Interviu ukrainiečių naujienų svetainei „Jevropeiska pravda“ politikė sakė, kad nei Ukraina, nei Sakartvelas, nei Moldova vis dar neatitinka narystės ES reikalavimų.

„Dėl stojimo į ES yra daug sąlygų. Atvirai kalbant, nė viena iš jūsų valstybių neatitinka narystės kriterijų. Jums reikės 20 metų darbo, kol pasieksite šį pasirengimą. Visos trys šalys turi problemų dėl teismų. Jūs neatitinkate narystės ES reikalavimų“, – pabrėžė K. Kaljulaid ir pridūrė, kad šių valstybių eurointegracijos kelyje galėtų padėti koks nors „tarpinis etapas“.

Estijos prezidentė taip pat pažymėjo, kad ES turėtų būti drąsesnė kalbant apie bloko išplėtimą, pavyzdžiui, Europa galėtų pasiūlyti Kijevui, Tbilisiui ir Kišiniovui naują darbo formatą narystės siekiančioms šalims arba visateisę narystę, nors tam prireiktų „daug laiko“.

Atsakydama į klausimą dėl narystės NATO K. Kaljulaid pažymėjo, kad tapti visateise Aljanso nare Ukraina negalės tol, kol nesusigrąžins visų okupuotų teritorijų kontrolės.

„Estija palaiko veiksmų dėl pasirengimo narystei NATO planą ir Ukrainos suartėjimą su NATO, tačiau neaišku, kada tai taps įmanoma. Iš pradžių reikia palaukti istorijos posūkio“, – pabrėžė ji.

Estijos prezidentė taip pat išreiškė viltį, kad klausimas dėl Ukrainos teritorijų okupacijos panaikinimo bus išspręstas taikiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)