Ambasadorius Dmitrijus Žirnovas Rusijos televizijai sakė, kad Talibanas paprašė jo lyderiams ir žmonėms Pandžširo slėnyje perduoti žinią. Talibanas viliasi, kad „bus rastas taikus situacijos sprendimas, pavyzdžiui, pasiektas politinis susitarimas“.

„Talibanas nenori kraujo liejimo ir yra pasirengęs dialogui“, – kalbėjo ambasadorius.

Amrullahas Salehas, kuris prieš talibams perėmus valdžią buvo Afganistano viceprezidentas ir po prezidento Ashrafo Ghanio pabėgimo laiko save teisėtu šalies vadovu, sekmadienio vakarą tviteryje rašė, kad Talibanas sutelkė pajėgas netoli Pandžširo prieigų.

Pandžširo provincijos Talibanui nepavyko užkariauti ir per pirmąjį viešpatavimą 1996–2001 metais. Tai lėmė ne tik nuožmus Šiaurės aljanso pasipriešinimas, bet ir geografinė padėtis – įvažiavimas į slėnį yra siauras ir jį patogu ginti. Islamistams praėjusiais mėnesiais savo kontrolėn perėmus visas kitas provincijas, būta tik pavienių Pandžširo puolimo atvejų.

Iš Pandžširo kilęs Ahmadas Shahas Massoudas, legendinis Šiaurės aljanso, kuris dešimtajame dešimtmetyje kovojo su islamistais, vadovas. Jis buvo nužudytas likus dviem dienoms iki 2001 metų Rugsėjo 11-osios išpuolių. Jo sūnus Ahmadas Massoudas trečiadienį straipsnyje „The Washington Post‘ rašė: „Modžahedų pasipriešinimas Talibanui prasideda dabar. Bet mums reikia pagalbos“. Jis paprašė JAV ir demokratinių sąjungininkų ginklų, amunicijos ir atsargų. „Jūs esate paskutinioji mums likusi viltis“, – rašė A. Massoudas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)