Daugelis gyventojų evakavosi iš pavojingų teritorijų arba laukė eilėse, kad įsigytų būtiniausių produktų atsargų.

JAV Nacionalinė orų tarnyba (NWS) prognozuoja „gyvybėms pavojų keliančią štorminę patvanką“, kai audra pasieks sausumą Luizianos ir Misisipės valstijų pakrantėje. Perspėjama dėl galimos „katastrofinės vėjo žalos“, o teritorijų, kurioms iškilusi didžiausia grėsmė, gyventojai raginami atsižvelgti į vietos pareigūnų nurodymus.

„Laikas veikti – DABAR. Šiuo metu prognozuojama, kad „Ida“ pasieks sausumą kaip 4-osios kategorijos uraganas“, – per „Twitter“ parašė NWS padalinys Naujajame Orleane.

Pagal penkiabalę Saffiro-Simpsono sakę, 4-osios kategorijos audrų vėjo greitis būna ne mažesnis kaip 209 km per valandą.

Ruošdamasi atslenkančiam uraganui Luiziana jau paskelbė ekstremaliąją padėtį. Prognozuojama, kad audra sausumą pasieks sekmadienį, praėjus lygiai 16 metų po niokojančio uragano „Katrina“ pirmojo smūgio šiai valstijai, kai potvyniai užliejo 80 proc. Naujojo Orleano ir žuvo daugiau kaip 1,8 tūkst. žmonių.

Uraganas Ida

Pareigūnai paskelbė privalomą nurodymą evakuotis iš dambų nesaugomų Naujojo Orleano teritorijų ir potvynių dažnai užliejamų pajūrio miestelių Luizianos pietinėje pakrantėje, pavyzdžiui, Grand Aile.

„Žmonės kraunasi daiktus ir iškart išvažiuoja, – vietos žiniasklaidai sakė Grand Ailo policijos vadovas Scooteris Resweberis. – Žinome, kad ši [audra] bus didelė.“

Ekstremaliosios padėties paskelbimas, kurį patvirtino prezidentas Joe Bidenas, leidžia pietinei valstijai pasitelkti federalinius išteklius ir pagalbą ruošiantis atremti stichijos smūgį ir likviduojant jo padarinius.

„Ida“ vėlai penktadienį pasiekė sausumą Kuboje kaip 1-osios kategorijos audra. Tuo metu jos didžiausio pastovaus vėjo greitis buvo apie 128 km per valandą.

Uraganas smogė Pinar del Rijaus provincijai kuri šiuo metu yra Kubos COVID-19 epidemijos epicentras. Regione buvo evakuoti daugiau kaip 10 tūkst. žmonių ir prevenciškai buvo daug kur išjungtas elektros tiekimas.

Sostinėje Havanos vidurdienį buvo sustabdytas visuomeninis transportas, evakuota tūkstančiai žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją