Priežastis – delta. Iki šiol labiausiai užkrečiama koronaviruso atmaina lenktyniauja su žmogaus imunine sistema, ir yra vis daugiau įrodymų, kad laimi delta – bent jau kol kas. Pilnai vakcinuotų asmenų, užsikrėtusių šia atmaina, viruso lygis viršutiniuose kvėpavimo takuose yra toks pat aukštas, kaip ir tų, kurie dar nepasiskiepijo, atskleidė didelis JK tyrimas.

Tai rodo, kad vakcinuoti žmonės, užsikrėtę delta infekcija, taip pat gali perduoti virusą, apsunkindami pastangas sustabdyti „Covid“ pandemiją. Nykstantis antikūnų kiekis kai kuriose gausiai paskiepytose populiacijose, tokiose kaip Izraelis, paskatino raginimus siūlyti stiprinamuosius skiepus, kurie nuslopintų naujas hospitalizacijų bangas.

„Mokslas patvirtina, kad stiprinamieji skiepai veikia, ir jie neabejotinai padės“, – sakė Shane’as Crotty, virusologas ir La Jolla imunologijos instituto infekcinių ligų ir vakcinų tyrimų centro Kalifornijoje profesorius.

Pilnai vakcinuotiems, sveikiems suaugusiesiems trečioji „Moderna Inc.“, taip pat „Pfizer Inc.“ ir „BioNTech SE“ dozė sužadina antikūnus iki maksimalaus lygio, jei ne dar aukščiau, pažymėjo Sh. Crotty penktadienį „Zoom“ interviu. Be to, šie antikūnai atrodo ištvermingesni ir veiksmingesni kovojant su įvairiomis SARS-CoV-2 padermėmis, pridūrė jis.

Tai ypač svarbu kovojant su delta. Kinijos mokslininkai nustatė, kad šią padermę pacientų ėminiuose galima aptikti praėjus keturioms dienoms po užsikrėtimo – dviem dienomis anksčiau, nei buvo stebima iki šiol, o tai reiškia, kad su šia paderme žmonės tampa užkrečiami greičiau.

Žmonių, užsikrėtusių delta, viršutiniuose kvėpavimo takuose taip pat buvo rastas žymiai didesnis viruso kiekis, palyginus su kitų padermių sukeltomis infekcijomis.

„Šį virusą sunkiau sustabdyti su turimais antikūnais, nes jo yra daugiau ir tai sunkesnis iššūkis imuninei sistemai“, – paaiškino Sh. Crotty.

Padidinus antikūnų lygį papildoma vakcinos doze, imuninė sistema galėtų lengviau užblokuoti deltą, kai ji patenka į nosį ir gerklę, neleisdama koronavirusui užkrėsti ląstelių ir sukelti ligos bei sustabdydama jo plitimą, pabrėžė jis. Tuo tarpu lėtesnis antikūnų atsakas gali padidinti užkrečiamumą ir pasunkinti simptomus.

„Tai lenktynės tarp viruso ir jūsų imuninės sistemos“, – sakė Sh. Crotty.

Kuo greičiau virusas dauginasi, tuo mažiau laiko lieka antikūnams užblokuoti infekciją.

Vis dėlto, net jei pavėluotas antikūnų atsakas priveda prie infekcijos, imuniteto, susidariusio pasiskiepijus ar natūraliai persirgus, paprastai pakanka, kad sveiko žmogaus organizme būtų užkirstas kelias sunkiai ligai.

Dauguma vaikiškų skiepų skiriama per tris kartus, priminė Sh. Crotty. „Daug kas susiję su imuninės atminties sukūrimo mechanika, o jai sukurti dažnai prireikia trijų dozių“, – sakė jis.

Susirūpinimas delta atmaina

Trys tyrimai, kuriuos praėjusią savaitę paskelbė JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai, parodė, kad nors delta gali paspartinti „Moderna“ ir „Pfizer-BioNTech“ vakcinų efektyvumo mažėjimą kovojant su SARS-CoV-2 infekcijomis (taip pat ir tarp slaugos namų gyventojų), šios vakcinos visus šešis mėnesius išliko patikima apsauga nuo hospitalizavimo.

Delta gali sukelti proveržio infekcijas ir susirgimus žmonėms, kurių antikūnų kiekis yra mažesnis, teigė Andrew Pekoszas, molekulinės mikrobiologijos profesorius iš Johnso Hopkinso universiteto Bloombergo visuomenės sveikatos mokyklos Baltimorėje.

„Gera naujiena ta, kad vakcinų apsauga nuo sunkios ligos vis dar išlieka“, – pabrėžė jis.

Delta atmaina užsikrėtusių asmenų viruso dalelės yra žymiai rečiau užkrečiamos, jei jas išskiria pilnai paskiepyti žmonės, atskleidė Nyderlandų mokslininkai naujame tyrime, paskelbtame praėjusį šeštadienį.

Be to, imunizuoti asmenys būna užkrečiami trumpiau nei tie, kurie neturi imuniteto, todėl sumažėja tolesnio perdavimo tikimybė, parodė praėjusį mėnesį Singapūre atlikti tyrimai.

Galimas daiktas, kad vakcinuotų asmenų užkrečiamumas bus dar labiau sumažintas papildomais skiepais, naudojant kitokio tipo inokuliaciją, pavyzdžiui, kaip nosies purškalą, arba net suleidžiant mažesnius tos pačios vakcinos kiekius, sakė A. Pekoszas.

„Mes vis dar tobuliname mechanizmus, kaip panaudoti šias vakcinas maksimaliai apsaugai, – teigė Mineapolio Minesotos universiteto Užkrečiamųjų ligų tyrimų ir politikos centro direktorius Michaelas Osterholmas. – Bandome rasti būdą, kaip ir toliau naudoti šias vakcinas, maksimaliai padidinant svarbiausią visuomenės sveikatos aspektą: apsaugoti nuo infekcijų.“

Anot jo, plitimo kontrolė taip pat svarbi siekiant užkirsti kelią dar pavojingesnių už deltą atmainų atsiradimui.

Skiepų lygybė

Pasak M. Osterholmo, šio tikslo būtina siekti visame pasaulyje – lygiateisiškai ir solidariai.

„Tai visuotinė epidemija, kuri tęsis tol, kol nepasirūpinsime ja visame pasaulyje, – teigė jis. – Humanitariniu požiūriu esame akivaizdžiai kritinėje situacijoje.“

Didelėje JAV dalyje nevakcinuoti žmonės šiandien plūsta į gydymo įstaigas, pasakojo A. Pekoszas. „Skiepai padėtų žmonėms išvengti ligoninės, ir tai svarbiausia, ką jie gali padaryti“, – sakė jis.

Sh. Crotty skaičiuoja, kad daugiau nei 90 proc. SARS-CoV-2 perdavimo atvejų sukėlė neskiepyti žmonės. „JAV tokių turime labai daug“, – pridūrė jis.

„Kalbant apie viruso perdavimą, jei yra dvi laisvos vakcinos dozės, geriau būtų jas atiduoti neskiepytam asmeniui, nei žmonėms, kurie nori pastiprinti jau turimą imunitetą, – sakė Sh. Crotty. – Bet jei to asmens vis tiek nepavyksta įtikinti pasiskiepyti, o kažkas kitas paimtų tas dozes dabar, ar verta jas atiduoti tam kitam? Taip, verta.“