„Tie, kas įvykdė šią ataką, taip pat bet kas, norintis pakenkti Amerikai, žinokite – mes neatleisime. Mes neužmiršime. Mes jus medžiosime ir priversime už tai sumokėti“, – pabrėžė J. Bidenas.

Kreipdamasis į tautą iš Baltųjų rūmų prezidentas gyrė žuvusius amerikiečius karius kaip didvyrius, išreiškė užuojautą jų šeimoms, bet pabrėžė, kad evakuacijos misija Kabule bus tęsiama kaip planuota, iki paskutinių JAV pajėgų išvedimo iš Afganistano numatyto galutinio termino – rugpjūčio 31-osios.

„Teroristai mūsų neatgrasys. Neleisime jiems sustabdyti mūsų misijos. Evakuaciją tęsime“, – sakė J. Bidenas.

Kreipdamasis į tautą iš Baltųjų rūmų, jis paprašė tylos minute pagerbti žuvusius karius ir liepė visoje šalyje nuleisti vėliavas iki pusės stiebo.

Kalbėdamas apie sprogdintojus ir ginkluotus užpuolikus jis pabrėžė: „Turime tam tikro pagrindo manyti, kad žinome, kas jie tokie... bet nesame tikri.“

Prezidentas pridūrė nurodęs kariuomenės vadams paruošti atsakomąjį smūgį IS „turtui, vadovybei ir objektams“.

Pastaraisiais metais IS atšaka Afganistane įvykdė daug išpuolių prieš civilinius taikinius šalyje. Ši grupuotė yra daug radikalesnė už Talibaną, perėmusį valdžią mažiau nei prieš dvi savaites.

Didžiausia JAV ataka prieš Afganistano džihadistus buvo surengta 2017 metų balandį. Tuomet amerikiečių pajėgos numetė galingiausią įprastinę bombą savo arsenale ant IS naudoto urvo ir tunelių komplekso.

Manoma, kad pastaruoju metu grupuotė daugiausiai veikia miestuose, o tai gali apsunkinti JAV pastangas su ja kovoti nekeliant pavojaus taikiems gyventojams.

„Atsakysime galingai ir tiksliai mūsų pasirinktu laiku ir vietoje, – kalbėjo J. Bidenas. – Šie IS teroristai nenugalės. Išgelbėsime amerikiečius, išgabensime savo sąjungininkus afganistaniečius, o mūsų misija tęsis. Amerika nebus įbauginta.“

Prezidentas gyrė žuvusius amerikiečius karius kaip didvyrius, išreiškė užuojautą jų šeimoms, bet pabrėžė, kad evakuacijos misija Kabule bus tęsiama kaip planuota, iki paskutinių JAV pajėgų išvedimo iš Afganistano numatyto galutinio termino – rugpjūčio 31-osios.

„Teroristai mūsų neatgrasys. Neleisime jiems sustabdyti mūsų misijos. Evakuaciją tęsime“, – sakė J. Bidenas.

J. Bidenas dar kartą patvirtino, kad paskutiniai JAV kariai iš Afganistano išvyks rugpjūčio 31 dieną, ir nurodė, kad amerikiečių pajėgos iki to laiko stengsis išskraidinti iš Kabulo kiek įmanoma daugiau žmonių.

J. Bidenas priminė, kad išlieka „galimybė kelias ateinančias dienas, nuo dabar iki rugpjūčio 31-osios, juos išgabenti“.

„Žinome grėsmę; žinome, kad visiškai tikėtina, kad bus įvykdyta kita ataka. Kariuomenė padarė išvadą, kad mes turėtume tai padaryti. Ir manau, kad jie teisūs“, – kalbėjo prezidentas.

J. Bidenas taip pat sakė nematęs jokių įrodymų, kad Talibanas būtų susimokęs su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojais vykdyti pražūtingas atakas Kabule.

„Iki šiol nė vienas iš ten esančių [kariuomenės] vadų man nepateikė jokių įrodymų, kad buvo sąmokslas tarp Talibano ir ISIS įvykdyti tai, kas nutiko šiandien“, – pareiškė jis.

Tuo metu JAV kariuomenės Centrinio štabo atstovas kapitonas Williamas Urbanas pranešė, kad sužeistieji iš Afganistano evakuojami kariniais transporto lėktuvais C-17, kuriuose įrengti chirurgijos skyriai.

Per sprogimus šalia Kabulo oro uosto žuvo mažiausiai 28 Talibano nariai. Talibų atstovas agentūrai „Reuters“ sakė, kad jie prarado daugiau žmonių nei amerikiečiai.

JAV pranešė apie 13 žuvusių kareivių. 18 amerikiečių buvo sužeisti. Per išpuolius žuvo iš viso 60 civilių.

Baltieji rūmai: iš Afganistano nuo rugpjūčio 14-osios evakuota per 100 tūkst. žmonių

Iš Afganistano evakuota jau daugiau kaip 100 tūkst. žmonių nuo rugpjūčio 14 dienos – Talibano sugrįžimo į valdžią šioje šalyje išvakarių, ketvirtadienį pranešė Baltieji rūmai.

„Nuo rugpjūčio 14 dienos JAV evakavo ir padėjo evakuotis maždaug 100 100 žmonių“, – nurodoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Tokia žinia nuskambėjo praėjus kelioms valandoms po džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) atakos prieš minią pabėgti iš šalies besitikėjusių žmonių, susirinkusių prie Kabulo oro uosto. Per išpuolį žuvo dešimtys žmonių, įskaitant 13 JAV karių.

Pareiškimas paskelbtas artėjant rugpjūčio 31-osios galutiniam terminui, iki kurio Jungtinės Valstijos turi išvesti savo karius, taip pat užbaigti kartu su savo sąjungininkėmis Vakarų valstybėmis vykdomą didžiulę evakuacinių skrydžių operaciją.

Ketvirtadienį per 12 val. laikotarpį „iš Kabulo buvo evakuota iš viso apie 7 500 žmonių“, pažymėjo Baltieji rūmai.

Jų pareiškime priduriama, kad žmonės buvo išskraidinti 14 JAV karinių orlaivių, gabenusių apie 5,1 tūkst. evakuojamųjų, taip pat 39 reisais, organizuotai kitų koalicijos šalių, išskraidinusių dar maždaug 2,4 tūkst. asmenų.

Ketvirtadienį JAV prezidentas J. Bidenas pareiškė, jog evakuacija bus tęsiama ir baigta kaip numatyta, šio mėnesio pabaigoje.