JAV pareigūnai: iš drono smogta į Kabulo oro uostą važiavusiems sprogdintojams

JAV pareigūnai sakė, kad Afganistane sekmadienį iš drono buvo smogta transporto priemonei su keliais džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) atšakos Afganistane „sprogdintojais mirtininkais“, važiavusiais į Kabulo oro uostą.

Manoma, kad ši grėsmė oro uoste kariškių tęsiamai evakuacijai eliminuota, nurodė pareigūnai.

„JAV karinės pajėgos šiandien sudavė... nepilotuojamą savigynos smūgį transporto priemonei Kabule, eliminuodamos konkrečią ISIS-K („Chorasano islamo valstybės“) grėsmę“ Hamido Karzai tarptautiniame oro uostui, sakė JAV Centrinio štabo atstovas kapitonas Billas Urbanas.

„Esame įsitikinę, kad sėkmingai pataikėme į taikinį. Reikšmingi antriniai sprogimai transporto priemonėje rodo [ten] buvus didelį sprogstamųjų medžiagų kiekį“, – sakė jis.

Atstovo teigimu, „šiuo metu nėra požymių“, kad būta civilių aukų.

Du amerikiečių kariuomenės pareigūnai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad aviacijos smūgis buvo sėkmingas.

Kiek anksčiau Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas pareiškė, kad JAV kariškiai sekmadienį sudavė aviacijos smūgį transporto priemonėje buvusiam mirtininkui, norėjusiam surengti išpuolį Kabulo tarptautiniame oro uoste, kur amerikiečiai skuba užbaigti evakuaciją.

Incidentas įvyko policijai pranešus, kad rajone į šiaurės vakarus nuo Kabulo tarptautinio oro uosto sekmadienį nukrito raketa. Pasak Kabulo policijos viršininko Rashido (Rašido), žuvo vienas vaikas. Atsakomybės kol kas niekas neprisiėmė.

Kol kas abu šie smūgiai atrodo kaip atskiri incidentai, bet informacijos dar labai mažai.

Kelios valandos prieš sprogimą ar sprogimus JAV pareigūnai perspėjo apie teroro akto grėsmę.


Talibanas: JAV smogė mirtininkui, planavusiam išpuolį Kabulo oro uoste

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas pareiškė, kad JAV kariškiai sudavė aviacijos smūgį transporto priemonėje buvusiam mirtininkui, norėjusiam surengti išpuolį Kabulo tarptautiniame oro uoste, kur amerikiečiai skuba užbaigti evakuaciją.

Z. Mujahido pranešime žurnalistams sakoma, kad smūgis suduotas sekmadienį.

Su JAV kariuomenės pareigūnais dėl komentaro susisiekti kol kas nepavyko.

Incidentas įvyko policijai pranešus, kad rajone į šiaurės vakarus nuo Kabulo tarptautinio oro uosto sekmadienį nukrito raketa. Pasak Kabulo policijos viršininko Rashido (Rašido), žuvo vienas vaikas.

Saugumo šaltinis iš neseniai nuverstos vyriausybės naujienų agentūrai AFP sakė, kad tai buvo raketa, „remiantis pirmine informacija, pataikiusi į namą“.

Kol kas abu šie smūgiai atrodo kaip atskiri incidentai, bet apie juos kol kas labai mažai informacijos.

Kelios valandos prieš sprogimus JAV pareigūnai perspėjo apie teroro akto grėsmę.

JAV kariai Kabulo oro uoste skuba užbaigti istorinę evakuaciją lėktuvais, per kurią jau išskraidinta dešimtys tūkstančių žmonių. Misija vykdoma Kabulą apėmus chaosui po Talibano sugrįžimo į valdžią prieš dvi savaites.

Žiniasklaida: Talibano lyderis atvyko į Afganistaną

Talibano lyderis mula Haibatullah Akhundzada (Haibatula Achundzada) atvyko į Afganistaną, sekmadienį pranešė šalies žiniasklaida.

Turima informacija rodo, kad tuos metus, kai Afganistane buvo JAV ir sąjungininkių pajėgos, H. Akhundzada slapstėsi kaimyniniame Pakistane.

„Akhundzada Kandaharo provincijoje yra jau keturios dienos, aptarinėja su [kitais] Talibano lyderiais padėtį Afganistane ir būsimos valdymo sistemos kūrimą“, – pranešė leidinys „Ariana News“.

H. Akhundzada yra trečias po Talibano įkūrėjo mulos Omaro ir Akhtaro Mansouro (Achtaro Mansuro) judėjimo vadovas. 2013 metais A. Mansouras paskelbė apie mulos Omaro mirtį ir buvo paskirtas į jo vietą. 2016 metais A. Mansouras buvo nukautas per amerikiečių drono smūgį ir judėjimo lyderiu tapo H. Akhundzada.

Rugpjūčio viduryje valdžią Afganistane užgrobusio Talibano lyderiai teigia, kad derasi dėl įtraukios vyriausybės suformavimo.

Judėjimo atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) pareiškė, kad įtrauki vyriausybė bus suformuota artimiausiomis dienomis ir kad konsultacijos dėl jos tęsiasi.

Blinkenas: iš Afganistano dar reikia evakuoti 300 JAV piliečių

Afganistane dar yra tik 300 išvykti norinčių JAV piliečių, sekmadienį, likus porai dienų iki amerikiečių evakuacijos termino pabaigos, sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

„Liko... 300 ar mažiau amerikiečių ir mes šiomis valandomis ir dienomis aktyviai dirbame, kad... [juos] išgabentume“, – televizijai ABC sakė A. Blinkenas.

Pasak jo, kai kurie amerikiečiai nusprendė likti po evakuacijos rugpjūčio 31-osios termino, bet „jie neįstrigs Afganistane“.

JAV turi „mechanizmą jiems išgabenti“, pridūrė valstybės sekretorius.

JAV įspėjo dėl „konkrečios, įtikinamos“ atakos grėsmės prie Kabulo oro uosto

Jungtinės Valstijos šeštadienį perspėjo dėl „konkrečios, įtikinamos“ atakos grėsmės prie Kabulo oro uosto ir paragino savo piliečius palikti jo teritoriją.

„Dėl konkrečios, įtikinamos grėsmės visi JAV piliečiai, esantys Kabulo oro uosto apylinkėse,.. turėtų ją nedelsdami palikti“, – sakoma JAV ambasados Kabule perspėjime dėl saugumo.

Toks pranešimas paskelbtas praėjus kelioms dienoms po kruvino išpuolio prieš minią žmonių, siekiančių pabėgti nuo Talibano valdžios Afganistane, ir tęsiantis paskutinei JAV kariuomenės vykdomos evakuacijos iš Kabulo fazei.

Daugiau nei 112 000 žmonių pabėgo iš Afganistano per didžiulę JAV vadovaujamą operaciją nuo to laiko, kai Talibano judėjimas prieš dvi savaites vėl atėjo į valdžią.

Evakuacijos operacija eina į pabaigą nepaisant to, kad Vakarų valstybės sako, jog tūkstančiai žmonių gali būti palikti Afganistane artėjant rugpjūčio 31-osios galutiniam terminui, iki kurio iš šalies turi būti išvesti visi JAV kariai.

Ketvirtadienį mirtininkui detonavus bombą ir ginkluotiems užpuolikams šaudant į didelę minią prie oro uosto Abbey vartų, žuvo daugiau kaip 100 žmonių, įskaitant 13 JAV karių, šeštadienį sakė du buvę aukšto rango Afganistano administracijos pareigūnai. Kai kurios žiniasklaidos priemonės skelbia, kad kad žuvusiųjų yra apie 170.

Evakuaciniai skrydžiai iš Kabulo oro uosto po ketvirtadienio atakos vyksta sustiprinto saugumo sąlygomis, skambant perspėjimams dėl galimų naujų teroro atakų, taip pat Talibano pajėgoms siekiant perimti oro uosto kontrolę.

Šeštadienį Pentagonas pranešė surengęs drono smūgių prieš džihadistų grupuotę „Chorasano islamo valstybė“ (IS-K), prisiėmusią atsakomybę už pražūtingą ataką Kabulo oro uoste.

Pasak kariškių, Rytų Afganistane buvo nukauti du „aukšto rango“ IS džihadistai, tačiau JAV prezidentas Joe Bidenas perspėjo, kad ši grupuotė gali surengti daugiau atakų. „Padėtis vietoje ir toliau yra labai pavojinga, o teroristinių išpuolių grėsmė oro uoste išlieka didelė“, – šeštadienį sakė J. Bidenas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (514)