Žemyninės Kinijos reguliavimo tarnybos niekaip neuždega žalios šviesos šiai vakcinai, nors praėjo devyni mėnesiai nuo tada, kai ji buvo pirmą kartą palaiminta Jungtinės Karalystės reguliuotojų.

Bendrovės „Shanghai Fosun Pharmaceutical Group Co.“, kuri yra pasirašiusi sutartį su „BioNTech“ dėl vakcinos pardavimų žemyninėje Kinijoje, Honkonge, Makao ir Taivane, akcijos atpigo apie 23 proc., lyginant su visų laikų rekordu, pasiektu rugpjūčio pradžioje.

Kinijos vaistų gamintoja buvo viena iš pirmųjų pasaulio valstybių, įžvelgusių „BioNTech“ sukurtos mRNA vakcinos potencialą. Per liepą vykusį susitikimą su investuotojais „Fosun Pharma“ generalinis direktorius Wu Yifangas sakė, kad vakcina gavo palaiminimą iš Kinijos ekspertų. Šiuo metu atliekami galutiniai administraciniai patikrinimai, skelbė vietos verslo naujienų platforma „Caixin“.

Vis dėlto praėjo daugiau nei mėnuo, bet iki šiol nėra žinių apie taip smarkiai lauktą leidimą. Be to, remiantis „The Wall Street Journal“ ir „China’s Global Times“ publikuotais straipsniais, kur prognozuota, jog vakcina bus patvirtinta birželio pabaigoje, atsiliekama beveik dviem mėnesiais. Kinijai skubiai nereikalinga nauja vakcina, nes iki šiol ji sėkmingai numalšindavo visus protrūkius.

Kai kurių analitikų nuomone, toks delsimas gali būti siejamas su vyriausybės nenoru uždegti žalią šviesą užsienietiškai vakcinai: Pekinas nerimauja, kad „BioNTech“ vakcinos patvirtinimas galėtų būti interpretuojamas kaip pripažinimas, jog vietinės vakcinos yra mažiau veiksmingos nei vakarietiškos. Įtampa tarp Kinijos ir Vakarų dėl eilės klausimų, nuo viruso kilmės iki prekybos, pastaraisiais mėnesiais kaip reikiant įkaito.

Šiuo metu Kinijos sveikatos apsaugos institucijos nerimauja, kad jeigu „BioNTech“ vakcina bus patvirtinta, nepakankamas pasitikėjimas vietinėmis vakcinomis apsunkins pastangas pasiekti iškeltų vakcinacijos tempo tikslų, rašė „The Wall Street Journal“, cituodamas prezidento Xi Jinpingo užsibrėžtą 80 proc. tikslinį rodiklį. Vakcinos patvirtinimo vilkinimas taip pat suteikia daugiau laiko vietos gamintojams darbuotis prie savo mRNA vakcinų, rašė laikraštis.

Rugpjūčio 25 dieną Kinijos vaistų gamintojos pagrindinės bendrovės, „Fosun International Ltd.“, pirmininkas sakė, kad reguliavimo klausimų svarstymo procesas vyksta normaliai, nors ir nenurodė konkretaus termino. Šios vakcinos, platinamos bendrovių „BioNTech“ ir „Pfizer Inc.“ visame likusiame pasaulyje, gamyboje naudojama mRNA technologija ir ji yra viena iš veiksmingiausių vakcinų prieš COVID-19. Kinijos sprendimas gali paveikti tiek „Fosun Pharma“, tiek „BioNTech“ pelno rezultatus. Nuo jo gali priklausyti, kaip daugiausia gyventojų turinčiai pasaulio valstybei pavyks galiausiai atlaisvinti COVID ribojimus.

„Visą šią situaciją, dėl kurios „BioNTech“ nepasiekia ligoninių, gaubia didžiulė paslaptis“, – sakė Joergas Wuttke‘ė, Europos Sąjungos prekybos rūmų Kinijoje (Pekine) prezidentas.

Dar praėjusiais metais „Fosun Pharma“ teiravosi tokių grupių, ar jų narius domintų galimybė gauti šią vakciną, bet kada ji bus iš tikrųjų prieinama Kinijoje šiuo metu visiškai neaišku, o datos nuolat kaitaliojamos, sakė jis.

Užsienietiškos vakcinos

„BioNTech“ sutiko pristatyti bent 100 mln. vakcinos dozių į žemyninę Kiniją šiais metais. „Fosun“ ir „BioNTech“ yra sutarusios dalytis pelnu, gautu iš vakcinos, didesnėje Kinijos regiono dalyje, kur „Pfizer“ neturi teisės ja prekiauti. „Fosun Pharma“ ir Kinijos nacionalinė medicinos produktų administracija neatsiliepė į prašymus pakomentuoti. „BioNTech“ atsisakė komentuoti.

„Mes tikimės, kad vakcina į žemyninės Kinijos rinką ateis kiek įmanoma greičiau, – per rugpjūčio 25 d. surengtą telekonferenciją pelno klausimais sakė „Fosun International“ pirmininkas Guo Guangchangas, pridurdamas, kad bendrovė sulaukusi paramos iš visų šalies lygmenų. – Aš nematau jokių tyčinių pastangų vilkinti procesą.“

Tuo tarpu vakcinos, iš pradžių numatytos žemyninei valstybei, gali atsidurti kur nors kitur. Taivano ligų kontrolės centrai rugpjūčio 25 dieną pranešė, kad sala galėtų gauti „BioNTech“ vakcinas anksčiau nei numatyta, nes partija, kuriai licenciją išdavė „Fosun Pharma“ ir kurią anksčiau ketinta pardavinėti kitose rinkose, gali būti paruošta jau rugpjūčio pabaigoje.

„BioNTech“ vakcina, jeigu būtų patvirtinta naudoti žemyninėje Kinijoje, būtų vienintelė užsienietiška vakcina be jau septynių vietinių Kinijoje pagamintų vakcinų, kurios, kaip rodo atlikti tyrimai, yra mažiau veiksmingos nei mRNA vakcinos.

„BioNTech“ vakcinos patvirtinimas pakurstytų konkurenciją su Kinijoje pagamintomis vakcinomis ir galbūt net paskatintų dar didesnį nepasitikėjimą kiniškais skiepais, sakė Huangas Yanzhongas, Naujojo Džersio Seton Hall universiteto „Center for Global Health Studies“ direktorius. „Nėra pagrindo nepritarti šiai vakcinai, vertinant ją pagal saugumo ir veiksmingumo standartus“, – sakė jis.

Pasak J. Wutke‘ės, pasigirsta spekuliacijų, esą Kinija galbūt nori vilkinti užsienietiškos vakcinos patvirtinimą tol, kol Europos Sąjungoje bus pripažintos kiniškos vakcinos. „Tad jeigu Kinijos sprendimas dėl „BioNTech“ pripažinimo priklausys nuo „Sinovac“ ir „Sinopharm“ pripažinimo Europoje, tada, manyčiau mūsų laukia ilgas kelias“, – sakė J. Wuttke‘ė.

Kiek anksčiau šiais metais Gao Fu, Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centro generalinis direktorius, svarstė galimybę keisti kai kurias praktikas, pavyzdžiui, dozavimą ar vakcinų maišymą, siekiant sustiprinti kiniškų vakcinų teikiamą apsaugą. Tokios jo pastabos buvo interpretuotos kaip pripažinimas, jog kiniškų vakcinų veiksmingumas yra mažesnis, tačiau vėliau valstybinei žiniasklaidai duotame interviu Gao Fu pareiškė, jog jis buvo neteisingai suprastas.

Vietinis protrūkis

Pastarosiomis savaitėmis Kinijai taip pat teko atremti galingiausią COVID-19 protrūkį nuo tada, kai virusas pirmą kartą atsirado Uhane 2019 metų pabaigoje. Jai pavyko jį sutramdyti daugiausia pasikliaujant tokiomis priemonėmis kaip masinis testavimas ir karantinai.

„Galbūt tas faktas, kad Kinijoje jos dar nėra, reiškia, kad situacija vietinėje rinkoje šiuo metu nėra vertinama kaip kritinė“, – apie „BioNTech“ vakciną kalbėjo Bradas Loncardas, „Loncar Investments“ vykdomasis direktorius.

Maždaug 55 proc. Kinijos populiacijos yra visiškai paskiepyta, gerokai mažiau nei, anot ekspertų, yra gyvybiškai svarbu (80 proc.). Daug labiau užkrečiama delta atmaina apsunkina šalių pastangas pasiekti visuomenės imunitetą.

Kiniškų „Sinovac Biotech Ltd.“ ir „Sinopharm“ inaktyvintų vakcinų ir „CanSino Biologics Inc.“ vienadozės virusinio vektoriaus vakcinos veiksmingumas, kaip parodė klinikiniai tyrimai, nesiekia 80 proc. Kai kurie kiniškų vakcinų gamintojai trečiajame bandymų etape testuoja eksperimentines mRNA vakcinas.

Gao Fu

Kaip rodo vienas britų tyrimas, prieš delta atmainą „BioNTech“ mRNA vakcina yra 88 proc. veiksminga norint užtikrinti ligos simptomų prevenciją. Atskiras tyrimas, kurio metu buvo tirti paskiepyti nuo COVID pacientai ir jų artimi kontaktiniai asmenys per pradinį protrūkį pietinėje Guangdongo provincijoje, nustatė, kad bendras dviejų inaktyvintų „Sinopharm“ ir „Sinovac“ vakcinų veiksmingumas prieš COVID sukeliamą plaučių uždegimą siekia 70 proc. o prieš sunkią COVID-19 formą – 100 proc.

Pastaraisiais mėnesiais keli šaltiniai, susipažinę su situacija, teigė, kad Pekinas svarsto galimybę naudoti „BioNTech“ vakciną kaip palaikomąją dozę Kinijoje. Vis dėlto pasaulyje kaistantys debatai dėl palaikomųjų dozių skyrimo tampa vis sudėtingesni. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šiomis savaitėmis paragino kol kas turtingesnes valstybes susilaikyti nuo palaikomųjų dozių, tol, kol bus užtikrintas tolygesnis vakcinų paskirstymas pasaulio mastu. Penktadienį Kinija pareiškė, kad asmenys, priklausantys didesnės COVID rizikos kategorijai, gali prašyti palaikomosios dozės, praėjus šešiems mėnesiams po pilnos vakcinacijos, nors pareigūnai nenurodė, kurios vakcinos būtų naudojamos kaip palaikomosios dozės.

Jeigu „BioNTech“ vakcina iš tiesų yra tikrinama administracine tvarka, kaip kad užsimena „Fosun“ vykdomasis direktorius Wu Yifangas, tai reiškia, kad vaistų reguliuotojai, kaip yra įprasta, turėtų priimti sprendimą per 20 dienų. Jeigu jie patvirtintų vakciną, patvirtinimo sertifikatas būtų išduotas per 10 dienų, kaip numato Kinijos vaistų reguliavimo taisyklės. Tokiu atveju galima būtų tikėtis, kad vakcina bus patvirtinta jau netrukus.

„Sutikau žmonių, manančių, kad yra 90 proc. tikimybė, jog vakcina žemyninėje šalyje bus patvirtinta artimiausiu metu, – sakė Huangas Yanzhongas iš Naujojo Džersio Seton Hall universiteto. – Bet kartu nėra jokių požymių, kad ji apskritai kada nors bus patvirtinta.“