S. Lofvenas, kurį parlamentas liepos pradžioje grąžino į ministro pirmininko postą, nors vos keliomis savaitėmis anksčiau jis buvo nuverstas per istorinį balsavimą dėl nepasitikėjimo, per politinį mitingą pareiškė, jog „lapkritį vyksiančiame [Socialdemokratų] partijos kongrese“ pasitrauks „iš partijos pirmininko posto, o paskui“ atsistatydins „ir iš ministro pirmininko pareigų“.

64 metų S. Lofvenas partijai vadovauja jau beveik dešimtmetį, o ministro pirmininko postą užima nuo 2014-ųjų.

„Viskas turi pabaigą ir savo įpėdiniui noriu suteikti geriausių įmanomų šansų“, – pareiškė jis.

Buvęs suvirintojas ir profesinės sąjungos lyderis pastaruosius trejus metus vadovavo silpnai socialdemokratų ir žaliųjų koalicijos mažumos vyriausybei.

Tačiau pranešimas apie atsistatydinimą visgi buvo netikėtas, nes S. Lofvenas anksčiau buvo užsiminęs, jog nori vadovauti partijai per kitą rinkimų kampaniją.

Švedų dienraščio „Dagens Nyheter“ politinė komentuotoja Ewa Stenberg (Eva Stenberg) šį premjero sprendimą pavadino protingu.

„S. Lofvenas nėra geras rinkimų kampanijos ar debatų dalyvis, jis nėra tas lyderis, kurio reikia socialdemokratams per sudėtingą rinkimų kampaniją, kur yra svarbi retorika“, – parašė ji.

„Tokiomis aplinkybėmis yra logiška, kad jis perduoda vairą žmogui, kuris geba geriau kalbėti ir kuris gali įžiebti entuziazmo.“

Kas iš S. Lofveno paveldės partijos pirmininko postą, kol kas nežinoma, bet E. Stenberg mano, jog gerų šansų turi finansų ministrė Magdalena Andersson.

Išrinktam S. Lofveno įpėdiniui partijos lyderio poste reikės parlamento pritarimo, kad jis galėtų perimti ir ministro pirmininko pareigas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)