrolės punktų žiedo.

Visi į oro uostą vedančiame kelyje įrengti kontrolės punktai, išskyrus vieną, antradienį buvo pašalinti.

Pasikeitė ir nuotaika.

Pakiliai nusiteikę talibai spaudė rankas vairuotojams ir keleiviams.

Hamido Karzai tarptautinio oro uosto saugumo užtikrinimas yra vienas svarbiausių klausimų. Talibanas yra nekart sakęs, jog nesutiks, kad šalyje būtų užsienio karių.

Dešimtys orlaivių ir karinių sraigtasparnių stovėjo tušti, sugadinti amerikiečių karių prieš pat jų išvykimą.

Paskutiniai amerikiečių kariai prieš išskrisdami oro uoste sugadino dešimtis orlaivių ir šarvuotųjų mašinų, taip pat priešraketinės gynybos sistemą, sakė vienas JAV generolas.

Pilotų kabinų langai buvo išdaužyti, o orlaivių padangos prakiurdytos šūviais.

JAV Centrinio štabo vadas generolas K. McKenzie sakė, kad JAV kariai prieš užbaigdami dvi savaites trukusią evakuacijos operaciją „demilitarizavo“, kitaip tariant, pavertė netinkamais eksploatuoti, 73 orlaivius.

Anot generolo, Pentagonas, prieš rugsėjo 14-ąją prasidėjusią evakuaciją Kabulo oro uoste sutelkęs beveik 6 tūkst. karių, paliko apie 70 šarvuotųjų mašinų MRAP, kurių vienos kaina gali siekti 1 mln. JAV dolerių. Visas jas kariai prieš išvykdami sugadino. Taip pat buvo palikti 27 visureigiai „Humvee“.

Be to, buvo palikta ir oro erdvės gynybos sistema C-RAM, saugojusi oro uostą nuo raketų atakų. Pirmadienį šį sistema perėmė penkias raketas, kurias į oro uostą paleido džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kovotojai.

Delfi primena, kad Jungtinės Valstijos vėlai pirmadienį paskelbė išvedusios paskutinius karius iš Afganistano ir formaliai nutraukė 20 metų trukusį konfliktą, o šį įvykį žymėjo aštri kritika prezidentui Vašingtone ir pergalę šventusių talibų šūviai Kabule.

Nabih Bulusas

Pirmadienio vakarą iš Kabulo oro uosto išskrido paskutinieji desperatišką evakuacijos operaciją prižiūrėję amerikiečių kariai, užbaigdami pasitraukimą, sukėlusį gilių klausimų apie JAV kaip supervalstybės statusą.

Talibano kovotojai savo ruožtu nuskubėjo į oro uostą ir džiūgaudami paleido ugnį į dangų, švęsdami stulbinančią savo judėjimo pergalę praėjus dviem dešimtmečiams po to, kai JAV pajėgos įsiveržė į Afganistaną ir išvertė jį iš valdžios dėl paramos „al Quaeda“.

„Sveikinimai Afganistanui... ši pergalė priklauso mums visiems“, – Kabulo oro uoste nuo kilimo ir leidimosi tako kalbėjo Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

Amerikos pralaimėjimas yra „svarbi pamoka kitiems įsiveržėliams ir mūsų ateities kartai, – pabrėžė Z. Mujahidas. – Iš to vertėtų pasimokyti ir pasauliui.“

Vis dėlto Talibanas paveldės nusiaubtą šalį, nepaisant to, kad Jungtinės Valstijos išleido milijardus jos atkūrimui, o tarp daugelio jo laukiančių iššūkių – gilus skurdas, sausra ir „Islamo valstybės“ grėsmės.

Daugelis Afganistano žmonių baiminasi, kad grįš 1996–2001 metais gyvavęs brutalus Talibano valdymas, liūdnai pagarsėjęs dėl elgesio su merginomis ir moterimis bei žiaurios teisingumo sistemos.

Karių išvedimas baigėsi prieš pat rugpjūčio 31-osios terminą, kurį prezidentas Joe Bidenas nustatė užbaigti ilgiausiam Amerikos karui, iš viso pareikalavusiam daugiau nei 2 400 JAV karių gyvybių.

Prieš išvykstant amerikiečiams, sulaukta grasinimų iš grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) regioninės atšakos, Talibano varžovės, siekusios užpulti JAV pajėgas oro uoste.

Praėjusios savaitės pabaigoje IS mirtininkui sprogdintojui užpuolus oro uosto perimetrą, kur būriavosi afganai, desperatiškai tikėdamiesi patekti į evakuacijos skrydžius, žuvo daugiau kaip 100 žmonių, įskaitant 13 JAV karių.

Daugiau nei 123 000 žmonių buvo išskraidinti iš Kabulo per JAV vadovaujamą evakuacijos operaciją, kuri prasidėjo iškart po to, kai rugpjūčio viduryje Talibanas užėmė Afganistano sostinę.

Talibanas

Talibai Kabulą pasiekė, kai J. Bidenas buvo išvedęs beveik visas amerikiečių karines pajėgas, o vėliau buvo priverstas atsiųsti dar apie 6 tūkst. karių vadovauti evakuacijos operacijai.

J. Bidenas sakė, kad antradienį Vašingtone kreipsis į tautą, o jo kritikai toliau pliekė prezidentą dėl to, kaip vyko karių išvedimas.

„Mes negalime kariauti nesibaigiančių karų, tačiau Bideno nesėkmės apimtis ir pasekmės čia sukrečia“, – sakė respublikonų senatorius Rickas Scottas.

„Prezidentas Bidenas padarė didžiulę gėdą Amerikos žmonėms“, – savo ruožtu sakė kongresmenas Richardas Hadsonas.

Tuo metu valstybės sekretorius Antony Blinkenas perdavė Talibanui griežtą žinutę.

„Bet koks legitimumas ir bet kokia parama turės būti užsitarnauta“, – sakė A. Blinkenas ir paskelbė, kad Jungtinės Valstijos sustabdė savo diplomatinį buvimą Kabule ir perkėlė savo misiją į Katarą.

Kabule Talibano atstovas spaudai Z. Mujahidas kiek anksčiau sakė, kad JAV pasitraukus, Afganistanas „įgijo visišką nepriklausomybę“.

Aukšto rango talibų pareigūnas Anasas Haqqani sakė „besididžiuojantis“, kad yra „šių istorinių akimirkų“ liudininkas.

Naujienų agentūros AFP korespondentai Kabule pranešė girdėję keliuose Talibano kontrolės punktuose pergalę žyminčius šūvius, taip pat kovotojų, užimančių saugumo postus Žaliojoje zonoje, džiaugsmingus šūksnius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (668)