Didelio dėmesio sulaukusi buvusio jūrų pėstininko Paulo „Pen“ Farthingo kampanija, skirta gyvūnų evakuacijai, sukėlė daug ginčų, nes tūkstančiai žmonių siekia pabėgti nuo Talibano iki JAV karių pasitraukimo rugpjūčio 31 dieną.

Po tarnybos Afganistane JK pajėgose P. Farthingas Kabule įkūrė gyvūnų prieglaudą „Nowzad“, gelbstinčią kates, šunis ir asilus.

Jis tebėra Kabule ir sutelktinio finansavimo būdu surinko pinigų lėktuvui, kuriuo būtų išskraidinti jo darbuotojai su šeimomis ir apie 200 kačių bei šunų. Operacija pavadinta „Nojaus laivas“.

JK gynybos sekretorius Benas Wallace'as anksčiau sakė, kad būtų neteisinga „teikti pirmenybę naminiams gyvūnams, o ne žmonėms“.

Tačiau trečiadienio rytą B. Wallace'as socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad įgaliojo pareigūnus įforminti P. Farthingo darbuotojus afganus Kabulo oro uoste.

Kai tai bus atlikta, „jei jis (Farthingas) atvyks su savo gyvūnais, mes ieškosime vietos jo lėktuvui“, – sakė B. Wallace‘as.

Jis pabrėžė, kad „ribojantis veiksnys“ išlieka evakuacijos srautas, o „ne lėktuvo pajėgumas“.

P. Farthingas pradėjo kampaniją, kurią parėmė ir įžymybės, įskaitant komiką Ricky Gervaisą, piktindamasis JK gynybos ministerijos pozicija.

Britų bulvariniai laikraščiai tradiciškai remia kampanijas, skirtas padėti gyvūnams užsienyje, ir „The Sun“ trečiadienį parašė, kad B. Wallace‘as įžiebė „vilties prošvaistę gailestingumo skrydžiui“.

P. Farthingas teigė galintis gabenti gyvūnus 250 vietų lėktuvo krovinių skyriuje, o į laisvas keleivių vietas priimti afganus.

JK nuo rugpjūčio 13 dienos iš Afganistano evakavo daugiau nei 10 tūkst. žmonių, o trečiadienį buvo numatyta naujų karinių skrydžių, pranešė Gynybos ministerija.

Užsienio reikalų ministras Dominicas Raabas trečiadienį pagyrė operaciją per „Sky News“, sakydamas: „Tai niekada nebuvo daroma anksčiau ir nė viena šalis nepadarė to geriau“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)