Mianmare įsivyravo chaosas nuo tada, kai vasario mėnesį buvo surengtas perversmas ir nušalinta Aung San Suu Kyi administracija, po to kilo didžiuliai protestai už demokratiją, o jiems malšinti buvo pasitelktos kruvinos karinės represijos.

Chuntos valdymui nepritariantys Suu Kyi partijos įstatymų leidėjai dalyvauja „Nacionalinės vienybės vyriausybės“ (NUG) veikloje slapstydamiesi arba būdami tremtyje, ir telkia paramą pasipriešinimui skirtoms tarptautinėms žinių laidoms rengti.

Penktadienį eteryje pasirodė pirmoji du kartus per dieną rengiama 30 minučių trukmės „Radio NUG“ programa, kurioje buvo teikiami nuolat atnaujinami duomenys apie COVID-19, išsami informacija apie vykdomus karinius žiaurumus ir skaitomi demokratijos rėmėjų laiškai.

Kita programos dalis buvo skirta vietinėms „savigynos“ pajėgoms, kurios ėmė rastis visame Mianmare kovai su chuntos pajėgomis – dažnai naudojant medžioklinius šautuvus ar ginklus, pagamintus laikinose gamyklose džiunglėse.

„Siunčiame jums geriausius linkėjimus ir labai didžiuojamės jumis“, – rašoma vieno klausytojo laiške.

Reklamuodama transliacijos pradžią NUG taip pat paragino klausytojus nusipirkti radijo imtuvą ir susirasti programą – taip greičiausiai mėginant išvengti chuntos inicijuojamo priverstinio interneto išjungimo.

Penktadienio programa buvo įkelta į oficialų organizacijos feisbuko puslapį, ir nebuvo aišku, kur ir kaip būtų galima surasti radijo dažnius.

Chunta pavadino NUG „teroristais“, o tai reiškia, kad bet kuris su jais kalbantis asmuo, net ir žurnalistas, gali būti apkaltintas pagal kovos su terorizmu įstatymus.

Saugumo pajėgos nuo vasario perversmo nužudė daugiau nei 1 000 civilių gyventojų, trečiadienį pranešė stebėtojų organizacija.

Perversmo lyderis Minas Aungas Hlaingas savo valdžios grobimą pateisino tuo, kad per lapkričio mėnesio rinkimus, kuriuos laimėjo Suu Kyi NLD partija, neva buvo sukčiaujama.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)