„Tyrimų komitetas baigė tikrinti daugybę piliečių skundų dėl tariamų vidaus reikalų struktūrų darbuotojų neteisėtų veiksmų, susijusių su jų sulaikymu masinių neramumų vietose, jų laikymu izoliatoriuose... Juos patikrinus buvo nuspręsta baudžiamosios bylos nekelti“, – sakoma ketvirtadienį Tyrimų komiteto interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

Jame nurodoma, kad atliekant patikrinimą buvo „kruopščiai ištirti visų, kurie kreipėsi, argumentai, atliktos teismo medicinos ir kitos ekspertizės, išnagrinėti dokumentai iš pažeidėjų izoliavimo vietų, apklausti liudininkai“.

„Nustatyta, kad skundus koordinuotai pateikė asmenys, patyrę kūno sužalojimų teisėsaugos pareigūnams malšinant masinius neramumus, taip pat sulaikant pažeidėjus, juos gabenant į izoliatorius“, sulaikytiesiems priešinantis, neteisėtai elgiantis arba kitaip nepaklūstant pareigūnų nurodymams, sakoma pranešime.

„Surinkti įrodymai, tarp jų Vidaus reikalų ministerijos vaizdo įrašai, leido konstatuoti, kad darbuotojai panaudojo fizinę jėgą ir specialiąsias priemones, slopindami nusikalstamas veikas pagal VRM institucijų įstatymą ir kitus Baltarusijos teisės aktus. Teisėsaugos pareigūnų pasirinktos priemonės ir metodai buvo proporcingi, naudojami siekiant padaryti mažiausiai žalos susidariusioje situacijoje“, – tikino Tyrimų komitetas.

Pranešime taip pat pažymima, jog „atskirų vėliau ekstremistiniais pripažintų socialinio tinklo „Telegram“ kanalų skleidžiami pareiškimai apie tariamą tarnybinių įgaliojimų viršijimą, kankinimus, seksualinę prievartą objektyviai nebuvo patvirtinti“.

Remiantis Tyrimų komiteto duomenimis, pernai rugpjūčio 9–15 dienomis į izoliatorius buvo uždaryta daugiau nei 2 tūkstančiai per protestus sulaikytų asmenų, tuo metu saugumo pareigūnų buvo apie 50.

„Iš visų sulaikytųjų 680 asmenų kreipėsi prašydami atlikti patikrinimus dėl tariamai neteisėtų vidaus reikalų darbuotojų veiksmų. Didžioji dauguma pareiškėjų yra jaunesni nei 30 metų piliečiai, nedirbantys, kai kurie iš jų anksčiau buvo patraukti administracinėn ir baudžiamojon atsakomybėn, taip pat už smurtinius nusikaltimus“, – tvirtinama pareiškime.

Jame taip pat nurodoma, kad „dauguma sulaikytųjų į izoliatorius pateko turėdami kūno sužalojimų, kuriuos patyrė nesankcionuotų masinių renginių ir neramumų vietose“.

„Visiems asmenims, kuriems reikėjo medicininės pagalbos, ją suteikė greitosios pagalbos tarnybų brigados, taip pat sulaikymo vietų gydytojai“, – nurodė komitetas.

Baltarusijoje daugiau nei pusmetį tęsėsi masiniai protestai po pernai rugpjūčio 9-ąją vykusių ginčijamų prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

Opozicija ir Vakarų demokratijos nepripažįsta tų rinkimų rezultatų. Protestuotojai reikalavo A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)