„Pakalbėkime apie pabėgėlių ir migrantų problemą. Yra įvairių jų galimo skaičiaus pirmojoje bangoje vertinimų. Bet akivaizdu, kad prie pabėgėlių srautų iš Sirijos, Irako ir Libijos prisijungs žmonės iš Afganistano. Jau prisijungė. Net jeigu jie patrauks į Vakarus, vis tiek eis ir skris per mūsų šalį“, – pareiškė A. Lukašenka.

Jis sureagavo į kitų KSSO šalių lyderių pasisakymus, pirmiausia – į Rusijos prezidento Vladimiro Putino, kuris kalbėjo apie būtinybę solidarizuotis ir apie tai, kad dėl situacijos Afganistane kylančios problemos gali paveikti visus.

„Seniai paveikė. Labai keista, nes lyg ir esame toli nuo Afganistano, bet pasekmes pajutome pirmieji. Tikriausiai žinote (jūsų specialiosios tarnybos tikrai žino, nes jas informavome), Angela Merkel ir Vakarai jums pažadėjo priimti visus. Visus, kurie bėgs iš Afganistano, visus priims“, – pareiškė jis.

A. Lukašenka pirmadienį taip pat apkaltino Lenkiją dėl pasienio konflikto, kuriame esą dalyvavo pabėgėliai iš Afganistano.

„Per Baltarusiją... į Vakarus išvyko kelios dešimtys, gal šimtai (visų nesuskaičiuosi), jau afganistaniečių – ne irakiečių, ne sirų, o būtent afganistaniečių, kuriuos jie pakvietė į Vakarus, pažadėjo priimti. Ką padarė lenkai: jie Lenkijos teritorijoje sugaudė, kitaip nepasakysi, apie 50 žmonių, kurie, kaip jie patys prisipažino, vyko į Vokietiją... Ir grasindami ginklu, šaudydami jiems virš galvų, išstūmė juos į Baltarusijos pasienį“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Prezidentą citavo jo spaudos tarnyba. Renginys vyko vaizdo konferencijos formatu.

„Natūralu, kad jie [pabėgėliai] ėjo į Vokietiją, jie Baltarusiją eiti jie nenori. Taigi, Lenkija surengė pasienio konfliktą, pažeisdama Baltarusijos valstybinę sieną“, – pareiškė A. Lukašenka.

Tikriausiai A. Lukašenka turėjo omenyje situaciją, susidariusią netoli kaimo Usnažo Gurnai, esančio Palenkės vaivadijoje. Ten jau 15 dienų apie 20–30 migrantų klajoja prižiūrimi dviejų valstybių jėgos struktūrų pareigūnų.

Pabėgėliai iš Afganistano mėgino neteisėtai kirsti Lenkijos sieną, bet jiems sutrukdė pasieniečiai. Lenkijos valdžia nurodo, kad migrantai yra Baltarusijos teritorijoje. Vienoje sienos pusėje esantys ginkluoti Baltarusijos jėgos struktūrų pareigūnai neleidžia jiems grįžti į Baltarusiją, kitoje – Lenkijos pasieniečiai neleidžia patekti į Lenkiją.

Statys sieną Baltarusijos pasienyje

Lenkijos valdžia ketina Baltarusijos pasienyje statyti sieną, pirmadienį sakė lenkų gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas.

Vyriausybė pirmadienį taip pat pasiūlė humanitarinę pagalbą daugiau kaip dvi savaites prie sienos įstrigusiai migrantų grupei.

„Prie sienos su Baltarusija bus pastatytas naujas, solidesnis, 2,5 m aukščio barjeras“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė gynybos ministras.

Pasak jo, „padėti pasieniečiams bus nusiųsta daugiau karių“.

„Ginkluotųjų pajėgų dalyvavimo detalės bus paskelbtos netrukus“, – nurodė M. Blaszczakas.

Praėjusią savaitę Gynybos ministerija pranešė, kad šalies specialiosios tarnybos ėmėsi stiprinti Lenkijos ir Baltarusijos sieną pjaunančia viela, siekdamos apsaugoti šalį nuo migrantų iš Irako, Sirijos ir Afganistano, mėginančių patekti į Europos Sąjungą per Baltarusiją, srauto.

Ministerijos duomenimis, pjaunančios vielos tvora įrengta beveik 100 iš 418 valstybinės sienos km ruože, o netrukus tokia užtvara turi atsirasti dar 50 km ruože.

„Vyriausybės prioritetas yra Lenkijos piliečių saugumas“, – tuomet skelbė Gynybos ministerija.

Premjeras Mateuszas Morawieckis savo ruožtu apkaltino Minską šantažu.

„Lukašenkos šantažas neprivers mūsų ką nors priimti“, trečiadienį žurnalistams sakė M. Morawieckis.

Lenkijos vyriausybė praėjusią savaitę paskelbė, kad rugpjūtį 2,1 tūkst. migrantų neteisėtai pateko ar bandė patekti į Lenkiją iš Baltarusijos. Beveik 800 jų pateko į Lenkiją ir buvo apgyvendinti valstybiniuose centruose.

Tuo metu Lenkijoje auga politinė įtampa dėl maždaug 30 migrantų, įstrigusių prie sienos su Baltarusija. Viena pabėgėlių teisių gynimo grupė sako, kad tarp šių migrantų yra afganistaniečių ir, taip pat, asmenų, kuriems reikia medicininės pagalbos. Lenkų vyriausybė tvirtina, kad jie yra Baltarusijos teritorijoje, bet vis tiek yra kritikuojama Lenkijoje, kad neleidžia šiems migrantams kreiptis dėl prieglobsčio.

Pirmadienį Užsienio reikalų ministerija pranešė pateikusi diplomatinę notą Baltarusijai ir pasisiūliusi skirti maisto, vaistų, palapinių, lovų, miegmaišių, antklodžių ir pižamų.

M. Blaszczakas pirmadienį taip pat sakė, kad siunčia pranešimą prokurorams dėl garsaus komunistų laikų disidento Wladyslawo Frasyniuko, kritikavusio prie sienos dislokuotus lenkų karius. W. Frasyniukas sakė, kad lenkų kariai prie sienos nesielgia humaniškai, ir apkaltino juos „šunų gaujos“ elgesiu.

Užsienio reikalų viceministras Pawelas Jablonskis sakė, kad padėtis prie sienos yra išbandymas, parodantis, kaip šalis reaguotų į rimtesnius hibridinio karo veiksmus.

„Reikšmingos lenkų politikų, žurnalistų ir nevyriausybinių organizacijų aktyvistų grupės pareiškimai ir elgesys rodo, kad scenarijus, kai kokią nors užsienio šalį, vykdančią tokią ataką prieš Lenkiją, parems sąjungininkai mūsų šalyje, yra labai realus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė P. Jablonskis.

Pasak jo, pareigūnai turėtų pasinaudoti šia situacija ir „geriau pasirengti panašiems grasinamiems veiksmams ateityje“.

Varšuvoje maždaug du tuzinai protestuotojų prisirakino prie tvoros priešais sienų apsaugos tarnybos būstinę ir ant jos vartų pakabino spygliuotos vielos. Taip jie protestavo prieš lenkų pareigūnų elgesį pasienyje.

Anksčiau pirmadienį Baltijos šalių ir Lenkijos premjerai bendrame pareiškime pasmerkė hibridinę Baltarusijos ataką prieš valstybių sienas.

„Mes, Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos ministrai pirmininkai, išreiškiame didelį susirūpinimą dėl padėties prie Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos sienų su Baltarusija. Mums aišku, kad dabartinę krizę suplanavo ir sistemingai organizavo Aliaksandro Lukašenkos režimas“, – bendrą pareiškimą pranešime cituoja Lietuvos vyriausybė.

„Imigrantų naudojimas kaimyninėms šalims destabilizuoti yra akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas, laikomas hibridiniu išpuoliu prieš Latviją, Lietuvą, Lenkiją ir kartu prieš visą Europos Sąjungą (ES)“, – sakoma premjerų pareiškime.

Be to, jų vertinimu, į netinkamą elgesį su migrantais Baltarusijoje dėmesį turėtų atkreipti Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, o vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras raginamas imtis aktyvių veiksmų sprendžiant šią situaciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (562)