Ismailas Sabri Yaakobas laikomas Jungtinės malajų nacionalinės organizacijos (UMNO) lojalistu. UMNO buvo pagrindinė jėga ilgai valdžiusioje koalicijoje, kuri 2018 metais pralaimėjo rinkimus, kilus valstybinio investicijų fondo 1MDB skandalui dėl milijardų dolerių kyšių.

Ismailas Sabri Yaakobas premjeru buvo paskirtas penktadienį – praėjus kelioms dienoms nuo jo pirmtako atsistatydinimo po metų ir penkių mėnesių neramaus darbo šiame poste.

Malaizijos karalius nusprendė paskirti naują ministrą pirmininką, atsižvelgdamas į tai, kas turi daugumos palaikymą parlamente, užuot sušaukęs rinkimus, nes kilo susirūpinimas, kad balsavimas galėtų dar labiau pakurstyti didelį koronaviruso protrūkį.

Priesaiką karaliui Ismailas Sabri Yaakobas davė per iškilmingą ceremoniją nacionaliniuose rūmuose, dėvėdamas tradicinius malajų drabužius.

Šis 61 metų politikas ankstesnėje vyriausybėje ėjo vicepremjero pareigas, kuomet UMNO buvo jaunesnioji valdančiosios koalicijos partnerė. Per savo ilgą politinę karjerą jis yra dirbęs dar keliuose vyriausybės postuose.

Ismailo Sabri Yaakobo pirmtakas Muhyiddinas Yassinas pasitraukė praradęs daugumą parlamente, visuomenėje augant nepasitenkinimui jo administracijos atsaku į koronaviruso pandemiją.

Paskyręs naująjį vyriausybės vadovą, monarchas Abdullah Sultanas Ahmadas Shahas paragino politikus pamiršti nesutarimus ir vieningai grumtis su viruso protrūkiu.

„Karalius tikisi, kad paskyrus naująjį ministrą pirmininką politiniai neramumai šalyje greitai išsispręs“, – pabrėžiama rūmų pareiškime.

Tuo metu ilgametis opozicijos lyderis Anwaras Ibrahimas, pralaimėjęs kovą dėl premjero posto, paragino savo aljansą imtis naujo „iššūkio“ ir „sunkiau dirbti“ ruošiantis kitiems rinkimams.

Jo vadovaujama opozicinė koalicija po 2018 metų rinkimų atėjo į valdžią, tačiau pernai jos suformuota vyriausybė subyrėjo dėl aršių vidinių kovų. Tai sudarė sąlygas stoti prie vyriausybės vairo Muhyiddinui Yassinui.

Ismailas Sabri Yaakobas tapo trečiuoju Malaizijos premjeru per mažiau nei ketverius metus.

Tačiau jo vyriausybė iš esmės yra prieš savaitę žlugusios vyriausybės pertvarkyta versija, kurią palaiko Muhyiddinas Yassinas ir jo sąjungininkai.

Jau pasirodė visuomenės nepasitenkinimo ženklų: peticiją prieš Ismailo Sabri Yaakobo paskyrimą pasirašė šimtai tūkstančių žmonių. Be to, kai kas būgštauja, kad naujoji vyriausybė gali būti tokia pat nestabili kaip ir jos pirmtakė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)