Jis teigė jau trečią dieną stovintis prie vartų rytinėje oro uosto dalyje, tačiau tiek žmonių dar nėra matęs nė vieną dieną anksčiau.

Žmonės yra „taip arti vienas kito, kaip plytos mūro sienoje“, sakė jis. Esą neįmanoma pajudėti nė metro į priekį. Vyras sakė pats esąs už 200 metrų nuo įėjimo, tačiau jei mėgintų šiuos 200 metrus įveikti, tai kainuotų jo vaiko ar žmonos gyvybę.

Liudininko perduotoje vaizdo medžiagoje matyti žmonės, mojantys su dokumentais rankose. Jie šaukia – padėkite – ir stovi petys petin plieskiant saulei. Minioje yra moterų ir vaikų, girdisi kūdikių verksmas.

Jungtinės Valstijos trečiadienio vakarą paragino prie Kabulo oro uosto laukiančius žmones dėl „saugumo rizikos“ palikti teritoriją. Prie trijų oro uosto vartų susirinkusi minia turi „dabar nedelsiant pasitraukti“, sakoma JAV valstybės departamento paskelbtame pranešime.

Ir Australija bei Didžioji Britanija dėl teroristinių išpuolių pavojaus paragino žmones vengti teritorijos aplink Hamido Karsajaus oro uostą.

„Al Jazeera“ skelbia, kad JAV lėktuvai iš Kabulo kyla kas 39 minutes.

JAV ir sąjungininkės įspėja dėl didelės terorizmo grėsmės Kabulo oro uoste

Jungtinės Valstijos kiek anksčiau įspėjo į Kabulo oro uostą bandančias patekti minias pasitraukti iš šio rajono, Didžiajai Britanijai ir Australijai paskelbus apie didelę teroristinės atakos grėsmę.

Vėlai trečiadienį Londonas, Kanbera ir Vašingtonas paskelbė kone identiškus įspėjimus dėl kelionių, paragindami Kabulo oro uosto rajone susirinkusius žmones pasitraukti į saugias vietas.

Ištisas dienas tūkstančiai išsigandusių afganistaniečių ir užsieniečių laukia prie Kabulo Hamido Karzai tarptautinio oro uosto, vildamiesi pabėgti nuo Talibano režimo.

Įspėjimai dėl saugumo prie oro uosto buvo neįprastai konkretūs.

„Tie, kas yra prie Abbey vartų, Rytinių vartų ar Šiaurinių vartų, dabar turėtų nedelsdami išvykti“, – paskelbė JAV Valstybės departamentas ir nurodė, kad priežastis yra „grėsmes saugumui“.

Australijos užsienio reikalų departamentas paskelbė, kad yra iškilusi „labai didelė teroristinės atakos grėsmė“.

„Nevykite į Kabulo Hamido Karzai tarptautinį oro uostą. Jei esate oro uosto rajone, pasitraukite į saugią vietą ir laukite tolesnių rekomendacijų“, – sakoma pranešime,

Londonas paskelbė panašų įspėjimą ir pridūrė: „Jei galite saugiai išvykti iš Afganistano kitais būdais, turėtumėte nedelsdami tai padaryti.“

Vašingtonas ir jo sąjungininkai nuo rugpjūčio vidurio, kai valdžią Afganistane užgrobė Talibanas, kasdien iš Kabulo oro uosto kariniais transportiniais lėktuvais išskraidina tūkstančius afganistaniečių, bet ši užduotis tampa vis sunkesnė ir beviltiškesnė.

Kai kurie evakuaciniai skrydžiai jau retėja ir turi užsibaigti rugpjūčio 31 dieną, tad daug kas reikalauja galimybių išvykti iš šalies.

Daugybė žmonių, tarp jų nevilties apimtos šeimos, bando pasiekti oro uostą, apsuptą Talibano ir Vakarų kariškių patikros postų.

Per chaosą oro uosto rajone žuvo mažiausiai aštuoni žmonės.

Daug afganistaniečių baiminasi, kad Talibanas vėl įves brutalų šariato režimą, panašų į gyvavusį per ankstesnį jo valdymą 1996–2001 metais, arba keršys už bendradarbiavimą su JAV palaikoma vyriausybe pastaruosius du dešimtmečius.

Pasak Vašingtono, Talibanas suteikė garantijas, kad amerikiečiams, „pavojuje atsidūrusiems“ afganistaniečiams ir žmonėms iš kitų valstybių bus leista išvykti net ir po antradienio termino, iki kurio turi būti išvesti visi JAV kariai.

„Jie turi pareigą vykdyti šį įsipareigojimą ir užtikrinti saugų kelią visiems, kas nori išvykti iš šalies“, – žurnalistams sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Tačiau Afganistane veikia ir kitų džihadistų grupuočių, įskaitant „Islamo valstybę“ (IS).

Belgija trečiadienį paskelbė užbaigusi savo evakuacijos operaciją ir išskraidinusi iš Afganistano savo piliečius, taip pat Nyderlandų, Danijos bei Liuksemburgo piliečių ir šiose šalyse prieglobsčio siekiančių afganistaniečių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)