Susitikime su Vietnamo prezidentu Nguyenu Xuanu Phucu ji trečiadienį ragino vyriausybę Hanojuje glaudžiau bendradarbiauti su JAV, kad būtų galima kartu reaguoti į Pekino veiksmus ginče dėl teritorijų išteklių gausioje Pietų Kinijos jūroje. Ji kaltino kinų vadovybę „mobingu“ ir „per didelėmis jūrinėmis pretenzijomis“.

„Turime rasti būdų daryti spaudimą ir spaudimą didinti toliau, kad Pekinas laikytųsi Jungtinių Tautų Jūrų teisės konvencijos“, - kalbėjo K. Harris. Antradienį ji jau Singapūre sakė, jog Kinija naudoja tokias priemones kaip „prievarta“ ir „bauginimai“, kad įgyvendintų savo neteisėtas pretenzijas. Tai esą kelia grėsmę „taisyklėmis pagrįstai tvarkai ir valstybių suverenumui“.

Kinija reiškia pretenzijas į 90 proc. 3,5 mln. kvadratinių kilometrų dydžio teritorijos, įskaitant salas ir rifus – dalis jų nuo Kinijos krantų nutolę daugiau kaip 1 000 km. Kad pabrėžtų savo pretenzijas, Kinija čia supylė dirbtines salas. Tačiau į šias teritorijas pretenduoja ir Brunėjus, Indonezija, Malaizija, Filipinai ir Vietnamas. Regione yra gausu naftos ir gamtinių dujų atsargų.

K. Harris Vietname liks iki ketvirtadienio. Svarbi pokalbių su aukštais vyriausybės pareigūnais tema bus ir koronaviruso pandemija.

Viceprezidentė paskelbė, kad JAV šaliai skirs dar milijoną „Biontech“/“Pfizer“ vakcinos dozių. Bendras jų skaičius pasieks 6 mln.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)