Dėl to nuspręsta uždaryti visas vakcinacijos vietas, antradienį pranešė Sveikatos ministerija. Toliau veiks tik punktas Maltos universiteto teritorijoje Msidoje salos šiaurės rytuose.

Pasak ministerijos, panaudota daugiau kaip 792 000 vakcinos dozių. Pagal visą vakcinacijos schemą paskiepyta 410 000 gyventojų iš beveik 500 000.

„Pasiekėme pasaulio rekordą. Kadangi paskiepijome 90 proc. Maltos ir Goco gyventojų, nėra reikalo visus vakcinacijos centrus laikyti atvirus“, – sakė Maltos sveikatos ministras Chrisas Fearnė.

Antradienį skelbta, kad per parą šalyje užregistruoti 35 nauji COVID-19 atvejai, o 40 pacientų pasveiko. Užsikrėtęs COVID-19 mirė 65 metų vyras.

Ch. Fearnė paskelbė, kad nuo rugsėjo 6 d. gali vykti renginiai, kuriuose dalyvautų iki 100 visą vakcinacijos schemą paskiepytų žmonių.

Sveikatos apsaugos ministras taip pat pranešė, kad trečioji vakcinos dozė bus skiriama žmonėms, kurių imuninė sistema susilpnėjusi, ir pagyvenusiems žmonėms, gyvenantiems globos namuose.

Tikimasi, kad šis procesas prasidės rugsėjo 13 d.

Jis sakė, kad sveikatos priežiūros institucijos svarsto galimybę skirti trečiąją dozę visiems 70 metų ar vyresniems žmonėms.

Maltoje, užfiksavus pirmąjį COVID-19 atvejį 2020 m. kovo 27 d., šia liga susirgo 35 866 asmenys, 437 žmonės mirė.

Malta dar gegužės pabaigoje paskelbė pasiekusi visuomenės imunitetą. Tuomet bent viena COVID-19 doze buvo paskiepyta 70 proc. suaugusių gyventojų.

Tačiau daugėja nuogąstavimų, kad dėl delta atmainos visuomenės imunitetui pasiekti gali tekti paskiepyti 80 ar net 90 proc. visuomenės. Atsirado ir ekspertų, tvirtinančių, kad visuomenės imuniteto pasiekti apskritai neįmanoma.

Amerikos infekcinių ligų draugija praėjusią savaitę per spaudos konferenciją paskelbė, kad, plintant koronaviruso delta atmainai, visuomenės imuniteto slenkstis perkopia 80 proc. ir galimai artėja prie 90 proc. Apie tai rašė „Bloomberg“.

Ši riba „daug aukštesnė“, nei rodė ankstesni skaičiavimai – 60–70 proc., nes delta atmaina dukart labiau užkrečiama, sakė Richardas Franco, Birmingame įsikūrusio Alabamos universiteto docentas. „Tampa aišku, kad ji labai pavojinga, daug pavojingesnė nei pradinis virusas“, – sakė R. Franco.

Visuomenės imunitetas paremtas prielaida, kad kai tam tikras procentas gyventojų pasiskiepija nuo viruso arba įgyja imunitetą persirgę, didesnė populiacijos dalis tampa labiau apsaugota ir sumažėja užkrato plitimas.

„Oxford Vaccine Group“ vadovas pranešė, kad dėl šiuo metu cirkuliuojančios delta atmainos pasiekti visuomenės imunitetą apskritai neįmanoma.

Britų parlamentarams pateikdamas įrodymus, profesorius seras Andrew Pollardas pažymėjo: tai, jog skiepai nesustabdė COVID plitimo, reiškia, kad bendro populiacijos imuniteto slenkstis yra „mitas“.

„Šio viruso problema ta, kad tai nėra tymai. Jei 95 proc. žmonių pasiskiepija nuo tymų, virusas nebegali prasiskverbti į populiaciją“, – sakė jis parlamentarams apie koronavirusą.

„Delta atmaina vis tiek gali užkrėsti paskiepytus žmones. O tai reiškia, kad kiekvienas, kuris dar nėra paskiepytas, anksčiau ar vėliau susidurs su virusu... Ir mes neturime nieko, kas [visiškai] sustabdytų šį perdavimą“, – kalbėjo jis.

Nors turimos vakcinos yra labai veiksmingos užkertant kelią sunkiai COVID ligai ir mirčiai, jos netrukdo pagal visą vakcinacijos schemą pasiskiepijusiam asmeniui užsikrėsti COVID-19 sukeliančiu virusu.

Visuomenės ar kolektyvinio imuniteto samprata paremta tuo, kad didžioji dalis populiacijos įgyja imunitetą – arba pasiskiepiję, arba persirgę, o tai savo ruožtu suteikia netiesioginę apsaugą nuo infekcinės ligos neskiepytiems ir tiems, kurie anksčiau nebuvo užsikrėtę.

Naujo „React“ tyrimo, kurį atliko Londono imperatoriškasis koledžas, duomenys rodo, kad pagal visą vakcinacijos schemą paskiepyti 18–64 metų žmonės turi maždaug 49 proc. mažesnę riziką užsikrėsti, palyginus su nevakcinuotais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (526)