Europos Sąjunga ir Lenkija kaltina Baltarusijos režimą gabenant tūkstančius migrantų, daugiausiai iš Vidurio Rytų, ir verčiant juos neteisėtai kirsti Bendrijos šalių sienas. Tokia politika laikoma Minsko kerštu už Baltarusijai įvestas ES sankcijas.

Tačiau daugelis lenkų užjaučia migrantus, įstrigusius tarp ginkluotų Baltarusijos pasieniečių ir Lenkijos karių.

Kai kurie ragina įleisti šiuos atvykėlius į ES teritoriją ir leisti jiems pasiprašyti prieglobsčio, bet kiti sutinka, kad vyriausybė privalo laikytis griežtos linijos dėl Baltarusijos šantažo.

„Lenkija privalo saugoti savo sieną“, – anksčiau šią savaitę kalbėjo ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis ir apkaltino Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką naudojantis migrantais.

„Iš tiesų užjaučiu migrantus, pakliuvusius į itin sunkią padėtį, bet turėtų būti aiškiai pasakyta, kad jie yra tapę politiniu įrankiu“, – pabrėžė M. Morawieckis.

Premjeras tuo pačiu pabrėžė, kad Lenkijos vyriausybė padeda dešimtims iš Kabulo į Varšuvą pastarosiomis dienomis evakuotų afganistaniečių, atlikus reikalingus patikrinimus.

Priešprieša netoli Aukštutinio Usnažo kaimo yra vienas iš kelių panašių incidentų palei Baltarusijos sienas su Lietuva, Latvija ir Lenkija.

Visos trys šalys nebeįsileidžia migrantų, mėginančių neteisėtai kirsti sieną, ir sako, kad jie turėtų kreiptis į jų ambasadas Minske arba esamas sienos perėjas.

„Suteikit jiems pastogę“

Teritorijoje, kur Lenkijos ir Baltarusijos siena nėra aiškiai pažymėta, įstrigę migrantai maisto ir vandens gauna iš aktyvistų Lenkijoje. Kartais jiems padeda ir lenkų pasieniečiai.

Keli apžvalgininkai ragino vyriausybę šią grupę įsileisti.

„Vienintelis dalykas, ką galime padaryti, kad parodytume, kaip mes skiriamės nuo... Minsko – suteikti jiems pastogę ir galimybę pasiprašyti prieglobsčio“, – dienraštyje „Rzeczpospolita“ rašė apžvalgininkas Boguslawas Chrabota.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ apžvalgininkas Michalas Wilgockis savo ruožtu perspėjo, kad Lenkijos dešinioji vyriausybė gali naudotis prie imigrantus nukreipta retorika, kad padidintų savo populiarumą. Panašiai ji elgėsi ir 2015 metais, kai buvo išrinkta į valdžią.

M. Wilgockis ragino politines jėgas „stoti į žmonių gyvybių pusę“

Tačiau kai kurie kraštutinės dešiniosios stovyklos veikėjai palaikė griežtą vyriausybės liniją ir aplankė tą stovyklą, kad išreikštų palaikymą pasieniečiams.

Gynybos viceministras Marcinas Ociepa penktadienį sakė, kad šis incidentas turi „tapti pagrindu mums Lenkijoje diskutuoti apie tokius esminius klausimus kaip saugumas arba užsienio, migracijos politika“.

„Lenkijos opozicija neturi būti šio Rusijos ir Baltarusijos slaptųjų tarnybų scenarijaus dalis“, – pabrėžė jis.

Lenkijos vidaus reikalų ministerija trečiadienį pranešė, kad nuo rugpjūčio pradžios į šalį bandė neteisėtai patekti 2,1 tūkst. žmonių, iš kurių 1 342 buvo apgręžti.

Kitame pasienio ruože tarnybos penktadienį nurodė išgelbėjusi 12 migrantų, įklimpusių pelkėje, kai perėjo sieną.

Toje grupėje yra trys vaikai. Dviem žmonėms prireikė medikų pagalbos, vieną teko išgabenti neštuvais.

Pasak pasieniečių, šią grupę sudaro 11 irakiečių ir vienas egiptietis.

Lenkijos kariuomenė į pagalbą patruliuojantiems pasieniečiams pasiuntė apie 900 karių. Keliuose sienos su Baltarusija ruožuose yra statomos pjaunančios vielos tvoros.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)