Su A. Navalno atveju susijusios sankcijos šaliai paskelbtos praėjus lygiai metams po to, kai A. Navalnas prastai pasijuto skrydžio metu. Tarptautinių ekspertų teigimu, užpuolikai apnuodijo opozicionieriaus apatinius nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, tačiau Rusija tai ginčija.

Dėl atakos prieš A. Navalną, kuris vėliau buvo įkalintas už tai, kad neva pažeidė lygtinio paleidimo sąlygas, kol po apnuodijimo gydėsi Vokietijoje, Rusijai jau paskelbta daugybė tarptautinių sankcijų.

Naujosiosiomis, penktadienį šaliai įvestomis sankcijomis bus kontroliuojamas kai kurių rusiškų ginklų importas ir uždraudžiamas kai kurių su branduoline energetika ir raketomis susijusių prekių ir technologijų eksportas į Rusiją.

Kitos sankcijos paveiks dujotiekį „Nord Stream 2“, kurį JAV laiko taktiniu žingsniu, siekiant paversti Europą priklausoma nuo rusiškų gamtinių dujų, tuo pat metu susilpninant Ukrainą. Tačiau ši tema yra jautri, nes jūros dugnu tiesiamas dujotiekis ves į Vokietiją, kuri yra svarbi JAV sąjungininkė. Amerika anksčiau sutiko nebausti Vokietijos dėl šio projekto, jei bus imtasi pastangų užtikrinti, kad Ukraina nenukentėtų.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel iškėlė šį klausimą penktadienį per savo susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Naujosios JAV sankcijos paveiks vieną Rusijos laivą ir du Rusijos asmenis, dalyvaujančius dujotiekio statybos darbuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (307)