Pasipiktinimas kilo po to, kai Rusija kelioms žiniasklaidos priemonėms ir pavieniams žurnalistams „užklijavo“ „užsienio agento“, etiketę, ir ėmė reikalauti, kad jie vykdytų varginančias administracines procedūras ir savo statusą nurodytų ant visų savo publikacijų.

Nepriklausoma žurnalistika Rusijoje patiria vis didesnį spaudimą, ypač artėjant rugsėjo mėnesio parlamento rinkimams.

Laišką pasirašė naujienų svetainė „Meduza“, televizijos kanalas „Dožd“, abu šiais metais paskelbti „užsienio agentais“, taip pat „Forbes Russia“ ir dar kelios vietinės žiniasklaidos priemonės.

„Mes, rusiškos ir rusų kalba leidžiamos žiniasklaidos žurnalistai ir redaktoriai, reikalaujame nedelsiant nutraukti valstybinę kampaniją prieš nepriklausomą spaudą“, – sakoma atvirame laiške.

Jame priduriama, kad šios etiketės „tiesiogiai pažeidžia“ konstituciją, žiniasklaidos įstatymus ir žodžio laisvę.

„Užsienio agento“ statusas reiškia, kad žiniasklaidos priemonė uždaroma arba jai sukuriamos „diskriminacinės sąlygos“, ribojančios žurnalistų darbą, rašoma laiške.

Organizacijos ar asmenys, paskelbti „užsienio agentais“, privalo atskleisti finansavimo šaltinius ir visus savo rašinius, įskaitant įrašus socialiniuose tinkluose, pažymėti atitinkama etikete, o to nepadarius, gresia baudos.

Statusas yra atgrasantis reklamos pirkėjams, o jie yra pagrindinis pajamų šaltinis daugeliui nepriklausomų žiniasklaidos priemonių.

Liepos mėnesį tiriamoji žiniasklaidos priemonė „Proekt“, pranešusi apie Rusijos elito turtus, buvo paskelbta „nepageidaujama organizacija“, taip de facto jos veikla šalyje buvo uždrausta, grasinant baudomis ar įkalinimu.

Rusija taip pat užblokavo dviejų žiniasklaidos priemonių ir vienos žmogaus teisių organizacijos, susijusios su Kremliaus kritiku Michailu Chodorkovskiu, svetaines.

Sovietinės dvasios teisės aktai, kuriuose atsirado terminas „užsienio agentas“, buvo priimti 2012 metais ir pirmiausia buvo taikomi nevyriausybinėms organizacijoms.

Jie pradėti taikyti ir žiniasklaidos organizacijoms 2017 metais, po to, kai Kremliaus finansuojamas RT (buvęs „Russia Today“) buvo paskelbtas „užsienio agentu“ JAV.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)