2,5 m aukščio tvora turi būti pastatyta 180 km pasienio ruože. Tai beveik pusė viso Baltarusijos ir Lenkijos sienos, einančios miškingomis vietovėmis, ilgio.

Tvorą penktadienį netoli pasienio miestelio Krynkų statė dešimtys karių.

Miestelio gyventojai nevienodai vertino naujo barjero statybas.

„Manau, kad tai dabartinėje situacijoje būtina“, – sakė 31 metų Magda. Ji priminė, kad migrantai dėl prieglobsčio gali kreiptis oficialiuose pasienio kontrolės punktuose.

„Kiekvieną dieną matome, kaip čia dirba pasieniečiai, kaip jie stengiasi suvaldyti situaciją“, – pridūrė ji.

Tačiau 66 metų pensininkas Marekas Epleris sakė: „Žmonėms tai nebus kliūtis, nes tvora, kurią jie stato, tie stulpai kelis kartus palijus nugrius.“

Tvirtina, kad Baltarusija įstrigusiems migrantams tiekia maistą

Lenkijos valdžios institucijos ir toliau neįleidžia į šalį migrantų grupės, įstrigusios biurokratinėje nežinioje ties Lenkijos siena su Baltarusija.

Lenkijos pasienio saugumo agentūros atstovė penktadienį naujienų agentūrai PAP sakė, kad migrantai greičiausiai gavo maisto atsargų iš Baltarusijos, kad galėtų ilgiau išsilaikyti pasienyje.

Lenkijos pagalbos organizacijų teigimu, migrantai yra kilę iš Afganistano ir maždaug dvi savaites gyvena pasienio zonoje netoli Usnaž Gurno kaimo, tikėdamiesi patekti į ES.

Atstovė nurodė, kad žmonių, įstrigusių tarp Baltarusijos ir Lenkijos, yra 28, tačiau pridūrė, kad šis skaičius kinta, nes Baltarusija leidžia žmonėms palikti laikinąją stovyklą, kad šie slaptai pasiimtų atgabentas maisto atsargas.

„Matome, kad skaičius keičiasi. Vakar taip pat matėme, kaip Baltarusijos saugumo pajėgos pristatė jiems maistą. Jie gavo karštų patiekalų lėkštėse“, – penktadienį sakė atstovė.

Televizijos naujienų kanalas TVN24 penktadienio rytą pranešė, kad Lenkijos saugumo pajėgos praėjusį vakarą neleido dvasininkams ir įvairiems savanoriams pristatyti migrantams vaistų ir maisto.

Pasak pranešimo, Lenkijos pasieniečiai, policija ir kariuomenė uždarė prieigą prie pabėgėlių ir apgręžė visus, kurie bandė jų grupei padėti.

Ketvirtadienį Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) įpareigojo Lenkijos vyriausybę aprūpinti grupę maistu, vandeniu, drabužiais, medicinine pagalba ir, jei įmanoma, laikinai apgyvendinti.

Tačiau EŽTT taip pat pabrėžė, kad jo sprendimas neįpareigoja Lenkijos įleisti afganų į šalį.

Tūkstančiai migrantų – daugiausia iš Vidurio Rytų – pastaraisiais mėnesiais kirto arba bandė kirsti trijų su Baltarusija besiribojančių Europos Sąjungos valstybių narių – Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos – sienas.

ES teigia, kad Minskas skatina migrantus imtis tokių veiksmų, norėdamas atkeršyti už režimui įvestas sankcijas, o Lenkija ir Baltijos valstybės tai vadina „hibridine agresija“ prieš visą bloką.

Lietuvai rugpjūčio pradžioje pradėjus apgręžti migrantus, padaugėjo pranešimų apie suintensyvėjusius atvykėlių srautus Latvijoje ir Lenkijoje.

Visos trys ES valstybės neįsileidžia prieglobsčio siekiančių migrantų, o Baltarusijos pasieniečiai neleidžia jiems sugrįžti į Baltarusiją, todėl dažnai kyla konfliktinių situacijų.

Lenkijos pasieniečiai penktadienį pranešė rugpjūčio mėnesį sutrukdę 3 059 sirų, irakiečių ir kitų migrantų bandymams neteisėtai patekti į šalies teritoriją iš Baltarusijos. Per pastarąją parą tokių bandymų buvo 55.

Pastarosiomis dienomis Lenkija taip pat padvigubino pasieniečiams padedantį karinį kontingentą prie rytinės sienos – dabar jį sudaro 2 tūkst. karių.

Viena migrantų grupė, kurią, pasak jiems padedančios labdaros organizacijos, sudaro afganistaniečiai, prie sienos yra įstrigę jau beveik tris savaites.

Lenkijos pareigūnai neleidžia jiems kirsti sienos ir paprašyti prieglobsčio, o vyriausybė sako, kad juos įsileisti reikštų pasiduoti Baltarusijos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos šantažui.

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra, Europos Taryba ir Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) ragina Lenkiją suteikti humanitarinę pagalbą šiems migrantams, bet Varšuva sakė, kad padėti galėtų tik sutikus Baltarusijai.

Pasak lenkų pareigūnų, minimi migrantai yra įsirengę stovyklą Baltarusijos teritorijoje visai prie pat sienos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)