Saugumo sumetimais Aminos pseudonimą pasirinkusi afganistanietė jau norėjo nuleisti rankas ir pasilikti šalyje, nors Talibanas kelia grėsmę visiems, kurie bendradarbiavo su Vakarų organizacijomis, ypač moterims.

Tada labdaros organizacija „Nove Onlus“ sugalvojo planą: sukūrė „WhatsApp“ grupę, kurią administravo saugioje šalyje gyvenantis afganistanietis, kad galėtų joje dalytis nurodymais ir informacija apie Talibano kontrolės punktus.

Kiekvieno grupei priklausiusio žmogaus buvimo vieta ir tapatybė buvo patvirtinta priartėjus prie oro uosto. Tereikėjo slapto ženklo. Jo funkciją atliko aplink riešą aprišta raudona skarelė: pamojavus informuotiems Italijos kareiviams, jie prieidavo ir palydėdavo asmenį į lėktuvą.

Toks paprastas signalas padėjo išgelbėti šimtus afganistaniečių, kurie dirbo Vakarų organizacijoms ir bandė pabėgti iš šalies su savo šeimomis, tačiau neturėjo laiko sutvarkyti būtinų dokumentų.

Amina

„Pangea“, kita Italijos nevyriausybinė organizacija, nurodė savo darbuotojams ant delno užsirašyti raidę „P“ ir parodyti Italijos kareiviams.

„Pamačiusi Italijos kareivius, įsliuogiau į stulpą ir iškėliau ranką, prie kurios buvo pririšta raudona nosinaitė, rankoje taip pat laikiau Italijos vėliavą“, – pasakojo Amina. Kareiviai ją pastebėjo.

Ji buvo tarp 150 moterų ir jų šeimos narių, antradienį atskraidintų iš Afganistano į Romą. „Pangea“ saugiai pargabeno 30 aktyvistų ir daugiau nei 200 jų šeimos narių. Kai kurie iš jų Italiją pasiekė pirmadienį.

Abi organizacijos evakuacinius reisus koordinavo su diplomatinėmis tarnybomis ir karinėmis institucijomis. Ateinančiomis dienomis planuojama atskraidinti daugiau afganistaniečių.

Instruktore dirbusi Amina Leonardo da Vinci oro uoste puolė į glėbį „Nove Onlus“ personalui. Su Amina atskrido trys jos seserys ir du broliai.

Išgelbėtos afganistanietės manymu, Talibanui vėl atėjus į valdžią Afganistanas „sugrįš į XIX a., o šalies moterų laukia liūdna ateitis. Galbūt jos liks neišsilavinusios ir atsidurs visuomenės užribyje.“

J. Bidenas: JAV nekeičia planų išvesti pajėgas iš Afganistano iki rugpjūčio 31-osios

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį patvirtino, kad Vašingtonas linkęs laikytis planų išvesti paskutines savo pajėgas iš Afganistano iki rugpjūčio 31 dienos ir kad ši operacija turi būti sparčiai užbaigta dėl didėjančios teroro atakų grėsmės.

„Juo greičiau galėsime užbaigti – juo bus geriau“, – J. Bidenas sakė komentuodamas planą evakuoti iš Talibano kontroliuojamo Kabulo JAV piliečius, kai kuriuos afganistaniečius ir amerikiečių karius.

„Kiekviena operacijų diena didina riziką mūsų pajėgoms“, – pridūrė jis.

JAV prezidentas sakė anksčiau antradienį aptaręs evakuacijos eigą su kitais Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai. Jie susitarė „tęsti mūsų glaudų bendradarbiavimą, kad žmonės būtų išgabenti kiek įmanoma veiksmingiau ir saugiau“.

„Dabartinis tempas leis mums užbaigti iki rugpjūčio 31 dienos“, – pridūrė J. Bidenas, sulaukęs kai kurių Europos lyderių spaudimo pratęsti šį terminą, kad būtų sudarytos sąlygos evakuoti visus, norinčius palikti Afganistaną.

Prezidentas sakė, kad laikytis rugpjūčio 31-osios galutinio termino yra svarbu, kad „Talibanas toliau bendradarbiautų ir leistų patekti į oro uostą visiems, kuriuos mes išgabename“.

„Paprašiau Pentagono ir Valstybės departamento parengti atsarginius planus, kad šis grafikas būtų patikslintas, jeigu tai taptų būtina“, – pridūrė J. Bidenas.

Talibanas kol kas bendradarbiauja su amerikiečiais, bet išlieka „didelė ir didėjanti rizika, kad ataką surengs teroristų grupuotė, žinoma kaip ISIS-K“ – „Chorasano islamo valstybė“, perspėjo JAV vadovas.

„Kiekviena diena tenai yra dar viena diena, kai žinome, jog ISIS-K siekia smogti oro uostui ir atakuoti tiek JAV, tiek sąjungininkų pajėgas ir niekuo dėtus civilius“, – pabrėžė J. Bidenas.

JAV vadovaujamos pajėgos intensyvino operacijas, kad išgabentų iš Kabulo tūkstančius žmonių, artėjant Vašingtono anksčiau nustatytam rugpjūčio 31-osios galutiniam terminui, iki kurio turi būti išvestos visos užsienio pajėgos.

J. Bidenas sakė, kad nuo rugpjūčio 14-osios, kai Talibanas perėmė Kabulo kontrolę, Jungtinės Valstijos evakavo 70,7 tūkst. žmonių, įskaitant 6,4 tūkst. – per ankstesnes 12 valandų.

JAV pareigūnai sakė, kad tarp išskraidintų iš Hamido Karzai tarptautinio oro uosto Kabule buvo daugiau kaip 4 tūkst. amerikiečių.

Dar kelis tūkstančius žmonių evakavo JAV sąjungininkės Europoje, tarp jų Vokietija ir Jungtinė Karalystė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)