Jei Jungtinės Valstijos, kaip ir planuojama, visiškai pasitrauks rugpjūčio 31 dieną, „mums... tai reikš, kad mūsų operacija baigsis ketvirtadienį vakare. Taigi, mums liko trys dienos“, – antradienį premjerui Jeanui Castexui sakė užsienio reikalų ministro Jeano-Yves'o Le Driano kanceliarijos vadovas Nicolas Roche'as.

Prancūzų orlaiviai pastarosiomis dienomis evakavo beveik 2 tūkst. Prancūzijos ir Afganistano piliečių per karinę bazę Abu Dabyje, prezidentui Emmanueliui Macronui pareiškus, kad jo šalis pasiruošusi priimti žmones, kuriems pavojų kelia Talibanas.

Užsienio reikalų ministerija nustatė, kad reikia evakuoti dar 62 Prancūzijos piliečius, o Paryžius nagrinėja daugelio kitų afganistaniečių prašymus padėti išvykti iš šalies.

JAV prezidentas Joe Bidenas liepė iki 31 dienos užbaigti chaotišką evakuacijos operaciją, organizuotą tūkstančių laikinai dislokuotų karių. Vis tik jis neatmetė galimybės, kad prireikus šis galutinis terminas galėtų būti pratęstas.

Tačiau vienas Talibano atstovas pirmadienį įspėjo, kad griežtosios linijos islamistų grupuotė nesutiks su bet kokiu pratęsimu. Jis šį klausimą pavadino „raudonąja linija“, o bet kokį potencialų delsimą – „okupacijos pratęsimu“.

Kelios Vakarų valstybės įspėjo, jog per tokį trumpą terminą nebus įmanoma evakuoti visų norinčiųjų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)