Galinga 3-osios kategorijos audra sausumą pasiekė netoli Tekolutlos Verakruso valstijoje, pranešė JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC). Uragano vėjų greitis yra 200 km per valandą.

3-oji kategorija yra trečia pagal stiprumą penkiabalėje Saffiro-Simpsono skalėje.

„Prognozuojama, kad „Grace“ vėliau šiandien judėdama į šalies gilumą virš centrinės Meksikos kalnų sparčiai silpnės“, – nurodė NHC.

Kone 8 tūkst. civilinės gynybos pareigūnų, karių ir elektrikų yra pasirengę likviduoti audros padarinius, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras.

Jis paragino pavojingų rajonų gyventojus pasitraukti į aukštesnes vietas pas giminaičius ar į laikinas prieglaudas.

Uždaryti keliai

Verakruso valstijos tarnybos pranešė parengusios 200 evakuacijos centrų ir planuojančios prireikus jų atidaryti dar 2 000.

Pareigūnai valstijoje, kur teka daug upių, uždarė daugumą greitkelių.

Rengdamiesi audrai darbininkai pakrančių rajonuose užkalė parduotuvių vitrinas, žvejai ištempė savo laivus į krantą, gyventojai bandė apsaugoti namus ir kaupė maisto bei vandens atsargas.

NHC įspėjo, kad liūtys Meksikoje savaitgalį „sukels reikšmingų... potvynių ir žemės nuošliaužų“, o „pavojingą štorminę patvanką“ lydės „didelės ir pragaištingos bangos“.

Ketvirtadienį paryčiais „Grace“ pasiekė dėl majų šventyklų žinomą Tulumo miestą Jukatano pusiasalyje, kur Kintana Roo valstijoje buvo evakuota daugiau kaip 6 tūkst. turistų ir gyventojų. Tuomet audra buvo 1-osios kategorijos uraganas.

Uraganas Jukatano pakrante praslinko nepareikalavęs žmonių aukų, sakė Kintana Roo gubernatorius Carlosas Joaquinas. Pasak jo, valstijoje jau beveik visur atkurtas elektros tiekimas.

Vėliau audra susilpnėjo, bet penktadienį slinkdama į vakarus virš Meksikos įlankos vėl sustiprėjo.

Šalies sostinės Meksiko pareigūnai įspėjo, kad audra savaitgalį į miestą gali atnešti smarkias liūtis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)