Vaizdingas Ženevos ežero pakrantės miestelis Rolis praeitą savaitę informavo, kad kai kuriuos jo administracijos serverius paveikė duomenis užšifruojančio kompiuterinio viruso ataką.

Tačiau maždaug 5,4 tūkst. gyventojų turinčio miesto savivaldybė teigė, kad ataka paveikė tik nedaugelį duomenų ir kad visa informacija buvo atkurta iš atsarginių kopijų.

Tuo metu miesto administracijos vadovė Monique Choulat Pugnale šveicarų dienraščiui „24 heures“ sakė, kad ataka buvo „silpna“ ir paveikė tik elektroninio pašto serverius, kuriuose „nebuvo jokių jautrių municipaliteto duomenų“.

Tačiau, kaip rodo anksčiau trečiadienį dienraščio „Le Temps“ paskelbtas tyrimas, ataka, pirmiausiai aptikta gegužės 30 dieną, iš tikrųjų buvo „didžiulio masto“.

Leidinys citavo neįvardytą kibernetinio saugumo ekspertą, „tamsiojo interneto“ specialistą, sakiusį, kad jis vos per pusvalandį rado tūkstančius Rolio savivaldybės dokumentų.

Pasak eksperto, šie dokumentai yra „asmeniniai ir nepaprastai jautrūs“.

Rolio savivaldybė, dėl šio incidento iškėlusi baudžiamąją bylą, vėlai trečiadienį pripažino, kad „nepakankamai įvertino atakos rimtumą [ir] potencialų duomenų panaudojimą“.

Miestelio valdžia „drovėdamasi pripažįsta tam tikrą naivumą dėl rizikos susidūrus su tamsiuoju internetu ir kenkėjiškais įsilaužimais“. Administracija nurodė įkūrusi darbo grupę šiai krizei spręsti.

Savivaldybė nepateikė detalių, kokia informacija nutekinta, bet „Le Temps“ rašo, kad jo žurnalistai matė dokumentus su visų gyventojų duomenimis.

Šie duomenys apima vardus, adresus, gimimo datas, socialinio draudimo numerius ir leidimus gyventi, išduotus ne Šveicarijos piliečiams. Kai kuriais atvejais yra paminėta, kuriai religinei bendruomenei priklauso šie asmenys.

Be to, buvo rasta mokyklų duomenų, įskaitant informaciją apie mokinių gautus pažymius ir susirgimo koronavirusine infekcija atvejus.