Įstatymų leidėjai vieną po kito patvirtino 18 iš 19 pateiktų kandidatūrų. Parlamentarai atmetė tik kandidatą, E. Raisi pasiūlytą užimti švietimo ministro postą, todėl prezidentui teks surasti naują žmogų.

Buvęs Irano teismų sistemos vadovas E. Raisi rugpjūčio pradžioje prezidento poste pakeitė nuosaikių pažiūrų Hassaną Rouhani, kurio didžiausiu pasiekimu per dvi kadencijas laikomas 2015-aisiais Irano ir šešių pasaulio galių pasirašytas susitarimas dėl Teherano branduolinės programos.

Pagal tą susitarimą susitarimą Iranas sutiko apriboti savo branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinama sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jo vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

„Nacionaliniai interesai“

Parlamente naujasis prezidentas buvo prisaikdintas rugpjūčio pradžioje, tačiau kadenciją baigusi administracija liko prie valstybės vairo iki trečiadienį surengto balsavimo parlamente.

Parlamento pritarimas labai konservatyviai vyriausybei, kurioje dirbs tik vyrai, leis E. Raisi imtis darbo.

Šeštadienį prezidentas paskelbė, kad svarbiausias jo kabineto prioritetas bus kova su koronavirusu, žadėdamas daug dėmesio skirti ir ekonomikai.

Vakarų valstybės, Rusija ir Kinija atidžiai stebi, ar Iranas yra linkęs atnaujinti balandį Vienoje prasidėjusias diskusijas dėl pastangų išgelbėti branduolinį susitarimą.

Birželio pabaigoje šalys sutarė surengti dar vieną derybų raundą, tačiau diskusijos dar neatsinaujino.

Po savo pergalės rinkimuose birželio 20 dieną E. Raisi pareiškė neleisiantis vesti derybų „dėl pačių derybų“.

Tuo pat metu jis pabrėžė: „Bet kokios derybos, užtikrinančios nacionalinius interesus, tikrai bus remiamos.“

Vienas pirmųjų sprendimų, kurį reikės priimti naujai vyriausybei bus susijęs su tuo, kas vyks į Bagdade šeštadienį vyksiantį regioninį viršūnių susitikimą.

Per šį susitikimą bus mėginama sumažinti įtampą įvairiose srityse, o Irako valdžia pranešė, kad tarp pakviestųjų yra ir pats E. Raisi.

Be būsimų ministrų, Irano vyriausybėje dirba ir keli viceprezidentai, skiriami be parlamento pritarimo.

Iki šiol E. Raisi paskyrė keturis savo pavaduotojus.

Tarp jų – generolas majoras Mohsenas Rezai, buvęs Revoliucinės gvardijos vadas ir vienas iš pastaruosius prezidento rinkimus pralaimėjusių kandidatų. Jam pavesta kuruoti ekonomikos reikalus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)