Savo nepriklausomybės dieną Ukraina paminėjo antradienį kariniu paradu ir šventiniais renginiais sostinėje Kijeve. Parado pradžioje Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pareiškė, kad stipri Ukraina yra „ambicingų svajonių ir ryžtingų veiksmų šalis“.

„Tokia šalis tampa NATO Sustiprintų galimybių partnere, tokiai šaliai siekiant įstoti į Europos Sąjungą, ją oficialiai palaiko kitos“ valstybės, sakė V. Zelenskis.

Ukraina nepriklausoma valstybė oficialiai tapo tik po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metų gruodį. Tačiau, kaip ir dauguma kitų buvusių Sovietų Sąjungos respublikų, savo suvereniteto deklaraciją paskelbė po nepavykusio pučo, kuriuo buvo siekta nuversti tuometinį reformų siekusį prezidentą Michailą Gorbačiovą.

1994 metų rugpjūčio 24 dieną Ukrainos parlamentas priėmė Ukrainos nepriklausomybės paskelbimo aktą, atkurdamas šalies nepriklausomybę po daugiau nei 70 metų priklausymo Sovietų Sąjungai. Praėjus mažiau nei keturiems mėnesiams Borisas Jelcinas ir kitų sovietinių respublikų lyderiai paskelbė, kad Sovietų Sąjunga liovėsi egzistuoti, ir 1991 metų gruodžio 25 dieną M. Gorbačiovas atsistatydino.

Ukrainos nepriklausomybės 30-ųjų metinių minėjimas vyksta šaliai kovojant su Rusija, šiai 2014 metais aneksavus Krymą ir nuo to laiko remiant separatistų kovotojus rytinėje Ukrainos dalyje, o Kijevui siekiant užsitikrinti Vakarų valstybių paramą.

„Teritorijos gali būti okupuojamos, bet niekas negali okupuoti žmonių meilės Ukrainai. Galima sukurti beviltišką situaciją ir priversti žmones gauti (rusiškus) pasus, bet negalima išduoti pasų jų ukrainietiškoms širdims“, – antradienį kalbėjo V. Zelenskis. – Jeigu kai kurie žmonės Kryme ir Donbase bijo apie tai kalbėti, tai dar nereiškia, kad jie bijo apie galvoti. Jie sugrįš, nes mes esame šeima.“

Jungtinės Valstijos Ukrainos nepriklausomybės dieną pažadėjo ir toliau remti Kijevo euroatlantinius siekius.

JAV ir toliau palaikys Ukrainos euroatlantinius siekius ir padės jai atremti „agresyvius Rusijos veiksmus“, sakoma JAV valstybės sekretoriaus Anthony Blinkeno pareiškime antradienį.

„Mes ir toliau remsime jūsų pastangas euroatlantinių siekių, [pastangas] atkurti ir užtikrinti tarptautiniu mastu pripažintų Ukrainos sienų saugumą ir apsisaugoti nuo agresijos iš Rusijos“,- sakoma jame.

Taip pat nurodoma, kad Vašingtonas pasiryžęs stiprinti santykius su Kijevu ir toliau išlieka jo partneriu, skatinant kovą su korupcija ir ekonomikos augimą.

„Jungtinės Valstijos yra įsipareigojusios stiprinti santykius su Ukraina, nes mes dirbame kartu, kad sukurtume klestinčią ateitį visiems ukrainiečiams. Sveikinu su nepriklausomybės 30-mečiu“, – rašoma jame.

Ukrainos nepriklausomybės dienos minėjimo paradą stebėjo delegacijos iš 46 valstybių ir blokų, įskaitant 14 valstybių prezidentus. Ankstesnę dieną jie dalyvavo Ukrainos surengtame Krymo platformos viršūnių susitikime, kuriuo siekiama didinti spaudimą Rusijai dėl daugumos pasaulio valstybių nepripažįstamos 2014 metų Krymo aneksijos.

Antradienį Kijevo centras virto didžiule koncertų ir šventinių renginių erdve. Maidano aikštėje, per pastaruosius 30 metų tapusioje populiaria ukrainiečių demonstracijų vieta, antradienį susirinko tūkstančiai žmonių.

Maidano aikštėje prasidėjo ir 2013–2014 metų sukilimas, nuvertęs prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių ir sukėlęs ilgus metus trunkančią konfrontaciją su Maskva.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)