Prieš savo pirmąjį valstybinį vizitą N. Bennettas žurnalistams sakė, kad J. Bidenas yra „senas ir ištikimas Izraelio Valstybės draugas“.

49 metų politikas vyriausybės vairą perėmė birželį kaip ideologiškai susiskaldžiusios koalicijos vadovas. N. Bennetto griežtosios linijos dešinysis aljansas „Yamina“ turi tik keletą vietų Knesete.

„Jungtinėse Valstijose veikia nauja administracija, o Izraelyje – nauja vyriausybė. Aš iš Jeruzalės atsinešu naują bendradarbiavimo dvasią“, – teigė N. Bennettas.

Buvęs JAV ambasadorius Izraelyje Danas Kurtzeris sakė naujienų agentūrai AFP, kad N. Bennetto vizitas turėtų užduoti naują toną dvišaliams santykiams po 12 metų trukusio ankstesnio Izraelio premjero Benjamino Netanyahu, kuris buvo J. Bideno pirmtako Donaldo Trumpo glaudus sąjungininkas, valdymo.

„Netanyahu buvo įsitikinęs, kad jis geriau už bet kurį prezidentą, su kuriuo jam tekdavo turėti reikalų, išmano, ką turėtų daryti Jungtinės Valstijos“, – kalbėjo D. Kurtzeris.

Tuo metu vadovaujant N. Bennettui, „net jeigu būtų nesutarimų dėl politikos – ir jų tikrai bus – jiedu [su J. Bidenu] galės kalbėtis be to nepagarbos prieskonio“.

Pagrindinis dėmesys – Iranui

N. Bennettas sakė per savo vizitą daugiausiai dėmesio skirsiantis Iranui.

Trečiadienį kalbėdamasis su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu N. Bennettas išreiškė viltį, kad santykiai su amerikiečiais bus vystomi „bendradarbiavimo ir geranoriškumo“ dvasia – visų pirma „kaip mes atremsime ir varžysime Irano siekį dominuoti regione bei jo pastangas įgyti branduolinį ginklą“.

Izraelis griežtai nusistatęs prieš J. Bideno pastangas anuliuoti D. Trumpo sprendimą pasitraukti iš 2015 metų galingųjų šalių sutarties su Iranu dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos. Pagal šį susitarimą Teheranas turėjo apriboti savo branduolinę programą mainais į Iranui taikomų sankcijų sušvelninimą.

Nuo 2018 metų, kai D. Trumpas paskelbė išvedantis Vašingtoną iš susitarimo, Iranas pradėjo nebesilaikyti kai kurių svarbių įsipareigojimų, įskaitant susijusius su urano sodrinimu.

Trečiadienį Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas diplomatams sakė taip pat esąs įsitikinęs, kad būtent Iranas liepos pabaigoje tiesiogiai smogė vienam naftos tanklaiviui, kurio operatorė yra vienam izraeliečių milijardieriui priklausanti įmonė. Per tą ataką žuvo du laivo įgulos nariai.

N. Bennettas nurodė pateiksiantis J. Bidenui „sutvarkytą planą“ dėl veiksmų Iranui stabdyti. Jis užsiminė, kad Izraelis kaip spaudimo svertą galėtų naudoti savo naujuosius ryšius su arabų valstybėmis, užmegztus pagal JAV pastangomis priimtus vadinamuosius Abraomo susitarimus.

Trečiadienį JAV pareigūnai klausimų dėl Irano sutarties tiesiogiai neaptarinėjo.

Vis dėlto A. Blinkenas sakė N. Bennettui, kad JAV įsipareigojimai Izraelio saugumui yra „nesvyruojantys“, taip pat kalbėjo apie „mūsų bendrą gilų susirūpinimą dėl Irano“ ir jo branduolinės programos.

Dvi valstybės „nėra svarbios“

Patarėjai sakė, kad N. Bennettas neplanuoja aptarinėti derybų dėl palestiniečių valstybės Izraelio 1967 metais užimtose teritorijose atnaujinimo.

„Dvi valstybės nėra svarbios, jų nėra“, – žurnalistams sakė vienas aukšto rango pareigūnas.

J. Bideno administracija remia dviejų valstybių sprendinį ir atnaujino šimtų milijonų dolerių (eurų) pagalbą palestiniečiams, kurią buvo gerokai apkarpęs D. Trumpas, vadinęs save „labiausiai proizraelietišku“ prezidentu per visą istoriją.

A. Blinkenas taip pat pažadėjo vėl atidaryti konsulatą Jeruzalėje, kuris rūpinosi santykiais su palestiniečiais. D. Trumpas šią misiją uždarė 2019 metais, perkėlęs JAV ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę ir taip parėmęs ginčijamas Izraelio pretenzijas į Rytų Jeruzalę.

Per N. Bennetto vizitą padidėjo trintis tarp Izraelio ir Gazos Ruožo, įvyko smurtinių susirėmimų prie sienos. Tai didžiausias padėties pablogėjimas nuo gegužės mėnesio, kai Izraelis sudavė daug aviacijos smūgių taikiniams Gazos Ruože, reaguodamas į tūkstančius iš šios teritorijos paleistų raketų.

Vienas Izraelio diplomatas sakė, kad N. Bennettas tikisi supratingumo.

„Mums susidaro įspūdis, jog amerikiečiai supranta, kad tai [Gazos Ruožą valdantis islamistų judėjimas] „Hamas“ elgiasi provokuojamai ir kaitina regioną“, – sakė šis pareigūnas.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas sakė, kad JAV lieka įsipareigojusios dėl Izraelio saugumo ir teisės į savigyną, ir kad jis „teigiamai reaguos“ į Izraelio prašymą skirti skubią 1 mlrd. dolerių (0,85 mlrd. eurų) pagalbą.

„Sieksime ilgalaikio saugumo ir izraeliečiams, ir palestiniečiams“, – pridūrė jis.

Merilando universiteto taikos ir plėtros studijų profesorius Shibley Telhami sakė, kad apsilankymas pas J. Bideną taip pat suteikia papildomo svorio N. Bennettui.

„Pats faktas, kad Bidenas tikriausiai viešai nedemonstruos atstūmimo niekam, ką Bennettas viešai ir privačiai pareikš, sudarys įspūdį, kad Bidenas jį remia“, – naujienų agentūrai AFP sakė Sh. Telhami.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)