„Per pastarąją parą išgabenome du tūkstančius žmonių, o nuo balandžio – 10 tūkst. Mūsų tikslas – išgabenti kaip įmanoma daugiau žmonių“, – BBC pasakojo Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace‘s.

„Visgi šio iššūkio mastas reiškia, kad ištrūkti pavyks ne visiems. Mes negailestingai teikiame pirmenybę daliai žmonių“, – pažymėjo B. Wallace‘s.

„Mes norime pasilikti ilgiau [nei iki rugpjūčio 31-osios], jeigu įmanoma tą padaryti. Daugiausia balsų dabar priklauso dviem – Jungtinėms Valstijoms ir Talibanui. [Talibanas] gali neįtikėtinai apsunkinti situaciją. Tarp Jungtinių Valstijų vyriausybės ir Talibano vyks diskusija. Jeigu Amerika nuspręs, kad nenori pratęsti termino, tada mes pasitrauksime iki rugpjūčio 31 d.“, – aiškino B. Wallace‘s.

Ispanija taip pat perspėjo, kad nepajėgs išgelbėti visų afganų, tarnavusių Ispanijos misijose Afganistane. Taip yra dėl susiklosčiusios „dramatiškos“ situacijos, antradienį pareiškė Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles.

„Mes evakuosime kaip įmanoma daugiau žmonių, tačiau bus žmonių, kuriems teks pasilikti. Taip yra dėl nuo mūsų nepriklausančių priežasčių – tą nulemia ten susiklosčiusi situacija“, – duodama interviu naujienų radijo stočiai „Cadena Ser“, dėstė ministrė.

„Ši padėtis sudėtinga visiems, nes netgi pasiekusiems Kabulą prieiga prie oro uosto yra labai komplikuota. Talibanas tampa agresyvesnis, vyksta šaudynės, smurtas akivaizdesnis“, – aiškino M. Robles.

Ministrė pridūrė: „Situacija yra neabejotinai dramatiška, be to, ji kasdien darosi vis blogesnė, nes žmonės suvokia, kad laikas senka“.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas nemano, kad ateinančiomis dienomis iš Kabulo oro uosto į saugią vietą bus galima nugabenti visus išvykti norinčius afganistaniečius.

„Per likusias šios karinės evakuacijos akcijos dienas mums nepavyks išskraidinti visų, - teigė jis antradienį stočiai „Bild TV“. – Sąžininga yra tai pasakyti“.

Net jei tarptautinė misija Kabulo oro uoste bus pratęsta po rugpjūčio 31 dienos, anot H. Maaso, negalės būti išskraidinti visi žmonės, kurie to nori. Esą reikia apsvarstyti, kiek laiko gali būti garantuotas pajėgų vietoje ir išskristi norinčių žmonių saugumas.

„Tai labai, labai sunkus klausimas“, - kalbėjo ministras.

„Todėl dabar kartu su JAV ir Didžiąja Britanija pradėjome galvoti, kaip žmonės gali būti išgabenti iš Afganistano ir pasibaigus karinei evakuacijai“, - sakė H. Maasas.

Karinės evakuacijos pabaiga esą negali reikšti galimybės žmonėms palikti šalį pabaigos.

„Tam reikia eiti keliu, kuriuo nenori eiti“, - sakė H. Maasas, turėdamas omenyje derybas su radikaliu islamo Talibanu.

Tuo metu Prancūzija paskelbė, kad užbaigs evakuaciją iš Talibano kontroliuojamo Afganistano dar šią savaitę, jeigu JAV laikysis planų iki rugpjūčio pabaigos užbaigti savo pajėgų išvedimą.

Apie tai pranešė vienas Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

Jei Jungtinės Valstijos, kaip ir planuojama, visiškai pasitrauks rugpjūčio 31 dieną, „mums... tai reikš, kad mūsų operacija baigsis ketvirtadienį vakare. Taigi, mums liko trys dienos“, – antradienį premjerui Jeanui Castexui sakė užsienio reikalų ministro Jeano-Yves'o Le Driano kanceliarijos vadovas Nicolas Roche'as.

Prancūzų orlaiviai pastarosiomis dienomis evakavo beveik 2 tūkst. Prancūzijos ir Afganistano piliečių per karinę bazę Abu Dabyje, prezidentui Emmanueliui Macronui pareiškus, kad jo šalis pasiruošusi priimti žmones, kuriems pavojų kelia Talibanas.

Užsienio reikalų ministerija nustatė, kad reikia evakuoti dar 62 Prancūzijos piliečius, o Paryžius nagrinėja daugelio kitų afganistaniečių prašymus padėti išvykti iš šalies.

JK ragins pratęsti evakuaciją iš Kabulo

Jungtinė Karalystė pirmadienį paskelbė, kad ragins Jungtines Valstijas pratęsti evakuacijos iš Afganistano terminą, o Talibanas savo ruožtu įspėjo, kad bet koks uždelsimas nulemtų „pasekmes“.

JAV prezidentas Joe Bidenas nustatė rugpjūčio 31-osios terminą chaotiškai evakuacijos lėktuvais operacijai, kurią organizuoja tūkstančiai laikinai dislokuotų amerikiečių karių, bet neatmetė galimybės terminą prireikus pratęsti.


JK gynybos sekretorius B. Wallace'as sakė, kad ministras pirmininkas Borisas Johnsonas per Didžiojo septyneto (G-7) valstybių lyderių antradienio susitikimą internetu „bandys kelti galimybę pažiūrėti, ar Jungtinės Valstijos pratęs“ šį terminą.

Tačiau Talibano atstovas Suhailas Shaheenas televizijai „Sky News“ pareiškė, kad islamistų judėjimas nesutiks pratęsti rugpjūčio 31-osios termino užsienio kariams išvesti, o jei šis procesas užsitęs, bus pasekmių.

„Galima sakyti, tai yra raudona linija“, – interviu sakė atstovas. Pasak jo, bet koks delsimas būtų laikomas „okupacijos pratęsimu“.

„Jei JAV ar JK norėtų papildomo laiko evakuacijai tęsti, atsakymas yra „ne“. Antraip bus pasekmių“, – sakė S. Shaheenas.

„Jei jie ketina tęsti okupaciją, tai sukels reakciją“, – pridūrė jis.

JK gynybos sekretorius pabrėžė, kad evakuacija iš Afganistano sostinės po rugpjūčio 31-osios galėtų būti vykdoma tik vadovaujant JAV.

„Tikrai svarbu suprasti, kad Jungtinės Valstijos turi per 6 tūkst. žmonių Kabulo oro uoste, o kai jie pasitrauks, neliks tos struktūros... ir mes taip pat turėsime pasitraukti, – Škotijoje žurnalistams sakė B. Wallace'as. – Jei jų grafikas bus pratęstas bent diena ar dviem, tai suteiks mums dar dieną ar dvi žmonėms evakuoti.“

„Kadangi mums tikrai liko valandos, ne savaitės,.. turime išnaudoti kiekvieną minutę žmonėms išvežti“, – pabrėžė jis.

JK šiuo metu pirmininkauja G-7, taip pat vienijančiam Kanadą, Prancūziją, Vokietiją, Italiją, Japoniją ir Jungtines Valstijas.


Talibano pasirinkimas

Kaip „Sky News“ sakė britų ginkluotųjų pajėgų ministras Jamesas Heappey, „sunki realybė“ ta, kad Talibanui, dabar kontroliuojančiam Afganistaną, priklauso labai svarus žodis.

„Manau, visi turi aiškiai pasakyti, kad tai nėra vien G-7 lyderių rytojaus diskusija; tai – diskusija su Talibanu“, – sakė jis.

„Talibanas galės rinktis; jie gali siekti bendrauti su tarptautine bendrija ir parodyti, kad nori būti tarptautinės sistemos dalis, arba gali apsisukti ir pasakyti, kad pratęsimo galimybės nėra“, – nurodė J. Heappey.

Didžioji Britanija, dislokavusi 1 tūkst. karių, kad jie padėtų evakuoti žmones iš Kabulo, siekia ilgesnio laiko visų kriterijus atitinkančių asmenų išskraidinimui. Transatlantinių sąjungininkių gynybos ministrai sekmadienį šiuo klausimu kalbėjosi telefonu.

Britai nuo rugpjūčio 13 dienos iš Kabulo jau evakavo 5 725 žmones, tarp jų daugiau kaip 3,1 tūkst. afganistaniečių, galinčių prašyti prieglobsčio, ir jų šeimų narių, nurodo Gynybos ministerija.

Radijui „Times“ jis sakė, kad afganistaniečiai, turintys teisę prašyti prieglobsčio Vakaruose, bėga iš šalies ir sausuma, o tada ateina į ambasadas tokiose kaimyninėse šalyse kaip Pakistanas.

JAV intensyvina evakuaciją

JAV kariuomenė pirmadienį išgabeno dar tūkstančius žmonių per Kabulo oro uostą, pranešė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas, amerikiečiams stengiantis užbaigti sudėtingą logistikos operaciją iki rugpjūčio 31-osios – numatyto pajėgų išvedimo iš Afganistano galutinio termino.

Per pusę paros iki pirmadienio 15 val. JAV Rytų pakrantės (22 val. Lietuvos) laiku iš Hamido Karzai tarptautinio oro uosto buvo evakuota apie 10,9 tūkst. žmonių, nurodė pareigūnas, patikslindamas anksčiau Pentagono pateiktą skaičių.

Nuo liepos JAV organizuotais skrydžiais iš Afganistano išgabentų žmonių skaičius išaugo iki 53 000. Iš jų 48 tūkst. buvo išskraidinti per intensyvias oro tilto operacijas, pradėtas rugpjūčio 14 dieną, kai Talibanas įžengė į Kabulą.

Anksčiau Pentagono atstovas Johnas Kirby sakė, kad tarp evakuotųjų yra „keli tūkstančiai“ JAV piliečių ir tūkstančiai afganistaniečių, bendradarbiavusių su JAV pajėgomis bei gavusių specialias imigracijos vizas arba pateikusių prašymus jas išduoti. Be to, buvo evakuojami afganistaniečiai, kuriems Talibano valdomoje šalyje gali kilti pavojus dėl ankstesnio darbo nevyriausybinėse organizacijose, žiniasklaidoje ir kitose srityse.

Pasak J. Kirby, tebesiekiama, kad JAV evakuacijos operacijos būtų baigtos iki rugpjūčio 31 dienos – prezidento Joe Bideno nustatyto termino išvesti amerikiečių pajėgas iš Afganistano.

Tokiu atveju reikėtų išskraidinti 5,8 tūkst. JAV karių, nuo rugpjūčio 14-osios faktiškai vadovavusių oro uosto operacijoms ir apsaugai, taip pat didelį kiekį įrangos, atgabentos jų misijai paremti.

Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos pareigūnai pirmadienį sakė, kad jų evakuacijos galėtų tęstis ir po rugpjūčio 31-osios. Šios šalys išreiškė pageidavimą, kad JAV pajėgos Kabule pasiliktų ilgiau ir padėtų organizuoti tarptautinę evakuaciją.

Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai antradienį surengs virtualų susitikimą Afganistano reikalams aptarti.

Jungtinė Karalystė šiuo metu pirmininkauja G-7 grupei, kuriai taip pat priklauso Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir Jungtinės Valstijose.

J. Kirby kategoriškai neatmetė galimybės, kad Vašingtonas pratęs galutinį terminą, nors Talibanas sakė reikalausiantis, kad Jungtinės Valstijos jo laikytųsi.

Pasak J. Kirby, Jungtinių Valstijų tikslas – „išgabenti kiek įmanoma daugiau žmonių kiek galima sparčiau“.

„Esame susitelkę mėgindami tai padaryti kaip galima geriau iki šio mėnesio pabaigos“, – kalbėjo Pentagono atstovas.

Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas, paklaustas apie galimybę pratęsti JAV pasitraukimo terminą, sakė, kad šis klausimas bus nagrinėjamas per antradienį vyksiančias G-7 derybas. Pasak jo, Baltieji rūmai padėtį vertina „kiekvieną dieną“.

J. Sullivanas pridūrė, kad J. Bidenas pirmadienį jau kalbėjosi su B. Johnsonu.

„Toliau palaikome glaudų ryšį su sąjungininkais ir partneriais, koordinuojant jų pačių piliečių ir jų prioritetinių darbuotojų evakuaciją“, – aiškino patarėjas.

Jis pabrėžė, kad lieka dar pakankamai laiko evakuoti visus Afganistane esančius JAV piliečius, kurie pageidauja išvykti.

„Manome, kad nuo dabar iki [rugpjūčio] 31-osios turime laiko išgabenti visus amerikiečius, kurie nori išvykti“, – sakė J. Sullivanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)