„Mes suprantame, kad viena... Ukraina niekada negalės susigrąžinti Krymo. Mums reikalinga veiksminga parama tarptautiniu lygiu ir parama nauju Ukrainos pusiasalio okupacijos panaikinimo klausimo lygiu... Bendromis pastangomis galėtume atsikratyti ginkluotos agresijos... Ir tai ne vien Krymas – tai ir laikinai okupuotos Ukrainos Donbaso teritorijos“, – sakė V. Zelenskis per „Krymo platforma“ pavadintos naujos iniciatyvos steigiamąjį viršūnių susitikimą Kijeve.

Jis pažadėjo, jog „darys visa, kas įmanoma, kad būtų susigrąžintas Krymas, kad Krymas drauge su Ukraina taptų Europos dalimi“. „Dėl to naudosime visas įmanomas politines, teisines, visų pirma – diplomatines priemones“, – sakė V. Zelenskis.

Pasak jo, Krymo okupacijos panaikinimas yra galutinis „Krymo platformos“ darbo tikslas. „Mūsų pastangų sinergija turi priversti Rusiją sėsti prie derybų stalo dėl mūsų pusiasalio sugrąžinimo“, – pabrėžė jis.

„Krymo platforma“ turi tapti svarbių tarptautinių sprendimų dėl Krymo parengimo ir priėmimo centru... Krymo klausimas neturi pradingti iš tarptautinės darbotvarkės dar septynerius metus. Todėl siūlome jau šiandien sutelkti dėmesį į praktinį darbą ir pastangų labai konkrečiais klausimais koordinavimą. Tarp jų pirmiausia yra sankcijų stiprinimas, žmogaus teisių apsauga, okupacijos ekologinių ir ekonominių padarinių šalinimas, laivybos laisvės Juodojoje ir Azovo jūrose užtikrinimas“, – sakė V. Zelenskis.

Jis paragino valstybes paskirti savo įgaliotuosius atstovus, palaikysiančius ryšį su įkurtu „Krymo platformos“ biuru ir koordinuosiančius jo darbą.

Pirmadienį Ukrainoje pradėjo dirbti steigiamasis „Krymo platformos“ viršūnių susitikimas, dalyvavimą patvirtino 46 šalys ir tarptautinės organizacijos. Į Kijevą atvyko 14 valstybių ir vyriausybių vadovų, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis). Įvairiais lygiais susitikime dalyvauja visos Europos Sąjungos ir NATO šalys, Didžiojo septyneto (G-7) valstybės, „Liublino trikampis“ (Ukraina, Lietuva, Lenkija), „Asocijuotasis trejetas“ (Ukraina, Sakartvelas, Moldova) ir Normandijos ketverto šalys, išskyrus Rusiją.

„Krymo platforma“ – tai tarptautinė Ukrainos partnerių konsultacijų ir koordinavimo iniciatyva, kuria siekiama atsverti Krymo aneksijos pasekmes ir sugrąžinti šį pusiasalį Ukrainai.

1991 metais žlugus Sovietų Sąjungai Krymas liko Ukrainos sudėtyje kaip autonominė respublika. 2014 metų kovą keičiantis valdžiai Kijeve Rusija Krymą atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo. Ukraina Krymą laiko laikinai okupuota savo teritorija, o ES šalys ir JAV Rusijos veiksmus vadina aneksija ir paskelbė sankcijas šimtams rusų kompanijų, politikų ir verslininkų. Rusija tvirtina, kad Krymo klausimas užbaigtas visiems laikams ir kad pusiasalis priklauso jai.