Ketvirtadienio priešaušriu „Grace“ pasiekė dėl majų šventyklų žinomą Tulumo miestą. Tuomet stichija buvo 1-osios kategorijos uraganas – silpniausia pagal penkiabalę Saffiro-Simpsono skalę.

Tačiau anksčiau susilpnėjusios „Grace“ vėjų greitis anksti penktadienį vėl padidėjo iki 110 km per valandą. Prognozuojama, kad stichija netrukus vėl pavirs uraganu, o paskui antrą kartą talžys Meksikos įlankos pakrantę, pranešė JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC).

„Sistema turėtų šįryt vėl sustiprėti iki uragano“, – nurodė NHC, perspėjusi apie uragano pavojų žemyninės Meksikos pakrantės ruože nuo Puerto Verakruso iki Kabo Rocho.

„Pasiekusi krantą, „Grace“ turėtų greitai susilpnėti, slinkdama vidurio Meksikos kalnų link“, – pažymėjo agentūra.

12 val. Lietuvos laiku audros centras buvo maždaug už 345 km į šiaurės rytus nuo Meksikos Verakruso. Stichija 25 km per val. greičiu slinko į vakarus, kitų žvejų kaimų ir kurortinių miestelių link.

Uraganui artėjant prie Meksikos, pietrytinėje Kvintana Roo valstijoje buvo evakuoti daugiau nei 6 tūkst. turistų ir gyventojų, pranešė vietos valdžia.

Audra slenkant Majų Rivjeros pakrante niekas nežuvo, informavo Kintana Roo gubernatorius Carlosas Joaquinas. Anot jo, šioje Karibų jūros pakrantėje esančioje valstijoje atnaujinamas vandens ir elektros tiekimas.

Populiaraus kurorto Kankūno oro uoste trečiadienį buvo atšaukta daugiau kaip 100 reisų. Tačiau jau kitą dieną skrydžiai atsinaujino, nors jūrų uostai liko uždaryti, tviteryje paskelbė C. Joaquinas.

Darbuotojai Tulume šalino nukritusias šakas ir kitas nuolaužas, bet miestui pavyko išvengti didelių nuostolių.

„Jau nebebaisu; laimei, viskas baigėsi gerai“, – sakė Kankūne viešinti 39 metų argentinietė turistė Sandra Rodriguez (Sandra Rodriges).

S. Rodriguez prisipažino nerimavusi, nes ji nėra pripratusi prie tokių audrų.

„Maniau, kad uraganas mus nuskandins“, – kalbėjo moteris.

Dingusi elektra, nereikšminga žala

Be šviesos buvo likę beveik 150 tūkst. žmonių, nurodė C. Joaquinas, tačiau iki ketvirtadienio pabaigos Federalinė elektros energijos komisija pranešė, kad tiekimas buvo atnaujintas 63 proc. paveiktų vartotojų Kampečėje, Kintana Roo ir Jukatane.

Apyaušriu Kankūno viešbučių zona buvo daugiausia apleista, smarkiam vėjui ir lietui padarius žalos kai kuriems statiniams paplūdimyje, kurį talžė stiprios bangos.

Kaimyninėje Jukatano valstijoje audra išvartė nemažai medžių Valjadolido mieste ir apgadino kai kuriuos mažesnio tvirtumo pastatus, rodo vietos valdžios paskelbtos nuotraukos.

Prognozuojama, kad praūžusi virš Jukatano, audra pradės slinkti į pietvakarius nuo Meksikos įlankos, o paskui pasieks Verakruso valstiją, kur gyventojai jau buvo perspėti apie pavojų.

„Pasirengimo darbai, skirti gyvybėms ir turtui apsaugoti, turėtų būti kuo skubiau užbaigti“, – pabrėžė NHC.

Pasak agentūros, stiprūs lietus tikriausiai ir toliau skalaus rajoną, kur taip pat prognozuojami staigūs potvyniai ir potencialios purvo nuošliaužos.

Štorminę patvanką lydės „didelės ir niokojančios bangos“ palei pakrantę, įspėjo Centras.

Pasak jo sinoptikų, „pavojų gyvybei keliančios bangų mūšos ir grįžtamųjų srovių sąlygos“ galėtų tęstis iki savaitgalio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)