Remiantis Aukščiausiojo Teismo sprendimu, BŽA atstovo argumentai prieš ieškinio tenkinimą yra nereikšmingi, o atsakovo atstovas „neteisingai supranta įstatymą“, sakoma pareiškime.

Teisingumo ministerija pateikė Aukščiausiajam Teismui pareiškimą dėl BŽA likvidavimo, nes asociacija esą nesiėmė priemonių padarytiems pažeidimams pašalinti ir pakartotinai pažeidė įstatymus. BŽA nesutinka su Teisingumo ministerijos pretenzijomis.

Baltarusijos žurnalistų organizacija pranešė, kad liepos mėnesį jos biure buvo atlikta krata.

„Organizacija neturi prieigos prie steigimo dokumentų, organizacijos antspaudų ir nuomos sutarčių, nurodytų įspėjime. Mes net nežinome, ką išvežė iš BŽA biuro“, – nurodė asociacija.

Liepos 14–15 dienomis pareigūnai atliko kratas virtinėje nevyriausybinių organizacijų ir nepriklausomų žiniasklaidos priemonių biurų. Tyrimų komitetas paaiškino įtarimų šešėlinių pinigų srautų ir mokesčių slėpimo.

Nuo 1995 metų rudens veikianti BŽA vienija daugiau nei 1 300 žiniasklaidos darbuotojų. Organizaciją pripažįsta ir tarptautinė profesinė bendruomenė.

Minsko režimas padidino spaudimą nevyriausybinėms organizacijoms ir nepriklausomai žiniasklaidai. Vien liepos mėnesį buvo surengta daugiau kaip 200 kratų aktyvistų ir žurnalistų biuruose bei namuose, nurodo teisių gynimo centras „Viasna“.

Autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka anksčiau pareiškė, kad šalyje vyksta „valymo operacija“ prieš pilietinės visuomenės aktyvistus, kuriuos jis vadina „banditais ir užsienio agentais“.

Nuo 1994 metų šalį geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka išprovokavo masinius protestus, pasiskelbęs pernai rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų laimėtoju ir užsitikrinęs sau šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

Minsko režimas ėmėsi griežtų priemonių protestams numalšinti. Buvo areštuota daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų buvo sumušti teisėsaugininkų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)