Prieš tai 77 metų Sirhanas Sirhanas 15 kartų teikė prašymus atleisti jį nuo prieš penkis dešimtmečius paskirtos bausmės iki gyvos galvos.

Visgi penktadienį Kalifornijos lygtinio paleidimo dviejų narių komisijos priimtas sprendimas nereiškia, kad S. Sirhanas bus automatiškai paleistas.

Sprendimas dar bus persvarstytas po trijų mėnesių, o galiausiai perduotas gubernatoriui, demokratui Gavinui Newsomui, kuris rugsėjį sieks būti perrinktas į savo postą.

R. F. Kenedis, nužudytojo prezidento Johno F. Kennedy jaunesnysis brolis, agitavo už demokratų kandidatą į prezidentus, kai buvo nušautas viename Los Andželo viešbučių.

Jo nužudymas įvyko praėjus vos keliems mėnesiams po juodaodžių pilietinių teisių gynėjo Martino Lutherio Kingo jaunesniojo nužudymo, kai smarkiai susiskaldžiusi Amerika buvo nugrimzdusi į nepopuliarų karą Vietname.

S. Sirhanas buvo pripažintas kaltu dėl nužudymo ir nuteistas mirties bausme 1969 metais.

Po kelių metų mirties bausmė jam pakeista kalėjimu iki gyvos galvos.

Visgi netrukus iškilo abejonių, ar S. Sirhanas iš tikrųjų yra atsakingas už R. F. Kennedžio žūtį, pasirodžius kalbų, kad 1968 metų birželio 5 dieną viešbutyje „Ambassador“ galėjo būti antras šaulys.

Abejoti S. Sirhano kalte pradėta dar nagrinėjant bylą, kai prokurorai pateikė skrodimo protokolą, kuriame buvo nurodyta, kad R. F. Kennedy buvo nušautas iš už nugaros, labai arti buvusio šaulio.

Tuo tarpu liudininkai tvirtino, kad S. Sirhanas stovėjo priešais senatorių.

Bėgant metams ir pateikus gausybę apeliacijų, paaiškėjo, kad lemtingąją naktį buvo paleista net 13 šūvių.

Tuo tarpu pas S. Sirhaną rastas ginklas galėjo iššauti tik aštuonias kulkas.

Palestiniečių krikščionis S. Sirhanas teismo metu tvirtino jautęs neapykantą R. F. Kenedžiui dėl jo paramos Izraeliui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)