Jau dvi savaites daugiau nei 30 migrantų gyvena laikinoje stovykloje tarp Baltarusijos ir Lenkijos sienos, Lenkijos pasienio pareigūnams ir kariams neįsileidžiant jų į šalies teritoriją.

Europos Sąjunga ir Lenkija sako, kad šį tūkstančių migrantų, daugiausia iš Artimųjų Rytų, srautą organizuoja Minsko režimas, keršydamas už Bendrijos sankcijas.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis ketvirtadienį pareiškė, kad migrantai yra Baltarusijos pusėje, todėl atsakomybę už juos turi prisiimti Baltarusija. Jis taip pat pridūrė, kad Lenkija keliu jiems išsiuntė humanitarinę pagalbą, kurią Baltarusija atsisako priimti.

„Mes ir vėl kreipiamės. Bandome užtikrinti, kad gautume jų sutikimą“, – sakė M. Morawieckis.

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) trečiadienį paskelbė laikiną įpareigojimą Lenkijai aprūpinti maždaug 30 migrantų grupę maistu, vandeniu, drabužiais, palapinėmis ir suteikti jiems medicininę pagalbą.

Viena migrantams padėti siekianti Lenkijos labdaros organizacija sako, kad visi jie yra iš Afganistano, tačiau ketvirtadienį lenkų premjeras pareiškė, kad dauguma jų atvyko iš Irako.

„Visų pirma mes turime saugoti mūsų sieną,.. kad neteisėti migrantai nepatektų į Europos Sąjungos teritoriją“, – M. Morawieckis sakė žurnalistams.

Pastaraisiais mėnesiais iš Baltarusijos į Lietuvą, Latviją ir Lenkiją nelegaliai perėję sieną pateko tūkstančiai migrantų.

Lenkija ir Baltijos šalys tai vadina „hibridine ataka“ prieš ES ir atsisako įsileisti migrantus į savo teritoriją.