„Putinas seniai yra partijos lyderis; jis palaiko šią partiją, vertina ją kaip valdžios partiją, kuri jau daug metų yra labai svarbių procesų, vedančių prie mūsų šalies vystymosi socialinių ir ekonomikos rodiklių laipsniško gerėjimo, iniciatorė“, – per spaudos konferenciją sakė D. Peskovas, kai buvo paprašytas apibūdinti prezidento santykius su „Vieningąja Rusija“.

Pasak atstovo, „Vieningoji Rusija“ – tai populizmui tolima partija, nevengianti atsakomybės už viską, kas vyksta, nebijančią prisiimti atsakomybės, kad būtų sprendžiamos opios problemos“.

„Būtent taip Putinas vertina šią partiją“, – pridūrė D. Peskovas.

Paklaustas, ar prezidentas norėtų šioje partijoje kažką pakeisti ir ar „Vieningajai Rusijai“ reikėtų atnaujinti įvaizdį, D. Peskovas atsakė: „Partija nuolat keičiasi, vystosi, auga kartu su šalimi, kartu su politine sistema.“

D. Peskovas pažymėjo, kad „Vieningojoje Rusijoje“ randasi „naujų veidų“ ir kad jų yra „nemažai“.

„Partijos atsinaujinimo procesas – natūralus ir nuolatinis“, – teigė jis.

Praeitą sekmadienį V. Putinas išreiškė viltį, kad po rugsėjį įvyksiančių rinkimų Valstybės Dūmoje ir toliau dominuos „Vieningoji Rusija“.

Rugsėjo 19 d. vyksiantys rinkimai yra laikomi svarbia dalimi V. Putino pastangų įtvirtinti savo valdžią prieš 2024 metais vyksiančius prezidento rinkimus. Jau daugiau nei du dešimtmečius valdžioje esantis 68 metų V. Putinas pernai prastūmė konstitucinę pataisą, kuri potencialiai leidžia jam likti valdžioje iki 2036 metų.

Artėjant Dūmos rinkimams, Rusijos opozicijos rėmėjai, nepriklausoma žiniasklaida ir žmogaus teisių aktyvistai susiduria su didėjančiu valdžios spaudimu, kurį daugelis sieja su Kremliaus troškimu užsitikrinti, kad „Vieningoji Rusija“ ir toliau dominuotų šalies parlamente.

Šiuo metu „Vieningoji Rusija“ turi 334 vietas 450 vietų Valstybės Dūmoje. „Levados“ centro atliktos gyventojų apklausos rodo, kad tik 27 proc. rusų yra pasirengę balsuoti už partiją.

Per susitikimą V. Putinas taip pat pranešė, jog Rusijos pensininkams ir kariams bus išmokėtos vienkartinės maždaug 135 ir 200 JAV dolerių išmokos.

Įkalinto opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno bendražygis Leonidas Volkovas tokias išmokas pavadino „atviru rinkėjų papirkinėjimu“, tačiau antradienį V. Putinas pasirašė atitinkamą įsaką.

Pastaraisiais mėnesiais A. Navalno komanda susiduria su vis intensyvėjančiomis represijomis. Pats kovotojas su korupcija šiuo metu atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę, o jo Kovos su korupcija fondas ir regioninių biurų tinklas buvo paskelbti ekstremistinėmis organizacijomis.

Kai kurie A. Navalno bendražygiai planavo dalyvauti Dūmos rinkimuose. Politiko komanda taip pat yra pažadėjusi laikytis vadinamosios „gudraus balsavimo“ strategijos, kuomet rinkėjai raginami palaikyti kandidatus, kurie turi daugiausia šansų nurungti dominuojančios „Vieningosios Rusijos“ atstovus.

Rusijos valdžia taip pat yra paskelbusi nemažai nepriklausomos žiniasklaidos priemonių ir žurnalistų „užsienio agentais“, kas reiškia, kad jie susilaukia papildomos valdžios priežiūros, o taip pat kai kurių garsių žurnalistų namuose buvo atliktos kratos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)