Sveikatos ir socialinės rūpybos valdyba (The Health and Social Care Board, HSCB) reagavo į tai, kad Londonderryje (Šiaurės Airija) gyvenanti gydytoja Anne McCloskey socialiniame tinkle išreiškė savo susirūpinimą dėl jaunų žmonių skiepijimo nuo Covid-19.

Politinės patirties turinti medikė savo kalbos konkrečiais atvejais nepagrindė ir nepateikė jokių įrodymų.

Dėl to HSCB ėmėsi šio atvejo tyrimo, o kol jis bus užbaigtas, šeimos gydytoją laikinai nušalino nuo darbo. Dezinformacijos skleidimu ją taip pat įtaria kolegos ir eiliniai gyventojai.

Anne McCloskey sekmadienį socialiniame tinkle išplatino 9 minučių trukmės vaizdo įrašą, kuriame pareiškė, jog nėra užtektinai įrodymų, kad vakcina yra saugi jauniems žmonėms.

Gydytoja kalbėjo, jog ją sukrėtė „nepatvirtintų ir nelicencijuotų“ vakcinų pažeistų jaunų žmonių skaičius. Anot jos, jaunimas yra skiepijamas „prievarta, papirkimu ar pasitelkiant patyčias“, o vakcina yra „bloga linkinti“.

Įrodymai, kurie patvirtintų tokius teiginius, nebuvo pateikti.

Jungtinėje Karalystėje naudojamos tik Medicinos ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūros patvirtintos vakcinos, kurios laikomos saugiomis ne tik suaugusiems, bet ir jaunesniems žmonėms.

Visuomenės sveikatos specialistai yra pateikę išvadas, kad pasiskiepijus rizika susirgti Covid-19 yra 90 proc. mažesnė. Jaunesniems žmonėms vakcina taip pat suteikia apsaugą – tai patvirtina didžiausias tokio tipo mokslo tyrimas, atliktas Oxfordo universitete.

Rugpjūčio 23-iosios duomenimis, JK iki šiol 87,8 proc. vyresnių nei 16 metų gyventojų gavo bent vieną vakcinos dozę, o pilnai paskiepyti 77,2 proc. žmonių.

Susirūpino dėl dezinformacijos

Tyrimą pradėjusios HSCB atstovai teigia, kad tokių veiksmų imtis nutarta sulaukus gydytojų ir visuomenės narių skundų dėl Anne McCloskey elgesio, komentarų ir galimo interesų konflikto.

Valdyba žada labai rimtai atsižvelgti į tai.

„Pacientai dažnai kreipiasi į šeimos gydytoją kaip į medicininių patarimų šaltinį, todėl jis privalo įkvėpti pasitikėjimo žmonėms.

Mes galime patvirtinti, kad HSCB atlieka skubų tyrimą dėl gydytojos McCloskey komentarų bei požiūrio, išreikšto socialiniame tinkle bei Western Urgent Care klinikoje“, – valdybą cituoja BBC.

Valdyba patvirtino, kad Anne McCloskey šioje medicinos įstaigoje dirba ne nuolat, o sezoniniu pagrindu. Klinika taip pat atsakinga už gydytojos ne darbo metu teikiamas konsultacijas.

„Tai reiškia, kad ji dirba nedaug“, – sako HSCB.

Nustatyta, kad Anne McCloskey anksčiau buvo išėjusi į pensiją ir iš jos grįžo pernai pavasarį, koronaviruso pandemijos pradžioje.

Ji teigia, kad savo nuomonę viešojoje erdvėje reiškia nuo 2020-ųjų kovą, pirmą kartą ji kritikavo karantiną.

Dėl gydytojos elgesio gautas skundas ir Generalinei medikų tarybai (General Medical Council, GMC).

„Ištirsime visus kaltinimus siekiant iššiaiškinti, ar būtina imtis kokių nors veiksmų. Mes tikimės, kad gydytojai elgiasi taip, kad pateisintų pasitikėjimą šia profesija, o dezinformacijos skleidimas pandemijos metu yra didžiulis rūpestis“, – teigiama GMC atsakyme.

Socialiniuose tinkluose atskiri žmonės taip pat platina informaciją, raginančią užkirsti kelią Anne McCloskey veikti po darbo valandų.

„Ši moteris negali kelti grėsmės pažeidžiamiems žmonėms, skleisdama savo melus ji kelia riziką visiems jiems“, – skelbia vienas įrašas su gydytojos atvaizdu, raginantis neleisti jai teikti privačių konsultacijų ligoniams.

Viešojoje erdvėje gydytoja sulaukia ir paramos. Teigiama, kad ją reikia „apsaugoti nuo sistemos puolimo“.