2015 metų birželio 17 dieną .45 kalibro pistoletu ginkluotas baltasis D. Roofas paleido 77 šūvius Čarlstono Emanuel afrikiečių metodistų episkopalinėje bažnyčioje („Emanuel AME“). Skerdynes šis baltųjų viršenybės šalininkas pradėjo, kai Biblijos studijų grupė „Motina Emanuel“, į kurią jis buvo užsirašęs, rengėsi baigiamajai maldai.

D. Roofas, kuriam tuo metu buvo 21 metai, „žudė afroamerikiečius jų bažnyčioje, per jų Biblijos studijas ir maldas“, sakoma teismo sprendime.

„Jie jį priėmė. Jis juos žudė. Jis tai darė su aiškiu tikslu įbauginti ne tik savo tiesiogines aukas,... bet ir visus panašius žmones, išgirsiančius apie šį masinį žudymą“, – nurodė teismas.

D. Roofui, kuriam dabar 27-eri, mirties bausmės įvykdymas greitu laiku negresia, nes prezidento Joe Bideno administracija paskelbė moratoriumą federalinėms egzekucijoms.

Kaip deklaruota viename rasistiniame manifeste, svarbiausias D. Roofo tikslas buvo „kurstyti rasinį susiskaldymą ir nesantaiką“ visoje šalyje.

„Jokie šalti įrašai ar kruopštus statutų bei precedentų nagrinėjimas negali užfiksuoti viso Roofo poelgio siaubo. Už jo nusikaltimus jam turi būti paskirta pati griežčiausia bausmė, kokią tik gali paskirti teisinga visuomenė“, – rašoma teismo nutartyje.

Skerdynės „Emanuel AME“ „yra tarp blogiausių įvykių ne tik per Pietų Karolinos, bet ir per mūsų šalies istoriją“, sakė vienas pagrindinių bylos kaltintojų Nathanas Williamsas iš JAV prokuratūros Pietų Karolinoje.

D. Roofas buvo nuteistas 2017 metų pradžioje. Jokios atgailos ar atsiprašymo jis nepareiškė.

Jo advokatai nuosprendį apskundė remdamiesi tuo, kad D. Roofui nederėjo pačiam gintis teisme, bet apeliacinio teismo šis argumentas neįtikino.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)