„Ida“ pasiekė Luizianos pakrantę kaip 4 kategorijos audra, bet iki vėlaus sekmadienio vakaro nusilpo iki 1 kategorijos.

Sekmadienį 23 val. vietos (pirmadienį 7 val. Lietuvos) laiku „Ida“ nešamo vėjo greitis siekė 153 km per valandą, o visą Naująjį Orleaną galinga audra paliko be elektros.

„@EntergyNOLA patvirtino, kad Naujajame Orleane nėra elektros“, – paskelbta „NOLA Ready“, Naujojo Orleano pasirengimo ekstremalioms situacijoms programos, kuriai vadovauja Krašto saugumo ir pasirengimo ekstremalioms situacijoms biuras, tviterio paskyroje.

„Elektros energija mieste gaunama tik iš generatorių“, – priduriama žinutėje.

Kone milijonas vartotojų visoje Luizianoje liko be elektros, rodo stebėsenos tinklapio poweroutage.us duomenys.

Nacionalinis uraganų centras (NHC) perspėjo, kad štorminė patvanka gali sukelti „gyvybei pavojų keliančią situaciją“, ir paragino audros kelyje esančių vietovių gyventojus „imtis visų reikalingų veiksmų, kad apsaugotų gyvybę ir turtą“.

JAV prezidentas Joe Bidenas irgi pavadino „Ida“ „gyvybei pavojų keliančia audra, kuri toliau siautėja ir niokoja viską, su kuo susiduria“.

Luiziana rengdamasi audrai paskelbė nepaprastąją padėtį. Šis J. Bideno patvirtintas sprendimas reiškia, kad bus galima teikti federalinę pagalbą valstijai.

Prerivilyje, esančiame už 96 km į šiaurės vakarus nuo Naujojo Orleano, krentantis medis užmušė vieną žmogų, pranešė Asenšeno apygardos šerifo biuras.

Prieš atslenkant „Ida“, visą rytą ištuštėjusiose Naujojo Orleano gatvėse siautė lietus ir stiprus vėjas, prie pastatų durų atsirado smėlio maišai, o langai buvo uždengti fanera.

Sausumą uraganas pasiekė sekmadienio popietę maždaug 160 km į pietus nuo Naujojo Orleano.

Luizianos gubernatorius Johnas Belas Edwardsas sakė, kad „Ida“ bus tarp galingiausių audrų šioje valstijoje nuo XIX amžiaus 6-ojo dešimtmečio.

„Nėra jokių abejonių, kad artimiausios dienos ir savaitės bus nepaprastai sunkios“, – sakė jis sekmadienį surengtoje spaudos konferencijoje ir pridūrė, kad kai kuriems žmonėms gali tekti nepalikti pastogės iki trijų parų.

„Raskite saugiausią vietą savo namuose ir pasilikite ten, kol audra praeis“, – tviteryje rašė gubernatorius.

Štorminės patvankos užliejo Grand Ailo miestą, esantį barjerinėje saloje į pietus nuo Naujojo Orleano, o žemiau esantys keliai irgi buvo užlieti vandeniu.

„Nesu tikras, ar aš pasiruošęs“

Dauguma gyventojų paisė įspėjimų dėl katastrofiškos žalos ir nurodymų evakuotis.

Artėjant audrai iš Naujojo Orleano ir kitų miestų besitraukiantys žmonės užkimšo į šiaurę vedančius kelius.

Viename rajone Naujojo Orleano rytuose keli gyventojai baigė pasiruošimą likus kelioms valandoms iki „Ida“ pasiekiant sausumą.

„Nesu tikras, ar aš pasiruošęs“, – sakė lauko baldus į vidų benešantis Charlesas Fieldsas.

„Pažiūrėsime, kaip atsilaikys“, – pridūrė 60-metis, kurio namus 2005 metais siaučiant uraganui „Katrina“ buvo užlieję daugiau kaip 3 m vandens.

Gubernatorius J. B. Edwardsas sekmadienį perspėjo, kad „Ida“ bus „labai rimtas išbandymas“ pylimų, uždorių ir siurblių sistemai, kuri buvo išplėsta po uragano „Katrina“.

Televizijai CNN jis sakė, kad, manoma, evakavosi šimtai tūkstančių gyventojų.

Audra „mums kelia labai sudėtingų sunkumų, nes ligoninės yra pilnutėlės COVIDo pacientų“, sakė J. B. Edwardsas.

Luiziana, kurioje paskiepyta palyginti nedaug žmonių, yra tarp valstijų, labiausiai nukentėjusių nuo COVID-19, didelis krūvis tenka vietos ligoninėms.

Šeštadienio duomenimis, buvo hospitalizuota apie 2 700 pacientų.

Rūstūs įspėjimai dėl „Ida“ neišvengiamai priminė „Katrina“, trumpoje spaudos konferencijoje išvakarėse sakė gubernatorius J. B. Edwardsas.

Sekmadienį buvo minimos 16-osios uragano „Katrina“, kai buvo užlieta 80 proc. Naujojo Orleano, žuvo 1,8 tūkst. žmonių ir buvo padaryta milijardų dolerių (eurų) žala, metinės.

„Labai skausminga galvoti apie dar vieną galingą audrą, tokią kaip uraganas „Ida“, pasiekiančią sausumą per tas metines“, – sakė J. B. Edwardsas.

Pietinėje Luizianos dalyje pirmadienį turėtų iškristi 25–46 cm kritulių, o kai kuriose vietovėse – net iki 60 centimetrų.

Prognozuojama, kad toliau slinkdama audra silpnės. Ji turėtų judėti šiaurės kryptimi ir pasiekti centrinę JAV dalį, o tada pasukti į rytus. Iki trečiadienio „Ida“ turėtų pasiekti JAV šiaurės rytines valstijas.

Tuo metu 1 kategorijos uraganas „Nora“ sekmadienį pasiekė Meksikos Ramiojo vandenyno pakrantę, pranešė NHC.

Praėjusią savaitę reta atogrąžų audra užklupo JAV šiaurės rytų pakrantes, kur dalyje rajonų dingo elektra, vėjas vartė medžius, iškrito rekordinis kritulių kiekis.

Mokslininkai įspėja apie ciklonų intensyvėjimą dėl klimato kaitos šiltėjant vandenynų paviršiniam vandeniui. Šie pokyčiai kelia vis didesnį pavojų pakrančių bendruomenėms visame pasaulyje.