Pranešama, kad lėktuvas nebuvo apgadintas.

Kas paleido šūvius, kol kas neaišku.

Lėktuve buvęs Italijos žurnalistas sakė, kad lėktuvas, skraidinęs beveik šimtą afganų civilių, buvo apšaudytas vos pakilęs.

Jau kelios valstybės pranešė apie planus dėl saugumo nutraukti skrydžius iš Kabulo, ne vienas pareigūnas perspėjo apie didelę teroristinio išpuolio riziką.

Tai pirmas kartas, kai, pradėjus vykdyti evakuaciją, buvo pasikėsinta į lėktuvą, rašo „Sky News“.

Tuo metu „Reuters“ praneša, kad italų žvalgyba nemano, kad šūviais taikytasi į lėktuvą. Manoma, kad jie paleisti norint išvaikyti Kabulo oro uoste susirinkusią minią.

Anksčiau ketvirtadienį JAV, Didžioji Britanija ir Australija įspėjo. dėl teroro pavojaus prie Kabulo oro uosto.

Teroristinės atakos grėsmė Kabulo oro uostui yra „labai rimta ir labai reali“, ketvirtadienį sakė Jungtinės Karalystės ginkluotųjų pajėgų ministras Jamesas Heappey, jo vyriausybei įspėjus JK piliečius nebūti tame rajone.

„Per pastarąją savaitę pranešimai darėsi vis įtikinamesni. Jie yra apie realią ir didelę grėsmę gyvybei“, – radijui „Times Radio“ sakė J. Heappey.

„Tai labai rimta grėsmė, labai reali“, – pabrėžė jis.

Vėlai trečiadienį JK įspėjo savo piliečius nebūti Kabulo oro uosto rajone, kur susirinkusios didelės minios, norinčios išvykti iš Afganistano Talibanui sugrįžus į valdžią.

„Nevykite į Kabulo Hamido Karzai tarptautinį oro uostą, – savo interneto svetainėje paskelbė Užsienio reikalų ministerija. – Yra iškilusi didelė teroristinės atakos grėsmė.“

„Jei esate oro uosto rajone, pasitraukite į saugią vietą ir laukite tolesnių rekomendacijų, – sakoma pranešime. – Jei galite saugiai išvykti iš Afganistano kitais būdais, turėtumėte nedelsdami tai padaryti.“

Vašingtonas ir jo sąjungininkai nuo rugpjūčio vidurio, kai valdžią Afganistane užgrobė Talibanas, kasdien iš Kabulo oro uosto kariniais transportiniais lėktuvais išskraidina tūkstančius afganistaniečių, bet ši užduotis tampa vis sunkesnė ir beviltiškesnė.

J. Heappey sakė patariantis JK piliečiams „daryti, kaip rekomenduoja Užsienio reikalų ministerija, ir susirasti saugią vietą“.

Perspėjimuose dėl teroro pavojaus nebuvo pateikta jokios konkrečios informacijos, tačiau Belgijos ministras pirmininkas Alexanderas De Croo paminėjo sprogdintojų mirtininkų grėsmę.

Pastaraisiais metais IS Afganistano ir Pakistano padalinys buvo atsakingas už dalį kruviniausių išpuolių šiose šalyse.

Jo kovotojai žudė civilius mečetėse, šventyklose, aikštėse ir net ligoninėse.

Ši grupuotė ypač taikėsi į musulmonus iš religinių bendruomenių, kurias ji laiko eretiškomis, įskaitant šiitus.

Tačiau nors tiek IS, tiek talibai yra griežtosios islamo linijos kovotojai sunitai, šie judėjimai yra varžovai ir priešinasi vieni kitiems.

Liudininkas: Kabulo oro uosto prieigos visiškai perpildytos

Nepaisant perspėjimų dėl teroro grėsmės, Kabulo oro uosto prieigose toliau auga čia susirinkusių žmonių skaičius. Apie tai agentūrai dpa ketvirtadienį pasakojo vienas liudininkas.

Jis teigė jau trečią dieną stovintis prie vartų rytinėje oro uosto dalyje, tačiau tiek žmonių dar nėra matęs nė vieną dieną anksčiau. Žmonės yra „taip arti vienas kito, kaip plytos mūro sienoje“, sakė jis. Esą neįmanoma pajudėti nė metro į priekį. Vyras sakė pats esą už 200 metrų nuo įėjimo, tačiau jei mėgintų šiuos 200 metrus įveikti, tai kainuotų jo vaiko ar žmonos gyvybę.

Liudininko perduotoje vaizdo medžiagoje matyti žmonės, mojantys su dokumentais rankose. Jie šaukia – padėkite – ir stovi petys petin plieskiant saulei. Minioje yra moterų ir vaikų, girdisi kūdikių verksmas.

Jungtinės Valstijos trečiadienio vakarą paragino prie Kabulo oro uosto laukiančius žmones dėl „saugumo rizikos“ palikti teritoriją. Prie trijų oro uosto vartų susirinkusi minia turi „dabar nedelsiant pasitraukti“, sakoma JAV valstybės departamento paskelbtame pranešime.

Chaosas oro uoste

Minios oro uoste sukėlė chaosą vykstant evakuacijos operacijoms, o tūkstančiai JAV karių bandė išlaikyti saugų skrydžių perimetrą.

Kai kurie prie oro uoste susibūrusių afganų turi užsienio pasus, vizas ar teisę keliauti, tačiau dauguma jų to neturi.

Per šį chaosą žuvo keli žmonės.

Nepaisant siaubingų scenų, Talibanas atmetė bet kokią galimybę pratęsti terminą išvesti užsienio karius. Numatytą kito antradienio datą talibai pavadino „raudona linija“.

„Jie turi lėktuvus, turi oro uostą, jie turėtų išvežti savo piliečius ir kontraktininkus iš čia“, – sakė Talibano atstovas spaudai Zabihullah Mujahidas.

Turkija, Afganistane dislokavusi daugiau nei 500 kovose nedalyvaujančių karių, trečiadienį pranešė pradėjusi savo pajėgų išvedimą.

Šis pasitraukimas sufleruoja, kad atsisakoma planų, dėl kurių Ankara derėjosi, padėti apsaugoti strateginį Kabulo oro uostą po Amerikos pajėgų išvykimo.

Europos šalys savo ruožtu skelbia apie paskutinius savo evakuacijos reisus iš Kabulo.

Nyderlandų vyriausybė sakė, kad palikti kažkiek afganų, turinčių teisę išvykti, yra „skausminga akimirka“.

Prancūzija pranešė, kad evakuaciją baigs penktadienį. Iš viso iš Afganistano prancūzai bus išgabenę maždaug 2 500 žmonių, įskaitant Prancūzijos piliečius ir afganus, talkinusius Prancūzijos kariuomenei, taip pat jų šeimos narius, menininkus ir žurnalistus.

Visas Kabulo oro uosto operacijas valdantis Pentagonas teigė, kad evakuacijos turi baigtis likus kelioms dienoms iki rugpjūčio 31-osios.

Taip yra todėl, kad JAV kariuomenei reikia laiko išskraidinti iš Afganistano daugiau nei 6 000 karių, šimtus amerikiečių pareigūnų ir Afganistano saugumo pajėgų narių bei įrangą.

Visgi Pentagonas ketvirtadienį pabrėžė, kad JAV evakuacijos tęsis iki pat misijos pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)