Kitos Vakarų šalys taip pat ketina baigti operacijas, per kurias padedama iš Kabulo išvykti jų piliečiams ir afganistaniečiams, kuriems islamistų kovotojų režimas gali kelti grėsmę. Šios operacijos yra smarkiai priklausomos nuo oro uostą saugančių amerikiečių karių, Vašingtonui ruošiantis paskutines savo pajėgas iš Afganistano išvesti iki rugpjūčio 31-osios.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį patvirtino, kad šio galutinio termino bus laikomasi.

Talibanas, atsikovojęs valdžią šalyje praėjus beveik 20 metų, kai jo režimas buvo nuverstas per JAV vadovaujamą įsiveržimą, surengtą atsakant į Rugsėjo 11-osios teroristines atakas Amerikoje, irgi reikalauja, kad evakuaciniai skrydžiai būtų užbaigti rugpjūčio 31 dieną.

Bet koks J. Bideno sprendimas pratęsti šį terminą gali iš naujo įžiebti konfliktą tarp talibų ir apytikriai 5,8 tūkst. amerikiečių karių ir kitų koalicinių pajėgų, užtikrinančių Kabulo oro uosto apsaugą ir darbą.

Lenkų užsienio reikalų viceministras Marcinas Przydaczas sakė, kad evakuojamų asmenų grupė, išskraidinta iš Kabulo ir dabar esanti Uzbekistane, yra paskutinioji, kurią išgabeno Lenkija. Dar vienas lėktuvas šiuo metu jau skrenda į Varšuvą.

Pasak viceministro, jo šalis sprendimą baigti savo operacijas priėmė po konsultacijų su JAV ir Jungtinės Karalystės pareigūnais.

„Po ilgai trukusios pranešimų apie saugumo padėtį analizės daugiau nebegalime rizikuoti mūsų diplomatų ir karių gyvybėmis“, – pabrėžė M. Przydaczas.

„Chatham House“ tarptautinės politikos ekspertų grupės tarptautinės saugumo programos vadovė Patricia Lewis sako, kad praktinė evakuacijos programų nutraukimo data bus „per artimiausias porą dienų“.

„Negalima tiesiog imti ir pasakyti „Na gerai, vidurnaktis, dabar viską nutraukiame, pakuojamės“. Reikia padaryti labai daug dalykų, pirmiausia išgabenti visus žmones, kurie tą daro, visą įrangą, visus daiktus, kuriuos reikia išgabenti, viską, ko nenori palikti Talibanui. Visi sąjungininkai tiesiogiai priklausomi nuo JAV karinės priedangos, konkrečiai priedangos iš oro. Jie negali rizikuoti savo žmonėmis, taigi viskas priklauso nuo to, kada pradės pakuotis Jungtinės Valstijos“, – teigia ji.

Apie stabdomus evakuacinius skrydžius trečiadienį paskelbė ir Prancūzija. Šalis greičiausiai nutrauks skrydžius ketvirtadienį.


Prancūzijos Europos reikalų ministras Clément'as Beaune trečiadienį informavo, jog, „labai tikėtina, kad prancūzų operacija bus nutraukta jau sekančią dieną“. Jei Jungtinės Valstijos, kaip ir planuojama, visiškai pasitrauks rugpjūčio 31 dieną, „mums... tai reikš, kad mūsų operacija baigsis ketvirtadienį vakare. Taigi, mums liko trys dienos“, – antradienį premjerui Jeanui Castexui sakė užsienio reikalų ministro Jeano-Yves'o Le Driano kanceliarijos vadovas Nicolas Roche'as.

Prancūzų orlaiviai pastarosiomis dienomis evakavo daugiau nei 2 tūkst. Prancūzijos ir Afganistano piliečių per karinę bazę Abu Dabyje, prezidentui Emmanueliui Macronui pareiškus, kad jo šalis pasiruošusi priimti žmones, kuriems pavojų kelia Talibanas.

Užsienio reikalų ministerija nustatė, kad reikia evakuoti dar 62 Prancūzijos piliečius, o Paryžius nagrinėja daugelio kitų afganistaniečių prašymus padėti išvykti iš šalies.


Tuo metu Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas trečiadienį sakė negalintis nurodyti „tikslaus grafiko“ britų evakuaciniams skrydžiams iš Afganistano užbaigti, bet patvirtino, kad misija bus užbaigta iki rugpjūčio 31-osios.

„Aišku, kad kariai bus išvesti iki mėnesio pabaigos“, – sakė D. Raabas.

JAV prezidentas Joe Bidenas atmetė Britanijos ir kitų sąjungininkių spaudimą pratęsti evakuacijos operaciją ir sakė, kad ji bus užbaigta rugpjūčio 31 dieną. Kabulo oro uoste šiuo metu yra beveik 6 tūkst. amerikiečių karių, padedančių žmonėms pabėgti nuo Talibano, ir mažesni kariniai kai kurių kitų šalių kontingentai.

D. Raabas sakė, kad britų kariškiams reikės laiko iki termino pabaigos išgabenti savo žmones ir įrangą, bet jie „maksimaliai išnaudos visą dar likusį laiką“.

Pasak užsienio reikalų sekretoriaus, britų pajėgos nuo rugpjūčio 15 dienos, kai Talibanas užėmė Kabulą, iš Afganistano sostinės oro uosto išskraidino 9 tūkst. Jungtinės Karalystės piliečių ir pavojuje atsidūrusių afganistaniečių.