Dauguma Naujojo Orleano miesto gyventojų vis dar neturėjo elektros praėjus parai po to, kai iki 4-osios kategorijos sustiprėjusi Ida užklupo Luizianos pakrantę. Stichija siautėjo praėjus lygiai 16 metų nuo dienos, kai valstiją nuniokojo daugybės aukų pareikalavęs uraganas Katrina.

„Didžiausią nerimą kelia tai, kad tebevykdome paieškos ir gelbėjimo darbus, o visoje pietryčių Luizianoje yra žmonių,.. atsidūrusių sunkioje padėtyje“, – televizijos NBC eteryje kalbėjo Luizianos gubernatorius Johnas Belas Edwardsas.

Dviejų žmonių žūtis buvo patvirtinta, gelbėtojams naršant nelaimės zoną valtimis ir visureigiais, tęsiantis paieškoms uragano atkirstose bendruomenėse.

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdai, kuriuose matyti, kaip žmonės traukiami iš užlietų automobilių, taip pat sugriautų namų nuotraukos. Vis tik pats Naujasis Orleanas išvengė didžiulės žalos.

Pirmadienį iki atogrąžų depresijos susilpnėjusi Ida buvo palikusi be elektros visą Naująjį Orleaną, o Luizanos teritorijoje elektros neturėjo daugiau nei 1 mln. nekilnojamojo turto objektų, rodo stebėsenos tinklapio poweroutage.us duomenys.

„Buvau čia prieš 16 metų. Šįkart vėjas atrodo stipresnis, bet žala yra mažesnė“, – sakė Prancūzų kvartalo gyventojas Dereckas Terry, apžiūrinėdamas savo rajoną su šlepetėmis, marškinėliais ir skėčiu rankoje.

„Pas mane išdaužtas langas. Kelios čerpės nukrito nuo stogo ant gatvės, o į vidų pateko vandens“, – pridūrė 53 metų buvęs vaistininkas.

Pasak J. B. Edwardso, užtvankos apsaugos sistema paveiktuose rajonuose „iš tiesų labai gerai atsilaikė, nes priešingu atveju šiandien būtume turėję daug daugiau problemų“.

J. Bidenas žada ilgalaikę paramą nukentėjusiems regionams

JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo visišką ir ilgalaikę federalinės vyriausybės paramą nuo uragano Ida siautėjimo nukentėjusiems regionams. Uraganas Luizianos valstijoje padarė „didelės, didelės“ žalos, sakė J. Bidenas pirmadienį per vaizdo pokalbį su vietos pareigūnais, tarp jų – gubernatoriumi Johnu Belu Edwardsu. „Mes padėsime jums ir žmonėms Meksikos įlankos pakrantėje – tol, kol vėl atsigausite“, - pabrėžė J. Bidenas.

Gubernatorius J. B. Edwardsas sakė, kad valstija šiuo metu užsiėmusi gelbėjimo ir tvarkymo darbais. Tačiau jau dabar esą aišku, kad atstatymui reikės didelės paramos.

Po uragano šėlsmo Luizianoje šimtai tūkstančių namų ūkių vis dar neturi elektros. „Negaliu jums pasakyti, kada bus atkurtas elektros energijos teikimas. Negalu jums pasakyti, kiek laiko užtruks visų nuolaužų pašalinimas, - kreipdamasis į gyventojus kalbėjo J. B. Edwardsas. – Tai buvo katastrofiška audra“.

J. B. Edwardsas ir Naujojo Orleano merė LaToya Cantrell paragino visus, kurie prieš uraganą pasitraukė į saugias vietas, kol kas negrįžti namo. Esą daug kur yra vandens tiekimo problemų, nėra elektros, dirba tik nedaug parduotuvių, daug gatvių dar užtvindytos ar pilnos nuolaužų. „Dabar ne metas grįžti“, - akcentavo Luizianos gubernatorius.