Ministras „Sky News“ sakė, jog „liūdna realybė“ ta, jog žvalgyba daugiau nei įsitikinusi, kad „oro uoste ar pabėgėlių centruose gali būti įvykdytas išpuolis“.

Paklaustas, ar ataka gali įvykti per ateinančias kelias valandas, jis atsakė: „Taip“.

Gynybos ministras davė aiškiai suprasti, kad evakuacijos programa jau baigiasi, tačiau nepatikslino, kada pakils paskutinis lėktuvas.

Jis pridūrė, kad Jungtinės Karalystės valdžia „daro viską, kas jos galioje, kad tie, kam dar nepavyko išvykti, būtų saugūs“.

„Per pastarąją savaitę pranešimai darėsi vis įtikinamesni. Jie yra apie realią ir didelę grėsmę gyvybei“, – radijui „Times Radio“ sakė J. Heappey.

„Tai labai rimta grėsmė, labai reali“, – pabrėžė jis.

Vėlai trečiadienį JK įspėjo savo piliečius nebūti Kabulo oro uosto rajone, kur susirinkusios didelės minios, norinčios išvykti iš Afganistano Talibanui sugrįžus į valdžią.

„Nevykite į Kabulo Hamido Karzai tarptautinį oro uostą, – savo interneto svetainėje paskelbė Užsienio reikalų ministerija. – Yra iškilusi didelė teroristinės atakos grėsmė.“

„Jei esate oro uosto rajone, pasitraukite į saugią vietą ir laukite tolesnių rekomendacijų, – sakoma pranešime. – Jei galite saugiai išvykti iš Afganistano kitais būdais, turėtumėte nedelsdami tai padaryti.“

Delfi primena, kad dėl grėsmių įspėjo ir Jungtinės Valstijos. JAV paragino prie Kabulo oro uosto laukiančius žmones dėl „saugumo rizikos“ palikti teritoriją.

Prie trijų oro uosto vartų susirinkusi minia turi „dabar nedelsiant pasitraukti“, sakoma trečiadienio vakarą JAV valstybės departamento paskelbtame pranešime.

Ir Australija bei Didžioji Britanija dėl teroristinių išpuolių pavojaus paragino žmones vengti teritorijos aplink Hamido Karsajaus oro uostą.

„Jei esate prie oro uosto, pasitraukite į saugią vietą ir laukite tolesnių nurodymų“, – britų Užsienio reikalų ministerija savo tinklapyje ragino Afganistane dar likusius savo piliečius.

„Teroristinių atakų pavojus didelis“, – teigiama čia.

Kabulo oro uosto prieigose jau kurį laiką susirinkę tūkstančiai žmonių, kurie talibams perėmus valdžią tikisi gauti vietą evakuaciniame lėktuve. Minioje mažiausiai aštuoni žmonės jau mirė. Daugelis baiminasi Talibano keršto už bendradarbiavimą su užsienio saugumo pajėgomis ar organizacijomis.

Prancūzijos ministras pirmininkas Jeanas Castexas ketvirtadienį Prancūzijos radijui RTL sakė, kad „nuo rytojaus vakaro mes nebegalėsime evakuoti žmonių iš Kabulo oro uosto“.

Tuo metu Danijos gynybos ministrė Trine Bramsen tiesiai šviesiai perspėjo: „Skristi į Kabulą ar iš jo nebesaugu“. Paskutinis Danijos evakuacinis skrydis iš Kabulo jau įvyko. Lėktuvu skrido 90 žmonių, kariai bei diplomatai.

Vokietijos Bundesveras, anot žiniasklaidos, jau ketvirtadienį ketina baigti evakuacinius skrydžius iš Kabulo. Tada iš Afganistano sostinės pakils paskutinis lėktuvas, savo portale rašo žurnalas „Spiegel“.

Laikraštis „Bild“ taip pat pranešė, kad Vokietija baigia savo evakuacijos misiją likus keturioms dienoms iki JAV karių pasitraukimo. Iš viso ketvirtadienį iš Kabulo į Uzbekistano sostinę Taškentą esą pakils keturi „Airbus A400M“ orlaiviai su evakuojamais asmenimis ir vokiečių kariais.

Vokietijos vyriausybės šaltiniai to patvirtinti nenorėjo. Gynybos ministerijos atstovė sakė, kad tai operatyvinės detalės, kurių saugumo sumetimais komentuoti negali.

„Al Jazeera“ skelbia, kad JAV lėktuvai iš Kabulo kyla kas 39 minutes.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai nuo rugpjūčio vidurio, kai valdžią Afganistane užgrobė Talibanas, kasdien iš Kabulo oro uosto kariniais transportiniais lėktuvais išskraidina tūkstančius afganistaniečių, bet ši užduotis tampa vis sunkesnė ir beviltiškesnė.

Kai kurie evakuaciniai skrydžiai jau baigėsi, kai kurie žada tęsti evakuacijas iki pat rugpjūčio 31 dienos, tad daug kas reikalauja galimybių išvykti iš šalies.

Daugybė žmonių, tarp jų nevilties apimtos šeimos, bando pasiekti oro uostą, apsuptą Talibano ir Vakarų kariškių patikros postų.

Per chaosą oro uosto rajone žuvo mažiausiai aštuoni žmonės.

Daug afganistaniečių baiminasi, kad Talibanas vėl įves brutalų šariato režimą, panašų į gyvavusį per ankstesnį jo valdymą 1996–2001 metais, arba keršys už bendradarbiavimą su JAV palaikoma vyriausybe pastaruosius du dešimtmečius.

Pasak Vašingtono, Talibanas suteikė garantijas, kad amerikiečiams, „pavojuje atsidūrusiems“ afganistaniečiams ir žmonėms iš kitų valstybių bus leista išvykti net ir po antradienio termino, iki kurio turi būti išvesti visi JAV kariai.

„Jie turi pareigą vykdyti šį įsipareigojimą ir užtikrinti saugų kelią visiems, kas nori išvykti iš šalies“, – žurnalistams sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Tačiau Afganistane veikia ir kitų džihadistų grupuočių, įskaitant „Islamo valstybę“ (IS).

Belgija trečiadienį paskelbė užbaigusi savo evakuacijos operaciją ir išskraidinusi iš Afganistano savo piliečius, taip pat Nyderlandų, Danijos bei Liuksemburgo piliečių ir šiose šalyse prieglobsčio siekiančių afganistaniečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)